بیش از ۱۰۰ هزار نفر در زیر حملات شدید و مداوم اسرائیل از رفح فرار کرده اند، سازمان ملل متحد میگوید افراد دوباره آواره شده ای که به ویرانههای خانههای سابق باز می گردند فاقد هر گونه «ملزومات اساسی زندگی» هستند. آمار روزانه تلفات به رقم بی سابقه ۵۰ نفر رسیده است. علیرغم تحریم محدود تسلیحاتی اسرائیل توسط بایدن، مقامات اسرائیلی همچنان وعده ادامه جنگ تا «نابودی حماس» را می دهند، نتان یاهو گفته است اگر لازم باشد با چنگ و دندان خواهد جنگید
اسرائیل بمباران رفح را تشدید کرده و بیش از ۱۰۰ هزار نفر از این شهر فرار کردهاند. مقامات سازمان ملل میگویند این بزرگترین جابهجایی جمعیت در غزه در چند ماه گذشته بوده است. انتظار میرود این تعداد افزایش یابد.
امدادگران روز پنجشنبه با نگرانی اعلام کردند افراد تازه آوارهشده در کمپهای موقتی بدون هیچ خدماتی، در میان ویرانههای خانههای سابق خود، بدون «ملزومات اساسی زندگی» سر کنند.
یک مقام سازمان ملل در رفح گفت: ترس و دلهره زیادی وجود دارد. جادهها مملو از خودروها، گاریها، چهارچرخه های خرید، وانتبارها و افراد پیاده است. برخی قبلاً چندین بار آواره شدهاند و تلاش میکنند وسایلی را با خود حمل کنند، که آسان نیست، برخی دیگر برای اولین بار آواره شده اند.
«ممکن است تا چند روز دیگر از ۳۰۰ هزار نفر صحبت کنیم. مشکل این است که اساساً هیچکجا وجود ندارد که این تعداد افراد بتوانند به آنجا بروند و در عین حال جایی باشد که بتواند خدمات اساسی موردنیاز زندگی را فراهم کند.»
تلاشها برای تخلیه در حالی صورت میگیرد که یک مقام ارشد اسرائیلی به رویترز گفت که آخرین دور مذاکرات غیرمستقیم در قاهره برای توقف خصومتها به پایان رسیده و اسرائیل طبق برنامه به عملیات خود در رفح و سایر مناطق نوار غزه ادامه خواهد داد.
یک مقام امدادی اعلام کرد: به دلیل نبود انبارهای کمکی پس از هفت ماه جنگ و با قطعشدن منابع در مناطق جنوبی غزه پس از تصرف گذرگاه مرزی فلسطین توسط اسرائیل در روز سهشنبه، سازمانهای امدادرسان نمیتوانند «کار زیادی» برای کمک انجام دهند.
گزارشهایی از دهها حمله هوایی و گلولهباران مکرر تانکها در روز پنجشنبه منتشر شده و حماس نیز چندین بار راکت به سمت اسرائیل یا سربازان اسرائیلی شلیک کرده است.
حملات اسرائیلیها عمدتاً بر روی محلههای شرقی متمرکز شده که پس از دستور به تخلیه در روز دوشنبه از جمعیت خالی شده است، اما حملات بسیآری نیز در سایر نقاط رفح گزارش شدهاند که باعث تلفات و ترس گسترده شدهاند.
حماس و گروه شبهنظامی متحد آن، جهاد اسلامی، گفتند که جنگجویان آنها نیروهای اسرائیلی را در حومه شرقی رفح هدف قرار دادند و راکتهای ضدتانک و خمپاره به مواضع اسرائیل شلیک کردند.
به نظر می رسد بیمارستان امارات در رفح در حال کاهش فعالیت های خود است، درحالیکه بیمارستان ابویوسف النجار در شرق این شهر روز سه شنبه بهطور کامل تخلیه شد. سازمان ملل امیدوار است در روزهای آتی با «ریسک باالا» یک کاروان تجهیزات را جمع آوری کند.
سایر مراکز درمانی در رفح با ازدحام مواجه شدهاند و مدیر بیمارستان کویتی در ساعات اولیه صبح پنجشنبه در شبکههای اجتماعی بهطور ناامیدانه از متخصصان پزشکی درخواست کمک کرد.
وزارت بهداشت غزه روز پنجشنبه از حداقل ۶۰ مرگ دیگر در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد. از روز دوشنبه که اسرائیل دستور تخلیه ساکنان شرق رفح را صادر کرد، تعداد روزانه کشتهشدگان بیش از ۵۰ نفر بوده است که بالاتر از اوج ۳۳ نفری در اوایل ماه مه است.
ساکنان رفح از پهپادهایی که در بالای خیابانها و بر فراز اهداف بالقوه به پرواز درمیآیند و صدای مداوم انفجارهای شدید، سخن می گویند.
مقامات امدادرسانی از کمبود حاد سوخت و غذا بهطور فزایندهای ابراز نگرانی می کنند. یک مقام سازمان ملل تخمین زده که منابع باقیمانده برای ۴۸ ساعت وضعیت عادی کافی است.
اگرچه نیروهای دفاعی اسرائیل حمله به گذرگاه رفح را بهعنوان یک عملیات نظامی محدود توصیف کردند، مقامات ارشد اسرائیلی گفته اد این حمله تا زمانی که حماس «از غزه حذف شود» ادامه خواهد داشت.
علی برهوم، پزشکی که روز سهشنبه از بیمارستان النجار تخلیه شد، گفت سردخانهها پر هستند. او گفت: «دیروز، ما جسدی را دریافت نکردیم زیرا همه آنها به بیمارستان تخصصی کویت منتقل شدند، زیرا هیچ سردخانهای برای مردگان یا حتی مردهشویی [در جای دیگری] وجود ندارد. آمار مرگومیر شب گذشته حدود هشت نفر بود.»
طبق آمار سازمان ملل، تا عصر چهارشنبه ۲۲ هزار نفر از رفح خارج شده و بهسمت ساحل حرکت کردهاند. این ها عمدتاً خانوادههایی بوده اند «که با وسایل نقلیه، کامیونها، موتور سیکلت و گاری با وسایل خود ازجمله آرد و غذا حرکت کردند».
تقریباً ۵۰ هزار نفر دیگر به خانیونس، شهری که در جنگ های قبلی ویران شده، رفته اند. بسیاری از آنها از آخرین پساندازهای خود برای پرداخت هزینههای حملونقل از ۲۰۰ دلار تا ۴۰۰ دلار استفاده میکنند.
فلسطینیهایی که از رفح گریختهاند، تلاش میکنند زندگی روزمره خود را در چادرهای موقت منطقه مواسی خانیونس حفظ کنند.
مقامات امدادی و کسانی که قبلاً در این مکانها بوده اند از ازدحام شدید، غذای ناکافی، منابع محدود و آلوده آب، و عدم وجود بهداشت سخن میگویند. جنگ شدید منجر به باقیماندن مواد منفجره عملنکرده در بیشتر مناطق خانیونس شده است.
دکتر جیمز اسمیت، پزشکی بریتانیایی که از هر دو مکان بازدید کرده، گفت: «المواسی بسیار شلوغ است. مردم تلاش میکنند فضایی پیدا کنند اما جایی وجود ندارد. بخشی از خانیونس فقط خرابه است. هیچ سیستم کاربردی برای حفظ حیات در آنجا وجود ندارد.»
یک سخنگوی دولت اسرائیل روز چهارشنبه به کمکهای «انباشتهشده» در طرف فلسطینی گذرگاه کرمشالوم اشاره کرد و از سازمان ملل خواست تلاش بیشتری برای اطمینان از توزیع آن انجام دهد. مقامات امدادی در غزه گفتند که آنها نمیتوانند به کرمشالوم برسند زیرا کارکنان آنها فرار کرده یا تخلیه شدهاند و تیراندازی در نزدیکی گذرگاه ادامه دارد.
یکی از مقامات سازمان ملل گفت: «ما به تأییدیه امنیتی نیاز داریم، ما به افراد و سوخت نیاز داریم. ما هیچکدام از اینها را نداریم… بنابراین نمیتوانیم کمکی انجام بدهیم.»
نتان یاهو، اگر شده با چنگ و دندان می جنگیم
هشدار رئیسجمهور بآمریکا درباره توقف ارسال تسلیحات باعث افزایش فشارها بر نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو شده است، او بین درخواستهای جهانی برای آتشبس و تقاضای جناح راست اسرائیل برای حمله گسترده به رفح در جنوب غزه گیر کرده است.
نتانیاهو علیرغم اعتراضهای آمریکا بر لزوم حمله به رفح تأکید کرده است.
روز پنجشنبه، نتانیاهو با اشاره به اظهارات بایدن در بیانیهای گفت: «اگر لازم باشد بهتنهایی میایستیم. من گفتهام که اگر لازم باشد، با چنگ و دندان مبارزه میکنیم. اما ما بیش از چنگ و دندان داریم و با همان روحیه، به یاری خدا، پیروز خواهیم شد.»
برخی مقامات اسرائیلی نسبت به تیرگی روابط اسرائیل و ایالات متحده هشدار می دهند. آموس گیلعاد، مقام ارشد سابق دفاعی اسرائیل که دههها با مقامات امنیتی آمریکایی همکاری نزدیک داشته، گفت: «ایالات متحده نه تنها از نظر نظامی، بلکه از نظر استراتژیک و سیاسی نیز به اسرائیل یک سپر آهنین میدهد؛ در سازمان ملل، دادگاه بینالمللی و غیره.» او افزود: «اگر حمایت ایالات متحده را با دوستی بینظیر رئیسجمهور بایدن از دست بدهیم، بخشودنی نخواهد بود.»
اما دریاسالار دنیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، مدعی شد ارتش اسرائیل مهمات کافی برای عملیات برنامهریزیشده خود، از جمله عملیات در رفح، دارد.
یاکوب ناگل، مشاور امنیت ملی سابق اسرائیل، گفت: «احتمال دارد مجبور شویم در نحوه استفاده از تسلیحات خود صرفهجویی کنیم و اهداف بیشتری را بدون بمبهای دقیق بزنیم.»
اعضای کلیدی دولت نتانیاهو گفتند که این محدودیتها بر تلاشهای جنگی اسرائیل تأثیری نخواهد گذاشت.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، گفت: «من خطاب به دشمنان اسرائیل و دوستان خودمان میگویم: اسرائیل قابل مهار نیست.» او افزود که اسرائیل هر چه لازم باشد انجام خواهد داد تا از شهروندان خود دفاع کند و «در مقابل کسانی که تلاش میکنند ما را نابود کنند بایستد.»
بتزلل اسموتریچ، وزیر دارایی وابسته به جناح راست افراطی هم گفت اسرائیل علیرغم «مخالفت و تحریم تسلیحاتی» بایدن، به پیروزی کامل دست خواهد یافت.
نیویورک تایمز می نویسد تسلیحات ساخت آمریکا، از جمله بمبهای سنگین، برای ادامه جنگ از سوی اسرائیل حیاتی است. اما بایدن تحت فشارهای داخلی فزایندهای برای مهار ارتش اسرائیل قرار دارد، زیرا آمار تلفات در غزه به بیش از ۳۴,۰۰۰ نفر رسیده است.
ناداو ایال، ستوننویس برجسته یک روزنامه اسرائیلی میانهرو، گفت که بایدن عملاً تصمیم گرفته تا پایان جنگ را اعلام کند. او در پلتفرم رسانههای اجتماعی ایکس نوشت: «این جدیترین درگیری بین دولت آمریکا و دولت اسرائیل از زمان اولین جنگ لبنان است.»
مایکل هرتزوگ، سفیر اسرائیل در واشنگتن، پنجشنبه گفت که تصمیم بایدن «پیام اشتباهی را به حماس و دشمنان ما در منطقه میفرستد.»
بایدن روز چهارشنبه در مصاحبه با CNN برای اولین بار اذعان کرد که بمبهای آمریکایی باعث کشتهشدن غیرنظامیان در این درگیری شدهاند.
بایدن گفته است آمریکا علاوه بر توقف بمبها، اگر اسرائیل به مراکز پر جمعیت رفح حمله کند، گلولههای توپخانه را نیز برای این کشور ارسال نخواهد کرد.