در پی ورود یک موشک روسیه به حریم هوایی لهستان جتهای جنگندهٔ لهستان به پرواز درآمدند. یک هواپیمای بدون سرنشین (پهپاد) در رومانی سقوط کرد. بلغارستان خواستار گفتوگو برای جلوگیری از “تشدید خطرناک» تنشها شد. تبادل واژهها اکنون به پرواز جتهای جنگنده رسیده است.
کلاوس یوهانیس، رئیسجمهور رومانی، در بیستمین سالگرد پیوستن آن کشور به ناتو گفت: «رومانی مصمّمانه در فرایند هماهنگی دائم با ناتو شرکت خواهد کرد تا این ائتلاف قویتر، سرسختتر، و برای آینده آمادهتر شود.»
نوشتهٔ ساباتو آنگییری در ایلمانیفستو، ۲ آوریل ۲۰۲۴ [۱۴ فروردین ۱۴۰۳]
ترجمهٔ امید مجد – اختصاصی اندیشۀ نو
پنجشنبه شب [۹ فروردین]، فرماندهی عملیاتی نیروهای مسلّح لهستان به هواپیماهای جنگی مستقر در ورشو و ناتو در پایگاههای نظامی لهستان دستور داد که برای «تضمین امنیت حریم هوایی لهستان» به پرواز درآیند. روسیه بار دیگر اقدام به بمباران گستردهٔ شهرهای اوکراین کرده بود و طبق ردیابی رادارهای لهستانی، همان پنجشنبه شب، یک موشک روسی پیش از بازگشت به حریم هوایی اوکراین به مدت ۳۹ ثانیه در حریم هوایی لهستان پرواز کرده بود.
دونالد تاسک، نخستوزیر لهستان، در گفتوگو با روزنامهنگاران بینالمللی کنسرسیوم رسانهیی لِنا، آن لحظهٔ تاریخی حسّاسی را که در آن هستیم «دورهٔ پیش از جنگ» توصیف کرد.
او گفت: «نمیخواهم کسی را بترسانم، اما جنگ دیگر مفهومی از گذشتهها و در گذشتهها نیست. امری واقعی است که بیش از دو سال پیش آغاز شد. نگرانکنندهترین موضوع در حال حاضر این است که به معنای واقعی کلمه وقوع هر سناریویی ممکن است… میدانم که به نظر دهشتناک میآید، بهویژه برای نسل جوان، اما باید این واقعیت را بپذیریم که عصر جدیدی آغاز شده است: دورهٔ پیش از جنگ. اغراق نمیکنم؛ این موضوع هر روز روشنتر از قبل میشود.»
دونالد تاسک از دولتهای اروپایی خواست که آماده و متحد باشند، هرچند اتحادیهٔ اروپا «هنوز راه درازی در پیش دارد» تا به این اهداف دست یابد.
رهبر لهستان در نخستین گفتوگوی مفصل با رسانههای خارجی تعارف و پردهپوشی را کنار گذاشت و تمام نگرانیها و آرمانهای کشورش را بیان کرد. ماههاست که مقامهای ارشد لهستانی میگویند که آن کشور هدف احتمالی بعدی روسیه است و خواستار انسجام بیشتر نیروی دفاعی مشترک اروپایی شدهاند.
اما قبل از اینکه اتفاقی بیفتد و اروپا بخواهد متحدانه عمل کند، دولت لهستان خودش بهتنهایی اقدام کرده است: لهستان در حال حاضر از سقف ۴درصد بودجهٔ آینده برای هزینههای نظامی فراتر رفته است و مشارکت استراتژیکش با آمریکا به واقعیت نزدیکتر شده است. دستور روز پنجشنبه برای به پرواز درآمدن جتهای جنگی بیشتر شبیه به نمایش قدرت بود تا اقدام دفاعی واقعی. مدتهاست که به این حرکتهای ناگهانی در برخوردهای خصومتآمیز عادت کردهایم. صرفنظر از همهٔ هراسآفرینیها، این خطر وجود دارد که در چنین شرایطی این یا آن طرف واقعاً اختیارش را از دست بدهد [و کار احمقانهای کند]، بهویژه به این دلیل که این چنین رخدادهایی دیگر رخدادهای جداگانه و بیارتباط با هم نیستند.
در رومانی، کشور همسایهٔ لهستان، روز چهارشنبه [۸ فروردین] حدود ساعت ۱۰ شب یک هواپیمای بدون سرنشین (پهپاد) در جنوب شرقی کشور در منطقهٔ برئیلا سقوط کرد. بلافاصله منطقه تحت حفاظت قرار گرفت و چند تیم جستوجوی ارتش به آنجا اعزام شدند. وزارت دفاع و دیگر مقامهای امنیتی و انتظامی رومانی همچنان در حال انجام تحقیق در مورد این رویدادند و هنوز هیچ نظر قطعی ندادهاند. این دستکم پنجمین هواپیمای بدون سرنشین است که از زمان آغاز جنگ در اوکراین در خاک رومانی افتاده و یافت شده است.
کلاوس یوهانیس، رئیسجمهور رومانی، در بیستمین سالگرد پیوستن آن کشور به ناتو گفت: «رومانی مصمّمانه در فرایند هماهنگی دائم با ناتو شرکت خواهد کرد تا این ائتلاف قویتر، سرسختتر، و برای آینده آمادهتر شود.»
دولت بلغارستان لحن متفاوتی داشت و خواستار گفتوگو شد. رومِن رادِف، رئیسجمهوری بلغارستان، گفت: «باید به اوکراین کمک کنیم، اما در ضمن نباید اجازه دهیم که تنشها بهطور خطرناکی شدت یابد و همهٔ ما درگیر شویم، که به معنای وقوع درگیری جهانی با پیامدهایی پیشبینینشدنی برای بشر خواهد بود.» او افزود که «برای برقراری آتشبس از راههای دیپلماتیک، آغاز دوبارهٔ گفتوگوها، و برقراری صلح» باید «هر کاری که ممکن است» بکنیم.
در همین حال، به نظر میآید که جمهوری چک در خرید مهمات برای ارسال به نیروهای مسلح اوکراین پیشقدم بوده است. در ماههای اخیر، پتر پاول، رئیسجمهور [و ژنرال بازنشستهٔ] چک، با این استدلال که سربازان اوکراینی برای پاسخ دادن به آتش جنگی روسیه نیاز فوری به گلوله دارند، یک «ائتلاف مهمات» حول جمهوری چک برای تأمین مهمات مورد نیاز اوکراین تشکیل داده است. شانزده کشور این گروه قراردادهایی به ارزش کل ۱٫۸میلیارد دلار برای تأمین یک میلیون گلولهٔ جنگی- که بیشترشان کالیبر 155 میلیمتری است- امضا کردند. ناهمسنگی قدرت آتش دو ارتش روسیه و اوکراین در این برهه عظیم است. به گفتهٔ الکساندر سیرسکی، رئیس نیروهای مسلح اوکراین، «تا چند روز پیش، برتری دشمن از لحاظ مهمات شلیکشده حدود شش به یک بود.»
در همین حال، ارتش روسیه حملهٔ سهمگینی به زیرساختهای انرژی اوکراین کرد که شامل شلیک ۹۹ کلاهک جنگی، از جمله با هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) و موشک بود. به گفتهٔ میکولا اولچوک، فرمانده نیروی هوایی اوکراین، «نیروهای دفاع هوایی اوکراین ۸۴ فقره از ۹۹ هدف هوایی روسیه را سرنگون کردند.»
اندیشه نو: استفاده از تمام یا بخشهایی از این مطلب با ذکر منبع بدون مانع است.