وزیر آموزشوپرورش امروز از شناسایی ۲۰۰ هزار دانشآموز بازمانده از تحصیل طی سال جاری و ۹۰۰ هزار دانشآموز دیگر طی سال ۱۴۰۱ خبر داد. علاوه بر این، ۲۷۹ هزار دانشآموز از سال گذشته ترک تحصیل کردهاند. موضوعی که در پی شیوع کرونا و پیامدهای اجتماعی و اقتصادی آن به تشدید شد.
بنا بر گزارش سال گذشته مرکز پژوهشهای مجلس، معضل بازماندگی از تحصیل طی پنج سال اخیر با رشد ۱۷ درصدی همراه بوده است. استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، تهران، خوزستان و آذربایجان غربی، به ترتیب، بیشترین فراوانی بازماندگان از تحصیل را دارند.
با این حال، سهم آموزش و پرورش از تبصره ۱۴ قانون هدفمندی یارانه که مربوط به تامین هزینه تغذیه مدارس شبانهروزی و ایاب و ذهاب دانشآموزان مناطق محروم است، از بودجه ۱۴۰۲ حذف شد.
علاوه بر این، سازمان برنامه و بودجه ردیف سرانه تمام موارد مختلف در بودجه آموزشی سال جاری را تجمیع کرده و رقم کلی آن به ۴۹۰۰ میلیارد تومان رسیده است. به این ترتیب، رقم سرانه آموزشی روزانه به ازای هر دانش آموز، روزانه ۲ هزار تومان و سرانه پرورشی روزانه ۴۰ تومان است. رقمی که به گفته مسئولان این وزارتخانه و با توجه به وضعیت تورم در کشور کفاف خرید یک حبه قند را هم نمیدهد.
بنا بر برآوردهای انجام گرفته در سال تحصیلی ۱۴۰۲_۱۴۰۳ حدود ۱۶ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشآموزان مشغول به تحصیل هستند که ۱۴ درصد از دانشآموزان در مدارس غیردولتی تحصیل میکنند، رقمی که نسبت به سال تحصیلی ۱۳۹۵_۱۳۹۶ حدود چهار درصد افزایش یافته است. بررسی اجمالی این آمار اسفبار که با توجه به پنهانکاریهای آماری جمهوری اسلامی، در واقعیت بیشتر هم خواهد، معنایی جز تغییر سیاستهای حکومت برای خصوصیسازی آموزش و سلب حق آموزش عمومی رایگان ندارد.