✍یکشنبه شب ساعت ۲۳ گروه تلگرامی بازنشستگان و اندیشهبرتر میزبان محمد اسدی رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی بود. این جلسه به منظور پاسخگویی محمد اسدی به تصمیم خودسرانهی کانون عالی بازنشستگان در اقدام به ایجاد تعاونی سرمایهگذاری و تصمیم بر خرید ۵۲% سهام یکی از شرکتها به قیمومیت خود خواندهی کانون عالی بازنشستگان و کسر مبالغی از حقوق بازنشستگان به منظور شرکت دادن آنان در این تصمیم نابجا و خودسرانه بود.
در این گروه ۲۲۹۰۰ نفره خشم هر دم فزاینده ای از بابت این اقدام موج میزد و اظهارات بسیار متفاوت و البته در اعتراض به این تصمیم در گفتگوی گروهی بیان میشد. دقیقا به همین منظور دعوت از سوی مدیران این گروه از محمد اسدی رئیس عالی کانون انجام شده بود. پیش از هر گمانه زنی در مورد این دعوت اظهارات توده کاربران علیه شخص او بود و در میان این اظهارات گاهی موافقتهای ضمنی بیان میشد.
موضوع پراهمیت اینکه میزان مخالفتها با این طرح چنان بود که طی اطلاعیه سازمان تأمین اجتماعی پیرامون برداشت اشتباه یک میلیون تومان از حقوق برخی از مستمریبگیران این سازمان در گروه انتشار یافت مبنی براینکه: «پیرو گزارشهای واصله درباره برداشت نادرست انجام شده از واریز روز نخست حقوق برخی ازبازنشستگان این سازمان (حرف الف) که با هدف سرمایهگذاری و واگذاری سهام یکی از شرکتها و از طریق کانون عالی کارگران بازنشسته و مستمریبگیران تأمین اجتماعی صورت پذیرفته، این سازمان ضمن حمایت از اقداماتی که در جهت منافع و صرفه و صلاح بازنشستگان و ذینفعان معزز تأمین اجتماعی است؛ بر ضرورت اطلاعرسانی قبلی، کامل و مبتنیبرحق انتخاب داوطلبانه این قشر عزیز از هرگونه طرح مرتبط با ایشان تأکید میکند!»
«لذا با دستور صادر شده توسط مدیرعامل سازمان و هماهنگی صورتگرفته با بانکهای عامل و همچنین کانون عالی بازنشستگان، مقررشدمبلغ برداشتی که بدون اطلاعرسانی مکفی صورت پذیرفته با قید فوریت و ظرف حداکثر ۲۴ ساعت آینده به حساب کلیه مستمریبگیران گروه الف بازگشته وهرگونه برداشت، تحت هر عنوان از حساب نیز تا زمان اطلاعرسانی کافی وشفاف و ثبتنام داوطلبانه بازنشستگان عزیز متوقف شود.»
به این ترتیب معلوم شد که هم سازمان تامین اجتماعی به خطا و اقدام غیر قانونی خود در ارتباط با تصمیم هیات مدیره کانون عالی بازنشستگان پی برده و هم کانون در مظان اتهام جدی، از اقدام خود عقب نشینی کرده است. این اطلاعیه سازمان تامین اجتماعی و به دنبال آن واریز شبانه مبالغ برداشت شده به حساب بازنشستگان؛ اولین نشانههای درک درست بازنشستگان از تصمیمات خودسرانه و قیم مآبانه کانونیها و مخالفت به موقع با این تصمیمات چه نتیجهی خوبی را به نمایش گذاشت.
در نتیجه این کنش و واکنشها ادامهی گفتگو ها از جانب بازنشستگان و حضور محمد اسدی بیمورد اعلام میشد. واکنش مدیران کانال تلگرامی کمکم نشان میداد که بعضی از آنان و تعداد اندکی از کاربران قصد یاری دادن به رئیس هیاتمدیره کانون عالی را دارند و در فایلهای صوتی که به گروه ارسال میشد این گرایش جانبدارانه کاملا مشخص بود.
در باره مدیریت این گروه البته کاملا روشن بود که کنترلهای سختگیرانهای صورت میگیرد بخشی از این کنترل رباتیک و بخشی هم از سوی ادمینها و بستن پیام دهی کاربرانی که شدت اعتراض آنها جَو گروه را متاثر میکرد، صورت می گرفت .
در ساعت مقرر گفتگو آغاز شد. محمد اسدی از اینکه آرامش بازنشستگان را در ایام پایان سال ناخواسته و به اجبار شرایط زمانی این واگذاری بر هم زده است عذرخواهی کرد و توضیحاتی در مورد ایده درست این اقدام را بیان کرد و تلاش ظاهری او همه در این جهت بود که این طرح در آینده مورد تجدید نظر قرار گیرد. هرچند که از لحن کلام او بر میآمد که قافیه را در کل باخته است و این پایان اقدام خودسرانه است و بیشتر نگران آینده موقعیت خود و دیگر یارانش در کانون عالی بازنشستگان بود. او گلایهمند از نسبتهایی بود که طی اعتراضات تقریبا چند ساعته به او داده شده بود، در مجموع جز پاره ای توضیحات فنی چیزی برای گفتن نداشت .
اما آنچه که بیشتر مورد توجه قرار گرفت موضع بسیار ریاکارانهی اتاق اندیشه برتر بود که تلاش میکردند از ملغی شدن طرح با اظهارات فنی و پارهای توضیحات در مورد «ارزشمند بودن سهام»، اعتراض و مخالفتها را خنثی کنند و یا به موافقت تبدیل کنند و عجیب آنکه بیشتر این به اصطلاح پرسش کنندگان که از موضوع بورس و نحوهی این خرید سهام صحبت می کردند عمدتا طی سخنانشان پنهان نمیکردند که از فعالان بازار سرمایه هستند (بازنشستگان بورس باز متمول و مرفه) و این بسیار عجیب بود که در این عده حامی رئیس کانون عالی، عمدتا آدمهای متمایل به سرمایه و از فعالان بورس قرار دارند و بیجهت نبود که این برنامه را برای پاسخگویی محمد اسدی رئیس هیات مدیره کانون عالی ترتیب داده بودند در واقع با اینکار جای پای خود را در آیندهای که نقشه راهش را در همین روابط اقتصادی سعی دارند اجرایی کنند، باز میکردند!
به رغم آنکه ارسال اطلاعیه هشدار به گروه ارسال شده بود که طی آن به موضوع سوء استفاده از اعتبار یک تشکل صنفی در این اقدامات خودسرانه اشاره شده بود و همچنین اقدامات کانون عالی را خلاف اساسنامه و در مغایرت با اهداف آن ارزیابی به واقع درستی کرده بود و موضوع قیمومیت و رابطه از بالا و بدون نظر خواهی و اطلاع رسانی در مورد تصمیمات و از جمله تصمیم به کسر مبالغی از حقوق بازنشستگان را به سوء استفاده از موقعیت نمایندگی اعلام کرده بود! اما در این گفتگوی پرسش و پاسخ اصلا این موضوعات مطرح نشد و بدتر از آن کنترل جلسه به گونه ای بود که امکان پرسشگری در حد صفر و کاملا منتفی شده بود.
این اقدام کانون عالی بازنشستگان برای بار دیگر نشان داد که اولا گروه مدیران کنونی نه تنها در سطح کانون عالی که در همه کانون های شهری و استانی فاقد وجاهت لازم در امر نمایندگی هستند. آنها در بهترین حالت خود را فعال مایشاءهای خیرخواه معرفی میکنند و این متاسفانه زمینه فساد در کانونها را به شدت تقویت و امکان سوء استفاده از امر نمایندگی را بالا برده و میبرد.
از طرف دیگر این اقدام خودسرانه و پذیرش آن از سوی رئیس و مدیران ارشد سازمان تامین اجتماعی هم دلیل دیگری است که بازنشستگان تامین اجتماعی حق نظارت از دست رفتهی خود را بر تصمیمات کانون عالی و روابط آن با سازمان تامین اجتماعی بخواهند و این دو نهاد که هر دو به نوعی امانتدار سرمایه بیمه شدگان هستند را موظف به رعایت حقوق بیمه شدگان و از جمله بازنشستگان کنند و یادآور شوند که امانتداری و رعایت اخلاق اجتماعی از یک سو و دفاع از منافع بیمه شدگان شاغل و بازنشسته این سازمان را در خطر دیده و به آن به شدت معترض هستند و این موارد با پیگیری خواهند کرد.
این اقدام خودسرانه نشان داد که نبود یک شورای قدرتمند در سازمان تامین اجتماعی از نمایندگان کارگران شاغل و بازنشستگان و مستمریبگیران و مدیران سازمان و در عوض وجود هیاتامنای گوش به فرمان، عملا راه را بر هر گونه تصمیمات خودسرانه و غالبا زیانمند باز گذاشته است و این شورا هرچه زودتر با نمایندگان واقعی کارگران شاغل و بازنشسته باید ایجاد شود.
صحبت نهایی: آیا اقدام خودسرانه کانون عالی دوباره تکرار نخواهد شد؟
پاسخ این سوال این است اعضای کانون یعنی کلیه کسانی که بطور اتوماتیک حق عضویت از حقوقشان کسر می شود ولی آگاهانه از جریان اتفاقات و تصمیمات داخلی کانونی که عضو آن هستند و هم از اقدامات کانون عالی برکنار و بیخبر میمانند و حقوق آنان نادیده گرفته میشود و بدون هیچ گونه نظرخواهی و اطلاع رسانی به جای آنها تصمیم میگیرند؛ اگر در هرموردی مانند اقدامات خودسرانه اخیر اعتراض نکنند؛ باز هم اعضای هیات مدیرههای کانون روش همیشگی را ادامه میدهند ولی اگر هیات مدیرهها بدانند تحت کنترل و ناچار از پاسخگویی هستند جرئت چنین تصمیماتی علیه بازنشستگان را ندارند.
اما اصل کار دراینجاست که اینها نمایندگان و منتخبان واقعی نیستند و باید بخاطر اطمینان از عدم تکرار چنین اقدامات خودسرانهای استیضاح و برکنار شوند.