بیانیۀ انجمنهای علمی در رابطه با فرایند جذب هیئت علمی
در ماههای اخیر، دانشجویان دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه تهران پیوسته با خبر افزوده شدن افراد جدیدی به جمع اعضای هیئت علمی گروههای دانشکده غافلگیر شدهاند. با بررسی سوابق و پیشینۀ برخی از این افراد و همچنین فرایند جذبشان به گروهها، این غافلگیری شدت مییابد.
پیشتر نیز نقدهایی به روند قانونیِ جذب اساتید وارد شده بود، امّا به نظر میرسد مسئولین دانشکده دچار فوریتی غیر شفاف برای پرکردن فضای خالی موجود در ظرفیتهای هیئت علمی شدهاند طوری که دیگر حتی نیازی به رعایت اصول و موازین ظاهری در قبال جذب اعضای هیئت علمی نیز نمیبینند.
مشخص نیست چگونه امّا ناگهان افرادی با سابقۀ علمی تردیدبرانگیز، در یک سنتشکنی آشکار، از دانشگاههایی با درجهی علمی بسیار پایینتر از دانشگاه تهران به عضویت در هیئت علمی این دانشگاه منصوب شدهاند؛ آن هم در زمانی که گروههای این دانشکده هیچ فراخوانی برای جذب اساتید منتشر نکردهاند و حتی از این فرایند جذب مطلع نشدهاند، چه برسد به آنکه بتوانند در مقابل چنین انتخابی نظر علمی خود را اعلام بدارند.
چنین فرایند جذب غیرشفاف و خارج از چارچوبی نگرانیهایی در خصوص تسلط این افراد بر روابط شکل گرفته پشت «درهای بسته» یا حداقل خروج آنها از چنین فرایندی را پدید میآورد.
عدم شفافیت، شبهات بیپاسخ در خصوص ارتباطاتی پشت درهای بسته و فرار از پاسخگویی، رویۀ ثابت مسئولان دانشگاه شده است. تاکنون کلاه شعبدهبازی دانشکده برای برخی از رشتهها شگفتانهاش را به ارمغان آورده است، امّا با چنین رویهای بعید نیست که دامنگیر تمام گروههای آموزشی دانشگاه شود.
این چکیدهای است از وضعیت دانشکدهای که به نظر میرسد متولیان آن در دانشگاه تهران و گروههای علمی آن آخرین کسانی هستند که نسبت به اعتبار و حیثیت این نهاد و مسئولیت اجتماعیشان در قبال جامعۀ ایران خود را متعهد میبینند. گشودگی کمسابقۀ دانشکدۀ علوم اجتماعی در جذب افراد با تأیید صلاحیتهای مشکوک، بیش از پیش حیثیت و اعتبار دانشگاه را زیر سؤال میبرد. انجمنهای علمی خود را موظف میدانند تا از این طریق نگرانی دانشجویان در رابطه با آیندۀ دانشکده را بازتاب دهند.
انجمنهای علمی دانشجویی دانشکدهٔ علوم اجتماعی دانشگاه تهران
انجمن علمی انسانشناسی
انجمن علمی جامعهشناسی
انجمن علمی سیاستگذاری اجتماعی
انحمن علمی علوم ارتباطات