بسیاری از خانوارها از طبقه متوسط به طبقات پایینتر سقوط میکنند
افزایش سه برابری بودجه صدا و سیما به افزایش نارضایتیها در جامعه میانجامد
قطعا برای یک خانواده چهار نفره تهرانی مستاجر، خط فقر به بیش از ۳۵ میلیون تومان رسیده
مردم، حرکت کشور به سمت قله را باور ندارند!
بغرنج شدن روزافزون وضعیت معیشتی طبقات مختلف جامعه ایران، بخصوص قشر فرودست در کنار افزایش بیمحابای مالیات و روند گسترش فزاینده تورم کالاهای اساسی، شرایط نابسامانی را پیش روی ایرانیان قرار داده است. این در حالی است که دولتمردان در کابینه ابراهیم رئیسی، هر روز از بهبود وضعیت اقتصاد کشور سخن گفته و شرایط متفاوتی را در این باره پیش روی افکار عمومی، تصویر میکنند.
بغرنج شدن روزافزون وضعیت معیشتی طبقات مختلف جامعه ایران، بخصوص قشر فرودست در کنار افزایش بیمحابای مالیات و روند گسترش فزاینده تورم کالاهای اساسی، شرایط نابسامانی را پیش روی ایرانیان قرار داده است. این در حالی است که دولتمردان در کابینه ابراهیم رئیسی، هر روز از بهبود وضعیت اقتصاد کشور سخن گفته و شرایط متفاوتی را در این باره پیش روی افکار عمومی، تصویر میکنند.
🗣حسین راغفر، استاد باسابقه اقتصاد دانشگاه الزهرا و پژوهشگر ارشد در حوزه فقر و رفاه اجتماعی ، ضمن تحلیل وضعیت کنونی اقتصاد ایران و آثار و تبعات آن در طبقات مختلف جامعه، اظهار داشت: همه دنیا، مخارج عمومی خود را از محل مالیات تامین میکنند و بنابراین در ایران نیز، موضوعیتی ندارد که هزینه این مخارج از محل فروش نفت و گاز و انرژی تامین شود. اما نکته اساسی در اینجاست که باید از چه کسی مالیات اخذ کرد.
طبقات محروم و متوسط در جامعه ایران با هر معیاری فقیر محسوب میشوند
🔹قاعدتا طبقات محروم و متوسط، بخش قابل توجهی از نیروی کار بخش عمومی را تشکیل داده و با هر معیاری، فقیر محسوب میشوند. مسئله این است که از این طبقات نباید مالیات اخذ شده و یا مالیات ماخذوه نباید بر وضعیت معیشتی طبقات پایین جامعه تاثیر بگذارد.
🔹هرآنکس که در این کشور، کار اقتصادی داشته و از مواهب آن بهره میبرد، باید هزینه مالیات آن را نیز بپردازد. در لایحه مالیاتی که اخیرا دولت به مجلس داده-در صفحه اول- قید شده که نهادهای زیر نظر رهبری از شمول این قانون مستثنی هستند! بخش قابل توجهی از اقتصاد کشور در اختیار نهادهای زیر نظر رهبری بوده و این بنیادها، نهادها و بنگاهها باید مالیات فعالیت اقتصادی خود را بپردازند. نمیشود که مالیات صرفا متوجه بخش خاصی از فعالین اقتصادی یا مردم باشد.
بخش قابل توجهی از اقتصاد کشور در اختیار نهادهای زیر نظر رهبری بوده و این نهادها باید مالیات بپردازند
🔹مالیات باید بر ثروت و کالاهای لوکس متمرکز شده و از هزینهها و تجملات تعفنآوری نظیر سرو بستنی با روکش طلا و امثالهم، مالیاتهای گزاف اخذ شود. منتها، متاسفانه نظام مالیاتی ما به این بخشها توجهی نداشته و قادر به رصد آنها نیز نیست! به همین دلیل نیز روی نقاطی دست میگذارد که امکان تحقق آن برای نظام مالیاتی سهلتر است.
🔹در چنین شرایطی که جامعه در حال دادن مالیات، پیش از دریافت دستمزدها بوده و از تهیه هر مایحتاجی برای دولت، درآمد مالیاتی ایجاد میکند، شاهد است که بودجه نهادی نظیر صدا و سیما-آن هم با این خروجی که بر کسی پوشیده نیست-به یکباره تا ۲۴ هزار میلیاردتومان افزایش پیدا میکند. این مسئله، قطعا بر افکار عمومی جامعه، آثار بسیار منفی خواهد داشت.
در لایحه مالیاتی اخیر دولت به مجلس آمده که نهادهای زیر نظر رهبری از شمول این قانون مستثنی هستند!
🔹خط فقر از شهری به شهری و از استانی به استانی دیگر، تغییر میکند. اما قطعا برای یک خانواده چهار نفره تهرانی مستاجر، خط فقر به بیش از ۳۵ میلیون تومان رسیده است. متاسفانه به دلیل ناتوانی خانوادههای طبقه متوسط، نارضایتیهای گسترده به وجود آمده و آنها در تامین نیازهای اساسی خود دچار مشکلات جدی هستند. امری که باید آن را یکی از دلایل اصلی مهاجرتهای گسترده و دیگر مسائل اینچنینی دانست.
🔹در چنین وضعیتی، متاسفانه مسئولین مدام از حرکت کشور به سمت قله سخن میگویند و این در حالی است که مردم این حرکت به سمت قله را باور ندارند. مردم تصور دارند که مسئولین، احتمالا نسبت به وضعیت معیشتی آنها بسیار ناآگاه بوده و به همین دلیل نیز، مباحثی از سوی آقایان مطرح میشود که هیچ تناسبی با واقعیتهای زندگی مردم ندارد. این دست موضعگیریها سبب بیاعتمادی مردم و جامعه به مسئولین خواهد شد.
✍️امتداد-محمد جعفری