حملات اسرائیل به کاروان کمکهایی که توسط گروه خیریه آشپزخانه مرکزی جهانی (World Central Kitchen) اداره میشد، باعث کشته شدن هفت تن از کارمندان این موسسه شده و امدادرسانی به مردم گرسنه غزه را با دشواری های بیشتری مواجه کرده است.
امدادگرانی که در حمله ی اسرائیل کشته شدند، یک فلسطینی، یک استرالیایی، یک لهستانی، سه بریتانیایی و یک شهروند دوگانه آمریکایی-کانادایی – در دو خودروی زرهی که به وضوح آرم آشپزخانه مرکزی جهانی را بر بدنه خود داشتند همراه با یک وسیله نقلیه دیگر، در حال حرکت بودند و اواخر دوشنبه شب مورد هدف اسرائیل قرار گرفتند.
آشپزخانه مرکزی جهانی اخیراً به یک بازیگر مهم در ارسال کمک به غزه تبدیل شده و دو محموله مواد غذایی را که با قایق از قبرس به این منطقه می رسید، سازماندهی کرده بود. این گروه در تلاش بود تا به کاهش گرسنگی گسترده در غزه کمک کند.
روز دوشنبه، امدادگران کمک ها را از کشتی جهانی آشپزخانه مرکزی در اسکله ای که با عجله در سواحل مدیترانه ساخته شده، تخلیه کردند. به گفته تئودوروس گوتسیس، سخنگوی وزارت خارجه قبرس، آنها قصد داشتند ۲۴۰ تن دیگر را در روز سه شنبه تخلیه کنند.
آقای گوتسیس گفت که چندین تن دیگر کمک در انبارهای یکی از بندرهای قبرس در انتظار است، اما مشخص نیست که این کمک ها اکنون به غزه تحویل داده شود یا خیر.
در میان کشته شدگان این حملات سیف ابوطاها، یک جوان غزه ای ۲۶ ساله بود که به عنوان راننده و مترجم برای آشپزخانه مرکزی جهانی کار می کرد. برادرش شادی گفت که او و سایر امدادگران از اینکه به مردم گرسنه غذا می رساندند افتخار می کردند.
گروههای امدادی گفتهاند که تنها آتشبس و باز کردن گذرگاههای مرزی بیشتر از سوی اسرائیل به امدادگران این امکان را میدهد تا غذا و سایر اقلام ضروری را بدون به خطر انداختن بیشتر جان خود به غزه برسانند.
پس از حمله هواپیمای بدون سرنشین نگرانی ها درمورد بدتر شدن فاجعه انسانی در این منطقه افزایش یافته است. چندین مؤسسه خیریه از جمله آشپزخانه ی جهانی مرکزی اعلام کردند عملیات خود را در غزه به حالت تعلیق در میآورند.
کمک به پناهندگان خاور نزدیک آمریکا یا «آنرا» اعلام کرد با توجه به افزایش تهدیدها برای امدادگران، عملیات خود را در غزه به حالت تعلیق در می آورد.
مایکل کاپونی، بنیانگذار ماموریت توانمندسازی جهانی، یک گروه کمک رسانی غیرانتفاعی که چادر، کیسه خواب، تجهیزات پزشکی و غذا برای فلسطینیان در غزه توزیع می کند، گفت: «همه اکنون احساس خطر می کنند.» آقای کاپونی گفت که در حال بررسی برنامه های خود برای سفر هفته آینده به غزه است. او گفت: برخی از کارکنان «اساساً میخواهند وسایل خود را جمع کنند و اکنون به خانه برگردند.
بر اساس گزارش آکسفام، از ماه دسامبر، تعداد افرادی که در غزه با “سطوح فاجعه بار” گرسنگی روبرو هستند، تقریبا دو برابر شده است. به گفته وزارت بهداشت غزه، حداقل ۲۷ کودک بر اثر سوء تغذیه جان خود را از دست داده اند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، که به ندرت درباره حملات مرگبار غزه اظهار نظر می کند، روز سه شنبه بیانیه ای منتشر کرد و گفت به نظر می رسد ارتش اسرائیل مسئول این حمله بوده است. اسرائیل تحقیقاتی را در مورد این حملات آغاز کرده است.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که این حملات ناشی از “شناسایی نادرست” بوده است.
چندین کشور، از جمله کشورهای محل زندگی افراد کشته شده، به این حمله اعتراض کرده و خواستار توضیح شده اند.
رئیسجمهور آمریکا اسرائیل را مورد انتقاد قرار داد. جو بایدن گفت اسرائیل به اندازه کافی برای محافظت از امدادگران اقدام نمی کند. بایدن خواستار تحقیقات سریع در مورد حمله پهپاد نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) در غزه شده است.
رئیس جمهور آمریکا در اظهارات خود به شدت از اقدامات اسرائیل در غزه انتقاد کرد و گفت: «این درگیری یکی از بدترین درگیری ها در دوران اخیر از نظر تعداد امدادگران کشته شده است».
بایدن گفت این دلیل عمده ای است که چرا توزیع کمک های بشردوستانه در غزه بسیار دشوار است؛ زیرا اسرائیل به اندازه کافی از امدادگرانی که سعی در ارائه کمک های ضروری به غیرنظامیان دارند، محافظت نمی کند.
جیمی مک گولدریک، مقام ارشد سازمان ملل برای هماهنگی کمکهای بشردوستانه در غزه، روز سهشنبه گفت که از زمان آغاز جنگ بین اسرائیل و حماس بیش از ۲۰۰ امدادگر در غزه کشته شدهاند.
وی افزود: حمله به آشپزخانه مرکزی جهانی یک “حادثه استثایی” نبود و خاطرنشان کرد که تعداد امدادرسانان کشته شده در شش ماه گذشته در غزه تقریباً سه برابر بیشتر از تلفات ثبت شده در هر درگیری دیگر در طول یک سال است.
حمله به کاروان کمک های آشپزخانه مرکزی جهانی با محکومیت رهبران سراسر جهان مواجه شد. ریشی سوناک نخست وزیر بریتانیا خواستار تحقیقات فوری در مورد این حمله شد و در گفتگویی به نتانیاهو گفت که تعداد زیادی از امدادگران و غیرنظامیان عادی در غزه جان خود را از دست داده اند.
دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا در یک پست در شبکه های اجتماعی مرگ امدادگران را “کاملا غیرقابل قبول” خواند و افزود: “اسرائیل باید فورا توضیح دهد که چگونه این اتفاق افتاده و تغییرات اساسی برای اطمینان از ایمنی امدادگران ایجاد کند.”
آنتونی آلبانیز ، نخست وزیر استرالیا گفت او خواستار “پاسخگویی کامل” در مورد این حادثه شده و “به نتانیاهو، نخست وزیر، با عبارات بسیار واضح اعلام کرده است که استرالیایی ها از مرگ این امدادگر استرالیایی خشمگین شده اند”.