در حالی که روز گذشته ابراهیم رئیسی، رئیس دولت جمهوری اسلامی لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را به مجلس ارائه داده و ادعا کرده که حاصل همکاری دولت او و مجلس «رشد اقتصادی، رشد تولید و مهار تورم» بوده است، نرخ تورم هماکنون بالای ۴۰درصد گزارش میشود. همزمان در هفتهای که گذشت شهرهای مختلف ایران شاهد اعتراضات و اعتصابات کارگری بوده است؛ گویی حکومت و مردم از دو کشور مختلف حرف میزنند و از دو جزیره گزارش میدهند که فقط در نام با هم مشترکند: ایران
▫️اعتراضات و اعتصابات کارگری در نقاط مختلف کشور از جمله: گروه ملی صنعتی فولاد خوزستان، ذوب آهن اصفهان، نفت و گاز آغاجاری، صنعت نفت اصفهان، کارخانه روی بندرعباس، شهرداری بندر امام، اداره آب صیدون، تراکتورداران مهران، پتروشیمی آبادان، آبیاری کارون بزرگ شوشتر، کورههای آجرپزی شال بویین زهرا، بیمارستان کودکان مفید تهران، کارخانه گلتاش و بیمارستانهای خرمآباد و یاسوج جریان داشته است.
پیشتر از ادعاهای ابراهیم رئیسی، رئیس سازمان برنامه و بودجهاش گفته بود که در بودجه سال جاری ۴۰ درصد بیشبرآورد در درآمدهای صادرات نفت اتفاق افتاده و به همین خاطر بودجه با کسری چشمگیری مواجه شده است.
ادامه اعتراض در شرکت بهرهبرداری شبکههای آبیاری و زهکشی کارون بزرگ شوشتر
به گزارش ایرانوایر، حدود یکصد نفر از کارگران پیمانی شرکت بهرهبرداری از شبکههای آبیاری و زهکشی کارون بزرگ شوشتر در اعتراض به «عدم تبدیل وضعیت» و «وعدههای توخالی مقامات» اقدام به تجمع و پهن کردن سفره خالی کردند. این گروه کارگران که از روز سهشنبه هفتم آذر اعتراض خود را آغاز کردهاند، به رسانههای داخلی گفتهاند: «به دلیل عدم تعیین تکلیف، در محوطه شرکت بهرهبرداری جمع شدیم؛ تا به مطالبات چند ساله ما پاسخ داده شود.» آنها مهمترین خواسته خود را «تبدیل وضعیت و جذب در کشت و صنعت کارون» اعلام کردند و افزودند: «در حدود ۱۵۰نفر از ما که در واحدهای حراست، تعمیرات و بهرهبرداری مشغول کار هستیم، از سال ۱۳۹۵پیگیر تبدیل وضعیت شغلی خود شدهایم. علیرغم انجام مصاحبه استخدامی، قرار بود سال گذشته تبدیل وضعیت شویم. ولی این اتفاق نیفتاد. حالا هر یک از ما با حداقل ۱۵سال سابقه با حداقل حقوق و مزایا کار میکنیم و با وجود سابقه و تخصص، امنیت شغلی نداریم.»
کارگران پیمانی شرکت بهرهبرداری از شبکههای آبیاری و زهکشی کارون بزرگ ضمن تاکید بر اینکه از کار با پیمانکاران خسته شدهاند، از مدیریت این شرکت خواستهاند تا به مطالبه قانونی آنها پاسخ مثبت دهد: «از روز سهشنبه هفته گذشته که اعتراض کارگران آغاز شده، ما خواهان رسیدگی به خواستههای خود هستیم. اما مسئولان شرکت، حاضر به مذاکره و شنیدن خواستهها نیستند.»
اعتراض کارگران پتروشیمی آبادان
کارگران پتروشیمی آبادان روز شنبه ۱۱آذرماه، در اعتراض به «نداشتن امنیت شغلی و معیشتی» یک تجمع اعتراضی را مقابل مجتمع برگزار کردند. آنها خواهان «پرداخت به موقع حقوقها و بازگشت تمام واحدها به چرخه تولید» شدهاند .
«پرداخت حق بیمه مطابق قانون کار»، «ادغام نشدن نیروهای تلاش و پتروگام با نیروهای نگهداشت کاران»، «خرید مواد اولیه و خوراک مجتمع برای تولید مستمر» و «انتصاب مدیران میانی بر اساس شایستگی» از دیگر مطالبات آنها اعلام شده است.
صاحبان کارگاه کورههای آجرپزی شهر شال
صاحبان کارگاه کورههای آجرپزی شهر شال از توابع شهرستان بوئینزهرا با برگزاری یک تجمع اعتراضی به «افزایش چندین برابری بهای گاز و اعلام شدن مابهالتفاوت ماههای ابتدایی سال بعد از گذشت نه ماه» مقابل شرکت گاز استان قزوین و استانداری این استان برگزار کردند.
به گفته یکی از صاحبان این کارگاه کورههای آجرپزی؛ «برای یک ماه ۸۵۰ میلیون تومان قبض گاز صادر شده، ما توان پرداخت افزایش قیمت چندین برابری را نداریم. اگر این روند اصلاح نشود، باید کورههای خود را خاموش کنیم. ما آجرهای خود را در این چند ماه فروختهایم. اما امروز افزایش قیمت گاز به ما اعلام شده و باید هفتصد میلیون تومان پرداخت کنم.»
اعتراض کارگران کارخانه روی بندرعباس
کارگران کارخانه روی بندرعباس در اعتراض به بلاتکلیفی شغلی و معیشتی، واگذاری به بخش خصوصی و وعدههای توخالی مسئولان مقابل استانداری هرمزگان یک تجمع برگزار کردند. این تجمع به مدت سه روز از پنجم آذرماه جاری برگزار شده است. در روزهای پایانی آبانماه هم این گروه از کارگران مقابل فرمانداری بندرعباس تجمع اعتراضی برگزار کرده بودند.
اما سابقه اعتراض کارگران شرکت روی بندرعباس به دیماه ۱۴۰۰ بر میگردد. در آن تاریخ کارگران این شرکت در اعتراض به کاهش زمان قراردادهای خود مقابل استانداری هرمزگان تجمع کرده بودند. تجمعات کارگران با قول مساعد رسیدگی مسئولان استانی مواجه شد اما مشکلات ادامه یافت. تا اینکه اواخر سال ۱۴۰۱ این کارخانه تعطیل اعلام شد.
به گفته یکی از کارگران شاغل در این کارخانه: «روی بندرعباس سابقه ۲۷سال تولید داشت. پنج سال بهعنوان بهترین کارخانه تولیدی کشور معرفی میشد. در تولید هم مقام اول کشور را داشت. ولی از زمانی که کارخانه تعطیل و سپس واگذار شد، مشکلات سرعت گرفت و شرکت به سمت نابودی رفت. من کارگری هستم که شش میلیون کرایه خانه میدهم. چطور با حقوق ۷ یا ۸میلیونی، چطور مخارج خانوادهام را تامین کنم؟ بیشتر کارگران مستاجرند، تسهیلات گرفته و بدهکارند. با این حقوق، حتا امکان پرداخت وام و اجارهبها را نداریم.»
به گفته این کارگر؛ «شخصی که کارخانه را خریده، اگر توان اداره آن را ندارد، باید کارخانه را واگذار یا مشکلات را مرتفع کند. تا کی باید مشکلات دامن کارخانه و کارگران را بگیرد؟ چهار سال است روزگارمان سیاه شده است. فردی که کارخانه آلومینیوم المهدی را خریده بود در همان ابتدا چند صدنفر را اخراج کرد. در نهایت وقتی دیدند آلومینیوم المهدی دچار بحران شد، با همت مسئولین و نمایندگان او را خلع ید و کارخانه را به مپنا واگذار کردند. حالا چطور نمیتوانند این کارخانه را برگردانند؟»
تجمع اعتراضی کارگران شهرداری بندرامام
کارگران خدماتی و فضای سبز شهرداری بندرامام روز چهارشنبه هشتم آذرماه، در اعتراض به عدم پرداخت بهموقع حقوق خود، مقابل ساختمان شهرداری این شهر در استان خوزستان تجمع کردند. این گروه از مهرماه سال جاری حقوقی دریافت نکردهاند.
تجمع اعتراضی کارگران اداره آب صیدون
کارگران اداره آب صیدون روز چهارشنبه هشتم آذر، در اعتراض به عدم پرداخت ماه ها حقوق یک تجمع اعتراضی را مقابل فرمانداری این شهرستان در استان خوزستان برگزار کردند. یکی از کارگران حاضر در تجمع به رسانهها گفته است:«اداره کل آبفا خوزستان وعده میدهد، اداره صیدون قول بدون پشتوانه اجرایی میدهد. فرماندار هم فقط گفته پیگیری میکنم. آیا با وعده و وعید زندگی من میچرخد؟» این گروه از کارگران بین ۳ تا۲۰ ماه حقوق معوقه طلب دارند.
تجمع اعتراضی تراکتورداران شهرستان مهران
جمعی از تراکتورداران شهرستان مهران هم روز روز چهارشنبه هشتم آذر، در اعتراض به کاهش سهمیه سوخت، همراه با تراکتورهای خود مقابل ساختمان جهاد کشاورزی استان ایلام تجمع کردند.
کارکنان بیمارستان کودکان مفید تهران
کارکنان بیمارستان کودکان مفید تهران هم روز پنجشنبه نهم آذر، در اعتراض به عدم پاسخگویی به مطالبات خود دست از کار کشیده و در این واحد درمانی تجمع کردند.
اعتصاب و تجمع کارگران کارخانه گلتاش
اعتصاب کارگران کارخانه گلتاش روز نهم آذر در اعتراض به «عدم پرداخت بهموقع حقوق» در این واحد تولید کننده مواد و محصولات شوينده و پاك كننده بهداشتی و آرايشی تجمع کردند. این کارخانه در كيلومتر ۲۵ جاده اصفهان به شيراز و در شهرك صنعتی مباركه واقع شده است.
تداوم اعتراضات پرستاران کشور
اعتراض پرستاران ایران نسبت به «سطح نازل حقوق»،«عدم پرداخت بهموقع مطالبات»،«کمبود نیرو» و «شرایط سخت کاری» هم، اینبار با تجمع «پرستاران بیمارستانهای خرمآباد»، مقابل ستاد دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان در روز یازدهم آذرماه ادامه یافت.
پرستاران و کارکنان بیمارستان جلیل یاسوج روز شنبه یازدهم آذر، در اعتراض به نداشتن امنیت جانی دست از کار کشیده و در محوطه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج یک تجمع اعتراضی برگزار کردند. یک منبع کارگری درباره این تجمع میگوید: «روز یازدهم آذر یک پرستار این بیمارستان، توسط یک همراه بیمار زخمی و در بخش «ای. سی. یوی» این بیمارستان بستری شد. به همین دلیل، کادر درمان، کارکنان و پرستاران این بیمارستان دست از کار کشیده و به خاطر نبود امنیت جانی در محوطه دانشگاه تجمع کردند.»
*سایت خبری تحلیلی کلمه