نماینده تشکیلات دموکراتیک زنان ایران در وبینار سازمان های اروپایی زنان عضو فدراسیون دمکراتیک بین المللی زنان: جنگ ها پیامدهای ویرانگری برای زنان و آینده مردم، یعنی کودکان به همراه دارد!
در 29 ژوئن سال جاری، نمایندگان سازمانهای اروپایی وابسته به فدراسیون بینالمللی دموکراتیک زنان در وبیناری علیه جنگ شرکت داشتند. این رویداد که توسط فدراسیون بینالمللی دموکراتیک زنان (WIDF) و به میزبانی فدراسیون دمکراتیک زنان یونان برگزار شد، با حضور مجازی تعدادی از سازمانهای دمکراتیک زنان فدراسیون در اروپا و همچنین نمایندگان سازمانهای عضو وابسته از ترکیه، اسرائیل، فلسطین، ایران ، ونزوئلا و مهمانانی از نمایندگان زن از کشورهای ویتنام، پرو، ژاپن و مکزیک همراه بود. در سخنان اغلب شرکت کنندگان سخنران ، نگرانیهای مشترکی در مورد جنگهای جاری، نسلکشی مردم فلسطین توسط دولت راست افراطی اسرائیل، گسترش پیمان ناتو، پیامدهای جنگ در اوکراین و خطر گسترش جنگهای فعلی به یک جنگ جهانی دیده میشد.
این جلسه توسط خانم کریستینا اسکالوباکا؛ «رئیس فدراسیون زنان یونان» افتتاح شد و خانم مایرینی استفانیدس «هماهنگ کننده منطقه اروپایی» اولین سخنران این گردهمایی بود. او در سخنرانی خود از رقابت بین امپریالیستها برای تقسیم منابع زیرزمینی جهان، از جمله شبکههای گاز گسترده و زمینهای قابل کشت اوکراین صحبت کرد و به ارسال مقادیر عظیم سلاحهای دولتهای غربی اشاره کرد که از سال 2022 به اوکراین سرازیر شده است.
لورنا پنا مندوزا، رئیس فدراسیون بینالمللی دموکراتیک زنان، از سیاستمداران فاشیست حاکم بر برخی از کشورها مانند آرژانتین و نظامی شدن اقتصاد و وخامت شرایط کار برای طبقه کارگر، و گسترش منافع شرکتهای نظامی سخن راند و گفت که در السالوادور کشاورزان از زمینهای خود رانده شده و برنامههای اجتماعی تعطیل میشوند، درحالیکه برخوردها با جنبشهای اجتماعی افزایش مییابد، صدها نفر کشته و بسیاری از رهبران چپ زندانی میشوند.
لورنا پنا مندوزا تاکید کرد که آمریکا و ناتو پشت سیاستهای ضد انسانی و کشتار فلسطینیها هستند و درعینحال دعوت آنتونی بلینکن از اسرائیل برای پیوستن به نشست سران ناتو در ماه ژوئیه را محکوم کرد و توضیح داد که در این جنگ خانمانسوز زنان بیش از هر زمان دیگری تحت ظلم و ستم قرار دارند و خشونت علیه آنها در حال افزایش است. او ضمن اشاره به نئولیبرالیسم اقتصادی که شرایط زندگی مردم را طاقتفرسا کرده است خواستار ایجاد اتحاد سازمانهای زنان برای مقابله با فاشیسم ونابودی آن شد.
آقای ایراکلیس تزارواریدیس، «دبیر اجرایی شورای جهانی صلح (WPC)» دیگر سخنران جلسه بود که به هزینههای نجومی نظامی که در سال ۲۰۲۳، میزان آن به 2.43 تریلیون دلار رسید اشاره کرد. او گفت که سال گذشته هزینههای نظامی در سراسر جهان ۷ درصد افزایش داشت. وی همچنین درباره کشتار در سرزمینهای اشغالی فلسطینی، غزه، کرانه باختری و بیتالمقدس شرقی، وضعیت اسفبار هزاران اسیر فلسطینی و این واقعیت که رژیم اسرائیل به هر کسی که با فلسطین اعلام همبستگی کند حمله میکند، صحبت کرد. در رابطه با اوکراین ، او به کودتای ۲۰۱۴ و ترور نماینده اتحادیه کارگری در اودسا اشاره داشت و نیز افزود که تاریخ 75 ساله شورای جهانی صلح، تاریخ مبارزه برای صلح و عدالت اجتماعی است و تاکید کرد که شورای جهانی صلح مخالف هرگونه تغییر مرزها بهصورت یکجانبه است.
آدا دونا، «نایب رئیس فدراسیون اروپا و مسئول فدراسیون بینالمللی ایتالیا (AWHR)» در مورد تحولاتی صحبت کرد که باعث نگرانی بزرگ سازمانهای زنان است، مانند دبیرکل جدید ناتو که از ستولتنبرگ جنگطلبتر هست. و در مورد انتخاب مجدد «اورسولا فن دِر لاین» نیز عقیده داشت که این امر نشانهی ان است که حضور سیاسی زنان در منصبهای بالا همیشه مثبت نبوده و بهعنوان مثال از جورجیا ملونی در ایتالیا که یک نئوفاشیست و دشمن حقوق زنان است نام برد. ادا اضافه کرد که راست افراطی حتی هنگامی که در قدرت نیست نهادهای دمکراتیک را اشغال میکند. او خواهان بسیج علیه اجلاس سران ۷ کشور و علیه فراخوان آنها برای انتقال به یک اقتصاد جنگی شد. و اضلفه کرد که شرمآور است که منابع به این شکل بههدر میرود اما برای مقابله با گرسنگی هزینهای نمیشود. حقوق زنان و دختران همچنان نقض میشود. استثمار فوقالعاده در کار، فقر و فاجعه جهانی وجود دارد. ناتو برای 75 سال به اندازه کافی خسارت وارد کرده است. بهنظر او سناریوی جنگ جهانی سومی بهجای تلاش برای رفاه اجتماعی یا حفاظت از محیط زیست در حال آماده شدن است.
ادا دونا ضمن اشاره به حکم دادگاه بینالمللی حقوق بشر در مورد اسرائیل، اکیدا خواستار برنامه و عمل مشترک زنان در همکاری با سازمانهای مترقی زنان منطقه عربی برای صلح در دریای مدیترانه شد.
لیز پین رئیس «مجلس ملی زنان انگلیس» در سخنرانی خود اظهار داشت که هیچ مشکلی وجود ندارد که نتوان آن را بهصورت مسالمتآمیز حل کرد. بریتانیا متحد شماره یک ایالات متحده و میزبان چندین پایگاه نظامی ایالات متحده است. آماده سازی برای استقرار کلاهکهای هستهای که در خاک بریتانیا مستقر می شوند و در نظارت مخفیانه کل منطقه خاورمیانه نقش دارند. این کشور دارای زرادخانه سلاحهای هستهای ترایدنت(trident) است که در 4 زیر دریایی مجهز به موشکهای بالیستیک ونگارد (پیشتاز) جاسازی شدهاند.
لیز پین از فقر در کشورمتبوع خود و وابستگی یک بخش قابل توجه جامعه به سازمانهای خیریهی غذا گفت. او در مورد خطرات ناشی از سلاحهای شیمیایی و بیولوژیکی هشدار داد و سخنرانی خود را با تعهد به همکاری با WIDF و همپیمانان آن در مبارزه برای صلح و برابری پایان داد.
النی اواگورو از قبرس از نیاز مبرم به مبارزه در راه سعادت کودکان سخن گفت. او اخطار داد که در شرایطی که بودجهی نظامی همچنان بالا میرود؛ منطقه مد یترانه شرقی با تهدیدهای جدید امپریالیستی مواجه است. جنگ علیه مردم فلسطین، پیامدهای سیاست خاورمیانهای جدید آمریکا، تحت عنوان دموکراسیسازی در منطقه، تهدیدات بیشتری را به همراه آورده است. دولت جناح راست به تعمیق اتحاد خود با غرب ادامه میدهد. با ادامه خشونت علیه غزه و کرانه باختری، این جزیره در حال تبدیل شدن به سکوی پرتاب جنگ اسرائیل علیه بشریت است. اما با وجود این شرایط هیچ تحریمی علیه اسرائیل پیشنهاد نمیشود. او خواستار پایان دادن به استفاده از پایگاههای نظامی در قبرس شد.
رجینا مارکز از «فدراسیون دموکراتیک زنان پرتغال (MDM)» از اهمیت یک دستور کار مشترک صحبت کرد. بهنظر او «هزینههای تسلیحاتی در حال افزایشاند و در جنگهای جدید از سلاحهای هوشمند استفاده میشود. منافع امپریالیستی در جنگ برای بهدست آوردن منابع طبیعی همچنان ادامه دارد، زیرا ناتو خواستار گسترش خود و عضویت کشورهای جدید و افزایش بودجه نظامی است. مردم حق زندگی عاری از گرسنگی و بیماری را از دست میدهند. او از تحریمهای مالی آمریکا و اتحادیه اروپا علیه کوبا، چین، ایران و دیگران انتقاد کرد و بر مبارزه علیه جنگ، و برای حقوق زنان و رهایی، برای بهبود شرایط زندگی آنها، برای ریشهکنی خشونت علیه زنان و کودکان تاکید داشت و از دولت پرتغال خواست کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد و برای دستیابی به صلح برای مردم اوکراین کمک کند.
آنجلا براندو از پرتغال در رابطه با استفاده فدراسیون از یوتیوب بهعنوان محملی برای گفتگو با زنان سازمانها در مورد مشکلاتی که با آنها روبرو هستند صحبت کرد از جمله در موضوعاتی مانند کنوانسیون محو خشونت علیه زنان، در مورد فلسطین، دیدگاههای تاریخی و آسیبهای بین نسلی، واز همه مهمتر علیه جنگها و برای صلح.
اصلحان چاکالوغلو از«همبستگی زنان ترکیه» از استثمار بهعنوان منبع جنگ صحبت کرد. او در مورد جنگ اوکراین، و نئونازیها از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴، و در مورد تلاش روسیه برای مشروعیت بخشیدن به حمله خود به سرزمین اوکراین و رنج مردم منطقه بهدلیل جنگ ویرانگرصحبت کرد. او از نقش نئو عثمانیسم و نقش طبقه سرمایهدار ترکیه و انحصارطلبان بینالمللی نام برد . اصلحان نحوه تجارت اردوغان با اسرائیل را توضیح داد و گفت که مبادله تجاری دو کشوردر سال ۲۰۲۳ بالغ بر 5.43 میلیارد دلار بود که شامل بخش دولتی و خصوصی میشود و بخشی از آن شامل صادرات سیمان و آهن و فولاد از ترکیه به اسرائیل میشود.
نسرین مارکوس، رئیس «فدراسیون دموکراتیک زنان اسراییل (MDWI)» از تراژدی انسانی که در منطقه جریان دارد صحبت کرد و اظهار داشت که به تناوب، جنگها گاهگاهی با مذاکرات صلح قطع میشوند و سپس دوباره از سر گرفته میشوند و تراژدی همجنان ادامه دارد.
انتصار الوزیر، معاون «فدراسیون دمکراتیک بین المللی کشورهای عربی»، از اتحادیه عمومی زنان فلسطینی درباره اینکه چگونه دولت اسرائیل میخواهد غزه را برای فلسطینیها غیرقابل سکونت و تنها برای شهرکنشینان اسرائیلی در دسترس قرار دهد، سخن گفت. انتصار ضمن محکوم کردن نسلکشی در غزه، کرانه باختری و بیتالمقدس شرقی خواستار بازگشت مرزهای ۱۹۶۷ با بیتالمقدس شرقی بهعنوان پایتخت آن گردید. و خواستار خروج ارتش از غزه، بازگشت آوارگان و رهبری ساف شد. سخنرانان دیگری از جمله از کشور ونزوئلا نیز نگرانی خود را از تهدید صلح جهانی ابراز داشتند.
این جلسه با سخنان رئیس «فدراسیون دمکراتیک زنان یونان»، کریستینا اسکالوباکا، به پایان رسید که درخواست سخنرانان برای اقدام مشترک را جمع بندی کرد و خواستار برگزاری رویدادهای همبستگی مشترک علیه برنامهها و جنگهای پیمان ناتو شد. او پیشنهاد کرد که سازمانهای زنان در اقدامی مشترک در تظاهرات علیه اسراییل در مقابل سفارتخانههای خود متحد شوند. به عنوان مثال وی روز25 نوامبر، روز مبارزه با خشونت علیه زنان و دختران را روز اقدام پیشنهاد کرد.
در جمع یندی جلسه و برنامه اقدام مشترک تاکید شده است که علیه جنگ و سیاست های جنگ طلبانه امپریالیسم و ناتو به ویژه در مقابله با نسل کشی مردم فلسطین توسط دولت جنایتکار اسرائیل، سازمانهای عضو فدراسیون با ابتکارات گوناگون و از جمله تظاهرات همزمان مقابل سفارت خانه های اسراییل و فلسطین در کشورخود بسیج شوند و این گونه اقدامات علیه جنگ باید دائمی باشد. همزمان تاکید گردیده است که برای برجسته کردن جنبه خشونت آمیز جنگ و عواقب آن برزندگی زنان و کودکان تلاش فراوان شود.
متن کامل سخنان نماینده تشکیلات دموکراتیک زنان ایران در وبینار:
با تشکر فراوان از برگزارکنندگان این جلسه خوب و پربار و دعوت از تشکیلات ما برای شرکت در نشست علیه جنگ ؛
ایالات متحده و متحدانش در غرب و در منطقه خاورمیانه ستم وحشیانه و پاکسازی قومی سیستماتیک مردم فلسطین توسط دولت استعماری شهرک نشین اسراییل (بر پایه ی قصب زمین مردم بومی و جایگزین کردن آنها توسط اتباع دولت اشغالگر) را مورد تایید و پشتیبانی فعال قرار داده اند. قتل عام نزدیک به چهل هزار فلسطینی در غزه، از تاریخ هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تا به امروز، در کنار ده ها هزار مفقود، مجروح و معلول، دو میلیون بی خانمان، تخریب حدود ۷۰ درصد کل مناطق مسکونی، بیمارستان ها و مدارس، و فروپاشی کامل زیرساخت ها در نوار غزه، با سیاست هدفمند ایجاد قحطی علیه جمعیت باقی مانده در آن منطقه تشدید شده است. دیوان بینالمللی دادگستری (ΙCJ) اعلام کرده است که اسرائیل باید براساس پرونده ای که توسط آفریقای جنوبی مطرح شده است، پاسخگوی نسل کشی در جریان حمله به غزه باشد، و این درحالی است که دیوان بین المللی کیفری (ICC) قرار بازداشت نتانیاهو و وزیر دفاع اش، گالانت را صادر نموده است، تا به جرم آن جنایات محاکمه شوند.
در آوریل سال ۲۰۲۴ شاهد تشدید درگیری های سنگین در خاورمیانه بودیم، درست در زمانی که رژیم اسرائیل بار دیگر با نقض آشکار قوانین بین المللی به کنسولگری ایران در دمشق حمله کرده و چندین مستشار نظامی و اعضای سپاه پاسداران را کشت. به این ترتیب نگرانی از احتمال گسترش برخورد مستقیم نظامی و کشیده شدن جنگ به خاک ایران تشدید شد. دولت ائتلافی فاشیست اسرائیل به رهبری نتانیاهو از هر ترفندی برای نابود کردن امید به راه حل دو کشوری در سرزمین های اشغالی استفاده می کند. در حالی که مردم در تظاهرات گسترده در پایتخت ها و شهرهای بزرگ سراسر جهان برای محکوم کردن کشتار فلسطینی ها توسط اسرائیل شرکت می کردند، نتانیاهو به دنبال آن بود که با تشدید خطر درگیری همه جانبه با ایران سود ببرد، تا اسرائیل را به عنوان یک قربانی معرفی نموده و در این راستا جنایات جنگی خود را توجیه کند. پاسخ دولت ایران به حمله اسراییل به سفارت ایران در دمشق شلیک ۳۰۰ فروند پهپاد و موشک از انواعی بودند که نیاز به ساعت ها برای رسیدن به مقصد دارند و در نتیجه به راحتی رهگیری می شوند. بر اساس گزارشها، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه به تازگی کشته شده ایران، پیش از آغاز این حمله در سفر خود به مسقط و عمان، دولت آمریکا را در جریان آن قرار داده و از آمریکا خواسته بود که تلافی نکند.
بازیهای نشنج زا که هم رژیم آپارتاید اسرائیل و هم رژیم استبدادی مذهبی ایران به آن مشغولند، با تشدید تعرض به حقوق زنان و کارگران در ایران همراه بوده است. هر دو رژیم به دنبال سود بردن از تشدید درگیری برای بقای رهبری ورشکسته اخلاقی و سیاسی خود هستند.
دخالت نیروهای شبه نظامی در لبنان و یمن دراین درگیری ها، گسترش حضور نظامی آمریکا در منطقه و مشارکت مستقیم ناوگان دریایی آمریکا و نیروی هوایی انگلیس و فرانسه در مقابله با پهپادهای ایرانی به وضوح نشان می دهند که سیاست های امپریالیسم و نیروهای ارتجاعی در منطقه تا چه اندازه خطرناک می توانند باشند. و این در حالی ست، که استفاده از کشور قبرس برای خدمت رسانی به برنامه های آینده آمریکا و اسرائیل برای غزه، تهدیدی جدی در گسترش درگیری ها به شمار می آید.
اقدامات ائتلاف نظامی-امنیتی ناتو همتای آن در نیمکره جنوبی (اکوس) به رهبری ایالات متحده، نشان می دهد که یک ائتلاف ضد چین در حال شکل گیری است که هدف آن مداخله نظامی و ایجاد تحریکات نظامی در اقیانوس آرام می باشد.
مذاکرات رییس جمهور آمریکا، بایدن، با فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن و فردیناند مارکوس پسر، رئیس جمهور فیلیپین بخشی از برنامه محاصره ی نظامی چین را تشکیل می دهند. برافروختن جنگ راه حل سیستم سرمایه داری برای سرپوش نهادن و حل مشکلات ساختاری خود است. نابرابری، تسلط انحصارات بزرگ، جنگهای اقتصادی و نظامی و بحران محیط زیستی مردم و تمامیت حیات سیاره ما را تهدید میکنند.
در حالی که ایالات متحده و متحدان اروپایی آن، در سرتاسر جهان با سرعت تحریم های جدیدی را علیه دولت ها و مؤسسات گوناگون وضع می کنند، خودداری آنها از قطع صدور تسلیحات به اسرائیل نشان دهنده دروغگویی و ریاکاری آنها است.
تجربه ی ایران از جنگ، به مانند اکثر کشورهای دیگر، با کاهش شدید حقوق شهروندی و مزایای کارگران همراه بوده است. جنگ 1980 که به تحريك امپریالیسم و توسط عراق عليه ايران به اجرا درآمد، پيامدهای مخربي برای پيشرفت جنبش انقلابي در ايران به همراه داشت. پس از پایان جنگ در سال ۱٩۸۸ بزرگترین کشتار زندانیان سیاسی در تاریخ کشورمان به وقوع پیوست. گزارش شده است که بیش از ۵۰۰۰ نفر تنها به دلیل بر سر موضع سیاسی خود ماندن به جوخه اعدام سپرده شدند. در میان این اعدام شدگان بسیاری از افراد زیر سن قانونی و همچنین افرادی که به دلیل تخلفات جزئی چون در اختیار داشتن نشریات به اصطلاح ممنوعه و یا شرکت در تجمعات مخالفان، زندانی شده بودند، و یا حتی کسانی که پیش از اعدام دوران محکومیت خود را سپری کرده بودند، وجود داشتند. ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور اخیراً کشته شده ایران، در آن دوران بهعنوان معاون دادستان کل کشور و عضو کمیته ی اعدام ، شخصاً در این جنایت دست داشت. انتخابات جدید برای یافتن جانشین وی به عنوان رئیس جمهور در تاریخ جمعه ۲۸ ژوئن (دیروز) برگزار شد. از میان ۶ کاندیدای ریاست جمهوری که توسط شورای نگهبان تایید شده اند، حداقل دو نفر در آن قتل عام شرکت مستقیم داشته اند و خود در مقاطع مختلف از نقش خود در آن میدان نیز دفاع کرده اند. با توجه به اینکه علی خامنهای در نقش ولی فقیه در ایران هرگونه مخالفتی را با زبان سرکوب پاسخ می دهد، بعید است که رئیسجمهور جدید توانی برای تأثیرگذاری مثبت بر شرایط وخیم اقتصادی، اجتماعی و یا حقوق بشری در ایران داشته باشد. جمهوری اسلامی همراه با بینش اجتماعی مذهبی قرون وسطایی خود همچنان به مسیر برنامه اقتصادی نئولیبرالی خود ادامه می دهد. دولت آینده نیز با توجه به مشکلاتی که از تحریم های ایالات متحده با آن مواجه بوده است، روند خصوصی سازی قسمت عمده آخرین دارایی های باقی مانده دولتی را ادامه می دهد. و بر اساس تجربه میدانیم که فروش دارایی های دولتی عمدتاً به نفع کسانی خواهد بود، که با رژیم و حلقه خانواده و دوستان آنها مرتبط هستند.
تأثیر جنگ بر حقوق شهروندی در ایران، به ویژه حقوق زنان، آشکار و بسیار نگران کننده است. جنبش «زن، زندگی، آزادی» که از سپتامبر ۲۰۲۲ آغاز شد و نزدیک به چهارماه به طول انجامید، یادآور این واقعیت بود و است که تضادهای درون جامعه در ایران به نقطهای رسیده است که نیاز به تغییرات شگرف فوری و لازم دارد. تحمیل نقش شهروند درجه دو به زنان، محرومیت از فرصت های مناسب برای پیشرفت، عدم امکان دستیابی به موقعیت های مهم اجتماعی از جمله ریاست جمهوری، محروم ساختن کارگران از حقوق اولیه خود، بیرون راندن زنان از قراردادهای اشتغال دائمی و سوق دادن آنها به سمت مشاغل ناپایدار و کم دستمزد، در حالی که سرپرستی خانواده را به عهده دارند، هم اکنون درتحمیل خشونت بار حجاب اجباری تبلور می یابد. این محصول جمهوری اسلامی از همان آغاز در سال ۱٩۸۰، یعنی یک سال پس از انقلاب مردمی ۱٩۷٩، با مقاومت زنان مواجه شده است. از زمان جنبش اعتراضی “زن، زندگی، آزادی”، رژیم فشار خود را برای بازپس گیری کنترل پوشش زنان به عنوان ابزاری برای اثبات هژمونی خود بر جامعه تشدید کرده است.
بر همین اساس همزمان با حمله رژیم اسرائیل به غزه، رژیم جمهوری اسلامی «گشت» جدیدی را برای دستگیری زنان تحت عنوان «طرح نور» آغاز کرده است. رژیم جمهوری اسلامی علاوه بر دستگیری، ضرب و شتم و جریمه های نقدی، به دادگاه های کشور حق مصادره خودروهای زنان و دسترسی به حساب های بانکی آنها را برای به اصطلاح تخلفات های اساسی داده است. این گونه اقدامات به هشدارهای احتیاطی حتی از درون خود حکومت، مبنی بر اینکه اعتماد به سیستم بانکی در حال تزلزل کشور بیش از پیش تضعیف شده و چه بسا برای رژیم نتیجه معکوس داشته باشد، منجر شده است.
جنگ ها پیامدهای ویرانگری برای زنان و آینده مردم، یعنی کودکان به همراه دارد. ادامه خونریزی مردم فلسطین، فاجعه ای که در سودان در جریان است و همچنین جنگ در اوکراین، همگی توهین به مقام بشریت هستند، تهدیدی هستند برای موجودیت همه ی جهان و باید به پایان برسند.
نه به جنگ!
زنده باد صلح، برابری و سوسیالیسم
تشکیلات دمکراتیک زنان ایران
۲٩ ژوئن ۲۰۲۴
تنظیم : ژوئیه ۲۰۲۴