اعتراض روسیه به وتوی قطعنامه سازمان ملل: واشنگتن در قتلعام «همدست» است
پس از آنکه ایالات متحده روز جمعه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را که خواستار آتشبس فوری در غزه بود وتو کرد، نماینده روسیه در این سازمان به آمریکا حمله کرد و در بیانیهای واشنگتن را به «همدستی در قتلعام وحشیانه اسرائیل» متهم کرد.
دیمیتری پولیانسکی، معاون نماينده دائم روسيه در این سازمان گفت که آمریکا با این کار، هزاران غيرنظامی ديگر را در فلسطين و اسرائيل همچنین كارکنان سازمان ملل را كه در تلاش برای كمک به آنها هستند، «به مرگ محكوم كرد».
او با اشاره به رای آمریکا و بریتانیا افزود: «میتوان در مورد دموکراسی، حقوق بشر، صلح و امنیت، نظم و قانون سخنان زیبا اما توخالی زیادی گفت، اما امروز ارزش واقعی این کلمات را فهمیدیم. زیرا دو عضو شورای امنیت ترجیح دادند در اقدامات وحشیانه اسرائیل شریک بمانند.»
روسیه در میان ۱۳ کشوری بود که به پیشنویس این قطعنامه که خواستار آتشبس فوری، آزادی فوری و بدون قید و شرط گروگانها همچنین دسترسی بشردوستانه به نوار غزه بود، رای مثبت داد.
انتقاد گروههای حقوق بشری از اقدام آمریکا در وتوی قطعنامه آتشبس
گروههای حقوق بشری از آمریکا به خاطر وتو قطعنامه شورای امنیت که خواستار آتش بس فوری در غزه شده بود، انتقاد کردهاند. عفو بین الملل گفت این تصمیم نشاندهنده «بی توجهی شدید» به رنج غیرنظامیان است و سازمان پزشکان بدون مرز، آن را «رای علیه بشریت» خواند. هیچ حمایتی از موضع آمریکا در شورای امنیت وجود داشت. ۱۳ عضو از پانزده عضو شورا به این متن رای مثبت دادند و بریتانیا، متحد آمریکا به آن رای ممتنع داد.
دیدبان حقوقبشر: آمریکا با وتو قطعنامه غزه خود را در معرض «همدستی در جنایات جنگی» قرار داده است
سازمان دیدبان حقوقبشر میگوید کاخسفید با وتو قطعنامه شورای امنیت برای آتشبس فوری در غزه خود را در معرض «شریک جنایات جنگی» شدن قرار داده است. لوئیس شاربونو، مدیر بخش سازمان ملل دیدبان حقوقبشر گفته وتو این قطعنامه در شورای امنیت در حقیقت مانع برداشتن گامهایی شده که خود آمریکا بارها «از اسرائیل و گروه های نظامی فلسطینی» تقاضای انجام آنها را کرده بود. این مقام دیدبان حقوقبشر گفته تبعیت از قوانین بینالمللی انساندوستانه، حفاظت از غیرنظامیان و آزادی همه غیرنظامیان و گروگانها، از خواستههای خود آمریکا در جریان جنگ اسرائیل-غزه بوده است. او تصریح کرده که: «با ادامه حمایت تسلیحاتی آمریکا از اسرائیل و کمک دیپلماتیک به پوشاندن جنایاتی مانند تنبیه و مجازات جمعی فلسطینیان در غزه، آمریکا خود را در معرض همدستی و شریک شدن در جنایات جنگی» قرار میدهد.
آکسفام: وتو قطعنامه آتشبس «میخ دیگری بر تابوت اعتبار آمریکا در امور حقوقبشری» بود
آکسفام، یکی از بزرگترین سازمانهای بین المللی جهان در زمینه امور خیریه و انساندوستانه، به ناکامی شورای امنیت در تصویب قطعنامهای برای برقراری آتشبس در غزه واکنش نشان داده و مدیرعامل آن گفته دولت جو بایدن یک فرصت مهم را برای نشان دادن «التزام به آنچه در سخن در ارتباط با حمایت از حقوقبشر و نظم جهانی بر مبنای وفاق بینالمللی همیشه میگوید» از دست داد. ابی مکسمن، مدیرعامل آکسفام در بیانیهای که جمعه شب منتشر شد گفته جهان «آماده پایان داده به کشتار هولناک در غزه و تمرکز بر آزادکردن گروگانها و تلاش برای بازسازی زندگی فلسطینیان است». در ادامه این بیانیه آمده وتو قطعنامه شورای امنیت اما «یک میخ دیگر بر تابوت اعتبار آمریکا در زمینه حقوق بشر» بود. ابی مسکمن همچنین گفته معتقد است که دولت آمریکا به «درستی موضع خود در حمایت از حق اسرائیل برای دفاع خود تاکید میکند» اما کاخسفید «آنجایی که باید از نفوذ و روابط ویژه خود با اسرائیل برای پایان دادن به این بحران گردابمانند استفاده میکرد» شکست خورده است. مدیرعامل آکسفام گفته جامعه جهانی باید کنار هم بیاید تا «آینده بدون یک حمله دیگر نظیر هفتم اکتبر شود و همچنین دیگر محاصره خردکننده و ویرانگری (نظیر آنچه در غزه روی می دهد)» رخ ندهد.
انتقاد اعضای شورای امنیت از آمریکا برای وتو قطعنامه آتشبس فوری در غزه
از میان ۱۵ عضو دایمی و دورهای شورای امنیت، ۱۳ عضو به قطعنامه آتشبس فوری در غزه رای مثبت دادند، بریتانیا ممتنع ماند و آمریکا ضمن مخالفت با استفاده از حق وتو خود مانع از به کرسی نشستن رای اکثریت اعضای این شورا شد. این اقدام آمریکا که البته از روز گذشته با توجه به اظهارات مقامهای کاخسفید قابل پیشبینی بود خیلی زود با مخالفت و انتقاد سایر اعضا از جمله اعضای دایمی این شورا چون روسیه و چین که حق وتو هم دارند روبرو شد.
سفیر برزیل در این جلسه گفت: «سطح بیسابقه تراژدی انسانی که در غزه در حال وقوع است نیازمند اقدامی فوری است… و وظیفه ما برای پیشگیری از آن همچنان پابرجاست».
سفیر روسیه با انتقاد از وتو آمریکا گفت: «مبالغه نخواهد بود اگر بگوییم که امروز تاریکترین روز برای خاورمیانه بود». سفیر روسیه ضمن مقصر دانستن آمریکا در تصمیمی که وی «سنگدلانه» خواند گفت که مخالفت با آتشبس به معنای صدور «حکم اعدام» فلسطینیان است. او خطاب به اعضای شورای امنیت گفت «ما نمیتوانیم و نباید» سرنوشت غیرنظامیان را به «بازیهای سیاسی در منطقه» واگذار کنیم.
سفیر چین در جلسه امروز شورای امنیت که یکی از تهیهکنندگان و ارایهکنندگان قطعنامه امروز بود گفت: «تایید ادامه جنگ در حالی که دم از نگرانی و توجه به زندگی و ایمنی مردم و نیازهای انساندوستانه در غزه میزنیم، نشانی از نوعی خود-تعارضی دارد».
بریتانیا، متحد امریکا، که به قطعنامه امروز رای ممتنع داد هم گفته علت ممتنع ماندنش در این رایگیری «محکوم نکردن حماس» در پیشنویس قطعنامه بوده است. «اسرائیل باید قادر به اقدام در برابر تهدیدهای حماس باشد. اما همزمان اسرائیل باید به قوانین و معاهدات بینالمللی هم متعهد بماند».
سفیر فرانسه که امروز به قطعنامه پیشنهادی رای مثبت داد گفته: «من در همزمانی جنگ با تروریسم و حفاظت از جان غیرنظامیان تعارضی نمیبینم – این در قوانین بینالمللی انساندوستانه به صراحت و قویا مورد تاکید قرار گرفته است».
اسرائیل از بایدن برای وتو قطعنامه شورای امنیت تمجید کرد
سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد از جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، برای وتو کردن قطعنامه روز جمعه در شورای امنیت سازمان ملل متحد تشکر کرده و گفته از نظر او این اقدام دولت آقای بایدن «حمایت استوار از اسرائیل» بوده و نشانی از «قدرت رهبری و پایبندی به ارزشها» و همچنین «روزنهای از نور در میان ظلمات». سفیر اسرائیل که به شدت از سازمان ملل و به ویژه دبیرکل آن، آنتونیو گوترش انتقاد میکند گفته او در شگفت و شوک است که چه طور در حالی که هنوز «حماس راکت به سوی اسرائیل پرتاب میکند» سازمان ملل «درگیر گفتگو بر سر قطعنامه مخدوشی است که تروریستهای حماس در غزه بر سر قدرت نگه خواهد داشت و در آن نه حماس محکوم شده و نه به آزادی گروگانها اشاره شده است».