رفح، شهری در جنوب نوار غزه، در کانون توجه عملیاتهای کمکرسانی به غزه قرار دارد. حدود یک میلیون نفر که از بمبارانهای چند ماهه اسرائیل فرار کردهاند، در این شهر پناه گرفتهاند. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است طرحهای احتیاطی برای مقابله با یک حمله احتمالی را آماده کرده، که شامل افتتاح یک بیمارستان صحرایی جدید نیز میشود.
نهادهای امدادی ملل متحد در رفح، از جمله مراکز پزشکی و انبارهای مواد غذایی، خود را برای ادامه فعالیت حتی در صورت وقوع حمله آماده میکنند. جنس لرکه، سخنگوی دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل (OCHA)، در یک کنفرانس خبری در ژنو اظهار داشت حمله احتمالی به رفح میتواند به کشتار گسترده غیرنظامیان و ضربه سنگینی به عملیاتهای کمکرسانی در کل نوار غزه منجر شود.
ریک پیپرکورن، نماینده سازمان جهانی بهداشت برای قلمروهای اشغالی فلسطینی، تاکید کرد طرحهای موجود تنها میتوانند به عنوان راهکارهای موقت عمل کنند و نمیتوانند از افزایش چشمگیر تلفات جلوگیری کنند.
پیپرکورن همچنین ابراز نگرانی کرد که هرگونه حمله ممکن است منجر به بسته شدن گذرگاه رفح بین غزه و مصر شود. از این گذرگاه در حال حاضر برای واردات تدارکات پزشکی استفاده میشود. سازمان جهانی بهداشت تلاش میکند این گذرگاه باز بماند.
اسرائیل اعلام کرده در هر صورت به رفح حمله خواهد کرد. ایالات متحده می گوید مگر در صورت وجود طرح جامع برای حفاظت از غیرنظامیان، از حمله به رفح حمایت نخواهد کرد.
در هفت ماه جنگ در غزه، بیش از ۳۴،۰۰۰ فلسطینی کشته شدهاند.
مذاکرات حماس و مدیر سیا CIA در قاهره برای آتشبس در غزه
حماس اعلام کرد هیئتی را به قاهره فرستاده تا درباره توافقنامه آتشبس و آزادی گروگانها در غزه بحث و گفتگو کند. این خبر تنها چند ساعت پس از ورود ویلیام برنز، رئیس سیا، به پایتخت مصر منتشر شد.
مصر به همراه قطر و ایالات متحده، در تلاشهای میانجیگری بین اسرائیل و حماس برای دستیابی به توافقنامه آتشبس در مناقشهای که از ۷ اکتبر آغاز شده است، سهیم بودهاند. مقامات حماس و سیا قرار است روز شنبه با میانجیهای مصری دیدار کنند، اما هنوز مشخص نیست که آیا این دیدارها به صورت جداگانه یا مشترک انجام خواهد شد.
حماس در بیانیهای اعلام کرد نمایندگان آن با “روحیه مثبت” پس از مطالعه آخرین پیشنهادها برای توافق آتشبس به قاهره سفر کردهاند. «ما مصمم هستیم تا توافقی را به دست آوریم که خواستههای فلسطینیان را برآورده سازد».
یک مقام آمریکایی اظهار داشت ایالات متحده معتقد است پیشرفتهایی در مذاکرات حاصل شده است، اما هنوز منتظر شنیدن اطلاعات بیشتری است. سازمان سیا از اظهار نظر درباره سفر مدیر خود خودداری کرده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، که این هفته در خاورمیانه بود، از حماس خواسته تا پیشنهاد اخیر اسرائیل را بپذیرد. سایر مقامات آمریکایی هشدار دادهاند که این ممکن است “آخرین فرصت” برای جلوگیری از ادامه درگیریها باشد.
گفتگوها برای آتشبس طی ماهها بدون نتیجه قطعی ادامه یافته است. اسرائیل اعلام کرده عزم خود را برای از بین بردن حماس جزم کرده، در حالی که حماس خواستار آتشبس دائمی و عقبنشینی کامل اسرائیل از غزه است.
مصر در پایان ماه گذشته تلاشهای تازهای را برای احیای مذاکرات آغاز کرد. قاهره از احتمال انجام عملیات زمینی اسرائیل علیه حماس در رفح در جنوب غزه، جایی که بیش از یک میلیون نفر در نزدیکی مرز با شبه جزیره سینای مصر پناه گرفتهاند، ابراز نگرانی کرده است.
منابع مصری اعلام کردهاند که هر دو طرف اخیراً برخی امتیازاتی را دادهاند که منجر به پیشرفت در مذاکرات شده است، اگرچه اسرائیل همچنان اعلام کرده است عملیات در رفح نزدیک است.
وضعیت قحطی در شمال غزه؛ رهبر برنامه جهانی غذا هشدار میدهد
واشنگتن پست در گزارشی می نویسد: به گفته سیندی مککین، مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا، شمال غزه در حال حاضر در شرایط “قحطی کامل” به سر میبرد و این وضعیت در حال گسترش به جنوب است. هنوز اعلام رسمی قحطی در این منطقه صورت نگرفته است، اما مککین در مصاحبهای که قرار است روز یکشنبه از شبکه NBC پخش شود، بر اساس مشاهدات سازمان خود از اوضاع موجود در غزه، این اظهارات را مطرح کرده است.
او توضیح داد: «این یک فاجعه است. دیدن و شنیدن آن بسیار سخت است. من امیدوارم که بتوانیم به سرعت آتشبسی برقرار کنیم و به مردم، بهویژه در شمال، غذا برسانیم.» این ادعا پس از ماهها هشدار از گروههای بشردوستانه که میگویند جنگ اسرائیل در غزه منطقه را به آستانه قحطی رسانده؛ مطرح می شود. تهاجم اسرائیل توانایی غزه برای تولید مواد غذایی خود را نابود کرده است.
بر اساس تعریف رسمی، قحطی زمانی اعلام میشود که دستکم ۲۰ درصد از خانوارها در یک منطقه خاص از کمبود شدید غذا رنج ببرند، دستکم ۳۰ درصد از کودکان دچار سوء تغذیه حاد باشند و روزانه دو نفر از هر ۱۰,۰۰۰ نفر به دلیل قحطی مستقیم یا بیماری جان خود را از دست دهند.
دفتر دادستانی دیوان کیفری بینالمللی هم خواستار توقف فوری تلاشهای خارجی برای تأثیرگذاری بر فعالیتهای این دادگاه شده است، این درخواست بعد از آن مطرح شده که گزارشهایی مبنی بر بررسی دستور بازداشت رهبران اسرائیلی، از جمله نخستوزیر بنیامین نتانیاهو، خشم مقامات اسرائیلی و حامیان آنها را برانگیخته و مقامات اسرائیلی دست به تهدیدات متقابل علیه دیوان کیفری بین المللی زده اند.