🔸روز ۲۸ خرداد ۱۴۰۳ برای بازدید از پروژهی کانون صنفی معلمان تهران، با وسیلهی نقلیهی شخصی، راهی شهرستان #نیکشهر بلوچستان شدم. از استانهای تهران، قم، اصفهان، یزد و کرمان عبور کرده و پس از دو روز به نیکشهر بلوچستان رسیدم.
🔸در راه، هرچه به بلوچستان نزدیک میشدم مفهوم محرومیت را بیشتر احساس میکردم. ساختمانها، ماشینها و امکانات، ضعیفتر میشد، دیدن برهوت و مردمی که برای امرار معاش در گرمای ۵۰ درجه به فروش بنزین روی آوردهاند انسان را بسیار غمگین میکرد. مردم مهربان و بزرگواری که با وجود همهی محرومیتها، بسیار میهمان نواز و خونگرم هستند.
🔸در بلوچستان دو چیز مشهود است؛ امکانات کمِ شهری و مهماننوازی بیپایان مردم. از بدو ورود به بلوچستان تا هنگام خروج همکاران و دوستان با لطف زیاد مرا شرمنده کردند.
🔸روز ۳۱ خرداد با هماهنگی خانم ساجده عربسرخی گرامی به همراه آقای مختار مبارکی بخشدار محترم بنت و نماینده محترم راهداری و یکی دو تن از پیمانکاران گرامی برای دیدن پروژهی “آبنما” به شهرستان بنت (۸۵ کیلومتری نیکشهر) رفتیم.
🔸این شهرستان، نیمه کوهستانی و با تعداد زیادی تپه، در قلب بلوچستان قرار گرفته و دارای یک مسیل به نام رود گواتکی است. بخش بنت دارای نخلستانهای پراکنده با ۳۰ نوع خرما، مزارع گندم و جو، و محصولات باغی مانند انگور و زیتون است.
🔸این منطقه بین رشته کوههای سفید و دریا قرار دارد. از شمال به فهنوج و ایرانشهر و از جنوب به زرآباد و کنارک و از غرب و شرق به نیکشهر و استانهای هرمزگان و کرمان منتهی می شود.
🔸سیل بلوچستان به راههای مواصلاتی برخی روستاهای بنت آسیب زده و حتی برخی از آنها را کاملا تخریب کردهاست. بخشدار محترم و نماینده محترم راهداری از کمتوجهی کلان نسبت به استان سیستان و بلوچستان به ویژه زیرساختهای شهری از جمله لایروبی نکردن رودخانهی اصلی شهر ناراحت و نگران تخریب کامل پل بزرگ شهرستان بودند.
🔸یکی از روشهای بازسازی جادههای در معرض سیل، ساخت آبنماست. آبنما بیشتر در جاهایی ساخته می شود که طرفی که سیل از آنجا به جاده میرسد سطح بالاتری دارد و طرف دیگر سطح پایینتر. در برخی موارد لولههایی در عرض جاده قرار داده میشود که فرایند هدایت آب از جاده را تسریع میکند.
🔸آبنماها پس از تکمیل، با هدایت آب از روی جاده موجب حفظ و نگهداری آسفالت میشوند. پروژهی اصلی کانون، آبنمایی است که در نقطه ای مهم و در معرض تهدید سیل عبور وسایل نقلیه از سمت روستای دستگرد به روستاهای بعدی را امکانپذیر می کند و تاکنون بخشی از آن انجام شدهاست. خانم عرب سرخی گرامی و بخشدار محترم بنت از دریافت برخی اقلام مانند میلگرد و سیمان از کانالهای دیگر و صرفه جویی در احداث این پروژه خبر دادند و گفتند مابقی پولی که از محل این صرفهجویی مانده به ساخت آبنمایی دیگر اختصاص مییابد که از آن پروژه نیز دیدن کردیم.
🔸سپس در جلسهای کوتاه، بخشدار محترم و خانم عرب سرخی گرامی درباره جزییات پروژه توضیحاتی دادند. پیمانکار محترم نیز گفت: تمام تلاش گروه این است که پروژهی کانون در مرداد ماه تکمیل شود.
🔸در پایان این سفر با تعدادی از همکاران محترم فرهنگی بنت دیدار کردیم و کیسههای برنج اهدایی کانون به آن عزیزان تحویل شد که به خانوادههای نیازمند تقدیم شود.همچنین از یک مدرسه در کپر دیدن کردیم که به گفته پیمانکار برای احداث یک کلاس درس و یک دفتر در آن، هزینه ای حدود ۲۰۰ میلیون تومان نیاز است.
🔸پینوشت:
هزینهی پروژهی احداث آبنما با تشکیل کمپین کمک به سیل زدگان از طرف کانون صنفی معلمان تهران، با همراهی کنشگران استانهای دیگر و واریزیهای همکاران فرهنگی و دیگر هموطنان شریف تامین شده است.