بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل روز چهارشنبه گفت اسرائیل پس از آن که به غیرنظامیان اجازه داد منطقه را ترک کنند، حمله به حماس در رفح، آخرین پناهگاه فلسطینی های آواره در جنوب غزه را ادامه خواهد داد. رهبر اسرائیل که تحت فشار فزاینده بینالمللی برای توقف حمله برنامهریزیشده قرار دارد، هیچ نشانهای مبنی بر اینکه چه زمانی ممکن است حمله انجام شود یا صدها هزار نفری که اکنون در رفح جمع شدهاند به کجا باید بروند، ارائه نکرد. اظهارات او یک روز پس از مذاکرات قاهره در مورد آتش بس احتمالی و تحویل گروگانهای حماس که بینتیجه پایان یافت صورت گرفت. نتانیاهو در حساب کاربری خود در تلگرام نوشت: «ما تا پیروزی کامل خواهیم جنگید و این شامل یک اقدام قدرتمند در رفح، پس از اینکه به مردم غیرنظامی اجازه دادیم مناطق نبرد را ترک کنند، نیز می شود». پیش از این، دفتر نتانیاهو گفته بود که حماس هیچ پیشنهاد جدیدی برای معامله گروگان ها در مذاکرات قاهره ارائه نکرده است و اسرائیل “خواسته های مضحک” این گروه شبه نظامی را نخواهد پذیرفت.در این بیانیه آمده است: «تغییر در مواضع حماس، پیشبرد مذاکرات را ممکن میسازد».
بستگان گروگانهای اسرائیلی گفتهاند در اعتراض به تصمیم رسوای اسرائیل مبنی بر عدم اعزام مذاکرهکنندگان به جلسه بعدی مذاکرات قاهره، روز چهارشنبه در مقر دفاع اسرائیل تجمع می کنند. آن ها گفته اند تصمیم اسرائیل به منزل حکم اعدام برای ۱۴۳ گروگان در تونل های حماس است.
مذاکرات بی نتیجه آتش بس در قاهره
فلسطینیهایی که در آخرین پناهگاه خود در غزه گیر افتادهاند، روز چهارشنبه ابراز نگرانی کردند که اسرائیل پس از پایان بینتیجه مذاکرات آتشبس در قاهره، به زودی حمله برنامهریزیشدهای را به شهر جنوبی رفح انجام دهد. به گزارش رویترز، مذاکرات در پایتخت مصر با حضور آمریکا، اسرائیل، مصر و قطر روز سه شنبه بدون هیچ نشانه ای از پیشرفت پایان یافت و هیچ تاریخی برای نشست بعدی اعلام نشد. فقدان توافق ضربه جدیدی به بیش از یک میلیون فلسطینی آواره در رفح، در مجاورت مرز با مصر، وارد کرد، جایی که بسیاری از آنها پس از فرار از بمباران اسرائیل در سایر نقاط غزه در کمپ های چادری و پناهگاه های موقت زندگی می کنند.
سعید جابر، تاجر غزه ای که به همراه خانواده خود در رفح پناه گرفته است، از طریق یک اپلیکیشن چت به رویترز گفت: “خبر ناامید کننده بود، ما امیدوار بودیم که در قاهره توافقی حاصل شود. ما اکنون برای حمله تانک های اسراییل شمارش معکوس می کنیم. امیدواریم این کار را نکنند، اما چه کسی می تواند جلوی آنها را بگیرد؟” او افزود: «ما خانهها، شغلهایمان را از دست دادهایم. آیا این کافی نیست؟ ما از این جنگ به اندازه کافی خسته شدهایم، و برای بازسازی غزه و بازیابی زندگیمان به دههها نیاز خواهیم داشت. چه زمانی جهان جلوی کشتار مردم ما توسط اسرائیل را خواهد گرفت؟»
گلوله باران شبانه
شاهدان فلسطینی می گویند که نیروهای اسرائیلی در شبانه روز مناطق شرقی رفح را گلوله باران کردند. به گفته ساکنان، هواپیماها و تانکهای اسرائیلی چندین منطقه از خان یونس را در جنوب غزه بمباران کردند و درگیریهای شدیدی در برخی نقاط شهر جریان داشت. وزارت بهداشت در منطقه تحت کنترل حماس گفت که نیروهای اسرائیلی به محاصره دو بیمارستان اصلی در خان یونس ادامه می دهند و تیراندازی تک تیراندازان به بیمارستان ناصر این شهر در روزهای اخیر باعث کشته و زخمی شدن بسیاری از مردم شده است. یکی از پزشکان در ویدئویی از داخل بیمارستان ناصر گفت که این مرکز به مدت ۲۲ روز در محاصره نیروهای اسرائیلی بود و بولدوزرهای محافظت شده توسط تانک ها دروازه شمالی بیمارستان را فرو ریختند. دکتر هیثم احمد در این ویدئو که رویترز منتشر کرده است، گفت: “امروز صبح که با صدای انفجارها و بمباران های شدید در نزدیکی منطقه شمالی بیمارستان از خواب بیدار شدیم، حالت وحشت حاکم شد. وحشتناک است، کمبود غذا وجود دارد”.
ساکنان رفح روز سه شنبه گفتند که ده ها آواره پس از گلوله باران و حملات هوایی اسرائیل در روزهای اخیر شروع به ترک رفح کرده اند. رفح با مصر همسایه است، اما قاهره اعلام کرده اجازه خروج پناهجویان از مرز را نخواهد داد.
وزارت بهداشت غزه روز چهارشنبه اعلام کرد که از هفتم اکتبر تا کنون حداقل ۲۸۵۷۶ فلسطینی در حملات اسرائیل به غزه کشته و ۶۸۲۹۱ نفر زخمی شده اند.در بیانیه این وزارتخانه آمده است: در ۲۴ ساعت گذشته ۱۰۳ فلسطینی کشته و ۱۴۵ فلسطینی زخمی شدند. بسیاری از افراد دیگر در زیر آوار ساختمان های ویران شده در سراسر نوار پرجمعیت غزه مدفون شده اند.
گفتگوهای آتش بس بی نتیجه
سرویس اطلاعات دولتی مصر اعلام کرد که رئیس جمهور مصر با ویلیام برنز، رئیس سیا و نخست وزیر قطر در مذاکرات روز سه شنبه با هدف توافق آتش بس غزه، حفاظت از غیرنظامیان و ارسال کمک های بیشتر به غزه، ملاقات کرد. این سازمان در بیانیه ای اعلام کرد که “تمایل به ادامه مشورت و هماهنگی” در مورد موضوعات اصلی وجود دارد اما هیچ پیشرفتی حاصل نشده است. در این بیانیه هیچ اشاره ای به اسرائیل نشده است. یک خبرنگار رویترز گفت که هیئت اسرائیلی قاهره را به مقصد خانه ترک کرده است. دفتر نتانیاهو به درخواست ها برای اظهار نظر پاسخ نداده است. یک منبع در مورد این گفتگوها آنها را “خوب” توصیف کرد و گفت که طرفین با ادامه مذاکرات موافقت کردهاند، اما از اعلام مکان و زمان خودداری کردند. یک مقام فلسطینی گفت مصر و قطر به طور جداگانه به گفتگو با طرف های درگیر ادامه خواهند داد. این مقام مسئول با تاکید بر اینکه اسرائیل باید موضع خود را نرم کند، گفت: هیچ گزینه ای جز ادامه تلاش ها برای پایان دادن به این جنگ وجود ندارد، این موضع مشترک قطری ها و مصری ها است و آمریکایی ها نیز از آن حمایت می کنند.
سازمان ملل: با هیچگونه طرحی برای کوچاندن اجباری آوارگان از رفح همکاری نخواهیم کرد
سخنگوی دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، سهشنبه ۲۴ بهمن با بیان اینکه اسرائیل در خصوص طرح تخلیه منطقه رفح در نوار غزه چه به صورت انفرادی و چه به صورت مشترک با این دفتر تماسی نداشته است، گفت: این دفتر هیچ ارتباطی با شرکت در هرگونه تخلیه اجباری حتی اگر اسرائیل در این زمینه با آن تماس بگیرد، نخواهد داشت. ینس لرکه، سخنگوی آژانس، در پاسخ به سوالات خبرگزاری «رویترز» در مورد برنامههای رفح گفت: «مقامات اسرائیل هرگز به طور رسمی با ما ارتباط برقرار نکردهاند.» لرکه در ادامه افزود: «جدا از این، سازمان ملل متحد در تخلیه اجباری یا غیرارادی فلسطینیان شرکت نمیکند و در حال حاضر برنامهای برای تسهیل تخلیه غیرنظامیان وجود ندارد.» پیشتر، ایلان لوی، سخنگوی دولت اسرائیل از آژانسهای وابسته به سازمان ملل متحد خواسته بود «تا با تلاشهای اسرائیل برای محافظت از غیرنظامیان در برابر حماس و تخلیه آنها از منطقه جنگی که تروریستها سعی دارند از آنها به عنوان سپر انسانی استفاده کنند، همکاری لازم را به عمل آورند.» بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پیشتر، رفح را به عنوان «آخرین دژ» حماس توصیف کرده بود، جایی که چهار گردان از شبهنظامیان این جنبش مستقر شدهاند. او گفته بود که اسرائیل تا زمانی که حماس در شهر باقی بماند، نمیتواند هدف خود برای نابود کردن این جنبش را محقق کند. ارتش اسرائیل بهدنبال نابودی حماس در ادامه عملیات نظامی خود به نوار غزه که منجر به کشته شدن بیش از ۲۸۰۰۰ غیرنظامی شده است، به اغلب مناطق مسکونی غزه حمله کرده و زیرساختهای این باریکه را با خاک یکسان کرد. آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی (UNRWA)، که کمکها و خدمات اولیه را به فلسطینیها ارائه میکند، میگوید که تقریباً ۱.۵ میلیون فلسطینی از مناطق مختلف نوار غزه آواره شده و در حال حاضر در رفح به سر میبرند که جمعیت شهر را به شش برابر جمعیت آن در قبل از ۷ اکتبر رسانده است. بسیاری از ساکنان رفح در چادرهای برپا شده در خیابانها، در فضاهای باز، در ساحل و روی شن و ماسه و تجمعهای پناهگاهی در شرایطی بسیار دشوار و فاجعهبار به سر میبرند.
بیانیه تند معاون سازمان ملل در امور بشردوستانه: بیش از یک میلیون نفر در رفح «به مرگ خیره شدهاند»
یک مقام ارشد سازمان ملل هشدار داده است که حمله اسرائیل به رفح، جنوبیترین شهر غزه، ممکن است به «قتلعام» بینجامد. مارتین گریفیث، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه و رئیس بخش امدادرسانی این سازمان گفت که مردم در رفح مانند بقیه جمعیت غزه قربانی تهاجمی هستند که «از نظر شدت، بیرحمی و گستردگی بیمانند است». او گفت که عواقب تهاجم به رفح «فاجعهبار» خواهد بود. آقای گریفیث در بیانیهای نامعمول و تند گفت که رفح با بیش از یک میلیون نفر آواره، «مملو» از مردمی است که «به مرگ خیره شدهاند». بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، میگوید به ارتش برای در هم شکستن حماس در رفح آمادهباش داده است. او اخیرا با وجود هشدار فزاینده متحدان غربی درباره حمله به این شهر، بار دیگر بر اجرای طرح تهاجم به رفح تاکید کرد و گفت اسرائیل بر روی طرح خروج امن غیرنظامیان کار خواهد کرد. معاون دبیرکل سازمان ملل اما میگوید «مکان امنی وجود ندارد که مردم به آنجا بروند». هماهنگکننده امدادرسانی سازمان ملل گفت تاکید کرد که مردم به سختی به غذا یا دارو دسترسی دارند.
انتقاد رهبر اپوزیسیون دولت اسرائیل
در واکنش به عملکرد هیئت اسرائیلی شرکتکننده در نشست قاهره، یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون دولت اسرائیل گفت: اسرائیل نباید تنها به عنوان شنونده در نشست قاهره حاضر شود. یائیر لاپید گفت که نمایندگان دولت اسرائیل نباید بنا به دلایل سیاسی از ارائه موضع خود در مذاکرات اجتناب کنند. رهبر اپوزیسیون ضمن انتقاد از عملکرد دولت نتانیاهو گفت دیگر کشورها بیشتر از اسرائیل برای آزادی گروگانها از غزه تلاش میکنند. جنگ میان اسرائیل و حماس در ۷ اکتبر پس از آن آغاز شد که نیروهای حماس بهطور غافلگیرانه از نوار غزه، که این جنبش از سال ۲۰۰۷ کنترل آن را در دست دارد، به جنوب اسرائیل حمله کردند و طبق آمار رسمی اسرائیل بیش از ۱۱۶۰ نفر که بیشتر آنها غیرنظامی بودند، را کشتند و نزدیک به ۲۴۰ نفر دیگر را به گروگان گرفته و با خود به غزه به اسارت بردند.
وزیر خارجه روسیه: ایالات متحده کل خاورمیانه را به سوی فاجعه سوق میدهد
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، سهشنبه ۲۴ بهمن اعلام کرد که واشینگتن نه تنها فلسطین و اسرائیل، بلکه کل خاورمیانه را به سمت فاجعه سوق خواهد داد.لاوروف در سیزدهمین کنفرانس خاورمیانه مجمع گفتوگوی «والدای» گفت:«واضح است که یافتن راهی برای خروج از این اوضاع مصیبتبار که بتواند مانع از بروز فاجعهای (بزرگتر) و به ویژه برای فلسطین، اسرائیل و تمام خاورمیانه که توسط همکاران آمریکایی ما به سوی فاجعه سوق داده میشوند، ضروری است.» وزیر خارجه روسیه افزود: «در جریان حوادث خاورمیانه، منظورم آمریکاییهاست، آنها ترجیح دادند تا بر روی گسترش هژمونی خود در منطقه تمرکز کنند و تلاش میکنند تا روسیه را از تلاشهای مختلف بینالمللی که با هدف ایجاد شرایط صلح و ثبات پایدار انجام میشود، دور کنند.» لاوروف در ادامه گفت:«اکنون تجویز نسخههایی از سوی ایالات متحده و پیش از آن از بریتانیا را میبینیم. این نسخهها «مربوط به حرکت به سوی (تشکیل) یک کشور فلسطینی نیست، بلکه مربوط به کنترل بر نوار غزه و برای مقامات اسرائیلی مناسب است.» سرگئی لاوروف، با اشاره به ابتکارات و اهداف اعلام شده از سوی رهبران اسرائیل برای حل و فصل این وضعیت، تاکید کرد که این اهداف «بهطور ریشهای با خواستههای مندرج در قطعنامههای جامعه بینالمللی به ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد که مورد تایید تمام جهان است و باید به تشکیل کشور فلسطینی منجر شود، بسیار متفاوت است.» وزیر خارجه روسیه با اشاره به موضع تندرو اسرائیل ابراز داشت که مسکو چشماندازی برای حل و فصل سریع وضعیت بحران در نوار غزه نمیبیند. لاوروف در این باره تصریح کرد که روسیه با توجه به موضع تند رهبران اسرائیل و ادامه اقدامات تجاوزکارانه در غزه که در حال حاضر به شهر رفح گسترش یافته است، هیچ چشماندازی برای دستیابی به ثبات سریع در چنین وضعیتی متصور نمیشود.» به گفته لاوروف، روسیه در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره مسئله فلسطین به عنوان گامهای عملی به ابتکار بلندمدت خود برای انجام رایزنی با کشورهای منطقه به منظور هماهنگی رویکردهای آنها در حمایت از تشکیل کشور فلسطین توجه دارد. وی همچنین افزود:«پیشنهاد میکنیم نشست مشترک فلسطینی با مشارکت همه گروههای برجسته فلسطینی برای رفع شکافهای داخلی برگزار شود.» شایان ذکر است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در ۷ فوریه، اعلام کرده بود که او به ارتش کشورش دستور داده تا برای آغاز درگیریها در رفح در مرز نوار غزه با مصر آماده شود و در این راستا طرحی را برای تخلیه غیرنظامیان فلسطینی آماده کند تا چهار گردان باقیمانده جنبش فلسطینی حماس را در این شهر مرزی نابود کند.
انگلیس: امتناع اسرائیل از انتقال آب و غذا به غزه، نقض قانون بینالملل است
دیوید کامرون وزیر خارجه انگلیس در هشدار به اسرائیل گفت اگر این رژیم اجازه ندهد غذا و آب به غزه برسد، قانون بینالمللی را نقض کرده است. به گزارش روز چهارشنبه روزنامه گاردین، کامرون روز سه شنبه در شفافترین هشدار خود به جنایت و تجاوزگری رژیم اسرائیل اذعان کرد که اگر این کشور ساکنان غزه را آب و غذا محروم کند به عنوان یک نیروی اشغالگر قانون بینالملل را زیر پا گذاشته است. وزیر خارجه انگلیس گفت: آنگونه که خود نیروهای اسرائیلی پیشنهاد دادهاند برای مردم رفح خروج از این منطقه مقدور نیست. اظهاراتی که نشان میدهد انگلیس هیچ گونه طرح اسرائیلی برای حمله تمام عیار به این منطقه را که بیش از یک میلیون آواره در اردوگاه های پر جمعیت در آن زندگی میکنند، نخواهد پذیرفت. این اظهارات در حالی مطرح شده که آمریکا مدعی است در حال بررسی گزارش هایی است که نشان میدهد رژیم اسرائیل به غیرنظامیان در غزه آسیب رسانده است. این ارزیابی به منظور اطمینان از این موضوع است که کشورهای دریافت کننده سلاح از آمریکا عملیات نظامی را مطابق با حقوق انسانی بینالمللی انجام میدهند. دولت بایدن با انتقادهایی برای ادامه کمک تسلیحاتی به رژیم اسرائیل مواجه است. این درحالیست که اتهامات درباره استفاده از سلاحهای ساخت آمریکا برای حمله به غیرنظامیان که باعث کشته یا زخمی شدن آنها شده، افزایش یافته است. کامرون روز سهشنبه همچنین از پاسخگویی به درخواستی برای توقف ارسال سلاح به اسرائیل طفره رفت و در مقابل مدعی شد که حماس باید فورا جنگ را متوقف کند.