بسیاری از کارشناسان سازمان ملل و گروه های مدافع حقوق بشر بارها تاکید کرده اند اسرائیل از گرسنگی دادن به مردم غزه به عنوان یک سلاح جنگی استفاده می کند. انروا، آژانس امدادرسانی وابسته به سازمان ملل، موثرترین کانال کمک رسانی به اهالی غزه و جلوگیری از قحطی روز افزون در این منطقه است.
اتهام «تروریستی» به انروا، جزیی از سیاست گرسنگی دادن به مردم غزه بود که اسرائیل آن را عَلَم کرد و بلافاصله از سوی بسیاری از کشورهای حامی اسرائیل، مورد استقبال قرار گرفت. ۲۳ کشور بعد از این ادعا کمک های خود به انروا را قطع کردند.
ادعای اسرائیل بلافاصله بعد از اعلام نتیجه دادگاه لاهه و شکایت آفریقای جنوبی که شکست سنگین سیاسی برای دولت نتانیاهو بود مطرح شد.
گزارش کمیته ی تحقیقی سازمان ملل به ریاست کاترین کولنا وزیر خارجه سابق فرانسه که با همکاری سه سازمان تحقیقاتی وابسته به اتحادیه اروپا تهیه شده و روز دوشنبه منتشر شد، می گوید هیچ شاهدی برای اثبات ادعای اسرائیل نیافته است و این کشور هم نتوانسته مدارکی برای اثبات ادعاهایش درباره عضویت بیش از ۲۰۰۰ کارمند انروا در حماس ارائه کند.
به دنبال انتشار این گزارش اتحادیه اروپا خواهان از سرگیری کمک ها به این سازمان بشردوستانه شده است. برخی از کشورها حمایت خود را از سر گرفته اند.
گزارش کاترین کولونا چه می گوید
گزارش تحقیقی هیات به رهبری کاترین کولونا، وزیر امور خارجه سابق فرانسه، حاکی از آن است که اسرائیل هنوز مدرکی برای ادعاهای خود مبنی بر عضویت کارکنان آژانس امدادی سازمان ملل متحد انروا در سازمان های تروریستی ارائه نکرده است.
گزارش کولونا که به سفارش سازمان ملل در پی ادعاهای اسرائیل تهیه شد، نشان داد که انروا از سال ۲۰۱۱ به طور منظم لیستی از کارمندان خود را برای بازرسی به اسرائیل ارائه کرده و «دولت اسراییل هیچ گونه نگرانی در مورد هیچ یک از کارکنان آنروا را به آن اطلاع نداده است».
به گزارش گاردین اتهامات مربوط به دست داشتن کارکنان آنروا در حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل باعث شد که کمک کنندگان اصلی در ژانویه بودجه خود را به این آژانس که کانال اصلی حمایت بشردوستانه نه تنها از فلسطینیان در غزه بلکه از جوامع پناهنده فلسطینی در سراسر منطقه است، قطع کنند.
این بودجه علیرغم نیازهای شدید ۲.۳ میلیون نفر در غزه که اکثر آنها به دلیل حمله اسرائیل از ۷ اکتبر مجبور به ترک خانه های خود شده اند و برای یافتن آب، غذا، سرپناه یا مراقبت های پزشکی در تلاش هستند، قطع شد.
اکثر کشورهای کمک کننده در هفته های اخیر کمک مالی خود را از سر گرفته اند. بریتانیا گفته بود منتظر گزارش کولونا خواهد بود تا در مورد از سرگیری بودجه تصمیم گیری کند. در پی اتهامات اسرائیل، حمایت مالی ایالات متحده از انروا توسط کنگره برای حداقل یک سال مسدود شده است.
روز دوشنبه، اورن مارمورشتاین، سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل، بار دیگر بیش از ۲۱۳۵ کارگر آنروا را به عضویت در حماس یا جهاد اسلامی فلسطین متهم کرد. او گفت که گزارش کولونا کافی نیست و “تلاش برای اجتناب از مشکل و عدم رسیدگی مستقیم به آن” است.
او گفت: «گزارش کولونا شدت مشکل را نادیده میگیرد و راهحلهای زیبایی ارائه میدهد که به گستره عظیم نفوذ حماس در آنروا نمیپردازد».
وی افزود که اسرائیل از کمک کنندگان می خواهد که به آنروا در غزه پول ندهند و در عوض به سایر سازمان های بشردوستانه در این منطقه کمک مالی کنند.
لویی شاربونو، مدیر دیده بان حقوق بشر، گفت: «فکر نمی کنم یافته های گزارش کولونا تعجب آور باشد. دولتهایی که بودجه آنروا را قطع کرده اند، باید فوراً کمکهای مالی کامل به آن را از سر بگیرند تا بتواند به غیرنظامیان مستاصل کمک کند. بسیاری از فلسطینی ها به دلیل استفاده اسرائیل از گرسنگی به عنوان سلاح جنگی، با قحطی روبرو هستند.
تحقیقات جداگانه ای در مورد حمله ۷ اکتبر توسط دفتر خدمات نظارت داخلی سازمان ملل در حال انجام است. سازمان ملل می گوید تحقیقات هنوز تکمیل نشده است.
نتیجه تحقیقات کولونا در بی طرفی انروا که با کمک سه موسسه تحقیقاتی شمال اروپا تهیه شده، روشن می کند که اسرائیل هنوز هیچ یک از ادعاهای خود را در مورد همکاری کارکنان آنروا با حماس یا جهاد اسلامی را ثابت نکرده است.
در گزارش او آمده است: در ماه مارس «اسرائیل ادعاهایی را مطرح کرد که تعداد قابل توجهی از کارکنان انروا عضو سازمان های تروریستی هستند، با این حال، اسرائیل هنوز مدرکی برای این موضوع ارائه نکرده است.»
در کنار گزارش کولونا، ارزیابی دیگری از سوی سه نهاد تحقیقاتی شمال اروپا – موسسه حقوق بشر و حقوق بشردوستانه رائول والنبرگ مستقر در سوئد، موسسه کر میکلسن نروژی و موسسه دانمارکی برای حقوق بشر به سازمان ملل ارسال شد.
گزارش آنها میگوید: «مقامات اسرائیل تاکنون هیچ مدرکی ارائه نکردهاند و به نامههای آنروا در ماه مارس و بار دیگر در ماه آوریل پاسخی ندادهاند. نامها و شواهدی را انروا درخواست کرده تا بتواند تحقیقات را آغاز کند که اسرائیل در اختیار آن قرار نداده است.»
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز دوشنبه گفت توصیههای گزارش کولونا را درباره راههای بهبود ظرفیت آنروا برای نظارت و رسیدگی به مسائل را پذیرفته است.
استفان دوجاریک، سخنگوی ارشد سازمان ملل در بیانیهای گفت: «دبیرکل از همه طرفهای ذینفع میخواهد که فعالانه از انروا حمایت کنند، زیرا این، راه نجاتی برای آوارگان فلسطینی در منطقه است».
تحقیقات کولونا روشن می کند انروا برای فلسطینیان در سراسر منطقه “ضروری” است.
گزارش کولنا خاطرنشان می کند، در فقدان راهحل سیاسی بین اسرائیل و فلسطینیها، آنروا در ارائه کمکهای بشردوستانه و خدمات اجتماعی ضروری، به ویژه در زمینه بهداشت و آموزش، به آوارگان فلسطینی در غزه، اردن، لبنان، سوریه و کرانه باختری نقش اساسی دارد. انروا برای توسعه انسانی و اقتصادی فلسطینیان غیر قابل جایگزین و ضروری است. علاوه بر این، بسیاری آنروا را یک راه نجات بشردوستانه می دانند.