شهلا لاهیجی متولد سال ۱۳۲۱ از زنان پیشگام در حوزه نشر، پژوهش و فرهنگ بود. وی از اولین امضاکنندگان «کمپین یک میلیون امضا» برای تغییر قوانین تبعیضآمیز علیه زنان و از زنان پیشرو در عرصه برابریخواهی و تحقق حقوق زنان بود. او پس از امضای بیانیه کمپین و پیوستن به آن، همواره در مصاحبهها و عملکردش نیز از این کمپین دفاع کرده و یکی از حامیان جنبش زنان ایران بود.
شهلا لاهیجی از پیشگامان نشر و پژوهش در حوزه زنان پس از انقلاب بود. نشر بسیاری از کتابها در ایرانِ پس از انقلاب با مقاومت و تلاشهای مستمر او ممکن شد. در سال ۱۳۶۲ انتشارات روشنگران را تاسیس کرد و همچنین بنیانگذار موسسه پژوهشی مرکز مطالعات زنان بود. او در طی چهاردهه فعالیت در حوزه نشر، از مؤثرترین زنانی بود که بهرغم محدودیتها و سانسور گسترده، در زمینهی مطالعات زنان کتاب منتشر میکرد.
او در سال ۲۰۰۱ موفق به دریافت «جایزه آزادی نوشتن» از انجمن جهانی قلم (پِن) شد.
بیشک زنانی چون شهلا لاهیجی با تلاشهایشان راه را برای پیشروی زنان در جامعه هموار کردند. چنانچه در جایی از کتاب بهار جنبش زنان، نوشتهی نوشین احمدی خراسانی آمده است: «اولین گردهمایی که در رابطه با زنان پس از دوم خرداد ۱۳۷۶ شکل گرفت و توانست زنان از گروههای گوناگون را گرد هم آورد، جمع زنان ناشر بود. این جمع صنفی/مدنی در اوایل سال ۱۳۷۶، به پیشنهاد و همت شهلا لاهیجی شکل گرفت…»
اگرچه جای او در نشر ایران و جنبش زنان خالی خواهد ماند، امیدواریم روزی در ایرانی آزاد و برابر شاهد پیشرفت و آزادی زنان سرزمینمان باشیم.