وضعیت خان یونس و رفح پس از شروع جنگ
خان یونس و شهر رفح، در مرز با مصر، برخی از مناطقی بودند که هدف حمله شدید هوایی قرار گرفتند و فاز بعدی حمله احتمالا بر جنوب غزه متمرکز خواهد بود. سخنگوی عربی زبان ارتش اسرائیل نقشههایی را در شبکههای اجتماعی منتشر کرد که نشان میدهد غیرنظامیان باید کدام مناطق را ترک کنند، و به مردم در مناطق شرق خان یونس دستور داد تا آنجا را به سوی پناهگاههای رفح در جنوب تخلیه کنند، که نشانهای از احتمال قریبالوقوع بودن حمله زمینی است. بیمارستانهایی که پس از هفتهها درگیری با منابع محدود کار میکردند، به دلیل انتقال کشتهها و زخمی تحت فشار زیادی قرار گرفتهاند. در بیمارستان ناصر در خان یونس، برخی از بیماران روی زمین مداوا شدند.
سمیرا، مادر چهار فرزند، به خبرگزاری رویترز گفت: «شب وحشتناکی بود. این یکی از بدترین شبهایی بود که در شش هفته گذشته از زمانی که به اینجا رسیدیم، در خان یونس گذراندیم… خیلی میترسیم وارد خان یونس شوند.»
جیمز اِلدر، سخنگوی یونیسف که روز شنبه در خان یونس بود، به بیبیسی گفت که بیمارستانها پیش از سرگیری حملات تازه، از کشتهها یا زخمیها اشباع شده بود.
او گفت: «در راهروها به معنای واقعی کلمه خون بر زمین ریخته است، مادرانی هستند که نوزادانی را در آغوش گرفتهاند که انگار کشته شده باشند.»
ساکنان جنوب غزه از «شدیدترین بمباران» اسرائیل تا این مرحله از جنگ میگویند
اسرائیل یک رشته حملات شدید هوایی علیه خان یونس در جنوب غزه انجام داده که ساکنان ناحیه آن را سنگینترین بمباران در این جنگ توصیف میکنند. ارتش اسرائیل به ساکنان نواحی شرقی این شهر گفته است که آنجا را ترک کرده و به سوی نواحی جنوبیتر بروند. اسرائیل معتقد است برخی از رهبران حماس در این شهر هستند، جایی که بسیاری از غیرنظامیان پس از فرار از شمال در آن پناه گرفتهاند.
شهرک نشینان اسرائیلی به دو روستای فلسطینی در کرانه باختری حمله کردند
به گزارش خبرگزاری رویترز، سرویس آمبولانس فلسطینی اعلام کرد که یک مرد ۳۸ ساله در شهر قراوات بنی حسن در شمال کرانه باختری در جریان حمله شهرک نشینان و سربازان اسرائیلی هدف گلوله قرار گرفت و جان باخت. ارتش اسرائیل اعلام کرد درگیری بین شهرک نشینان و فلسطینی ها را پایان داده است. در این بیانیه ادعا شده فلسطینیان در پاسخ به شهرک نشینان تیراندازی کردند و یک اسرائیلی و چهار فلسطینی زخمی شدند. در حادثه دیگری، وجیه القط، رئیس شورای محلی روستای ماداما در نزدیکی شهر نابلس در شمال کرانه باختری، گفت گروهی متشکل از ۱۵ شهرک نشین یک خودرو را سوزانده و شیشه های یک خانه را با سنگ شکستند.
ابراز نگرانی شدید سازمان جهانی بهداشت از ادامه جنگ در غزه
با از سرگیری حملههای اسرائیل به نوار غزه در پی عدم تمدید آتشبس موقت یک هفتهای، تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، وضعیت پرجمعیت نوار غزه را «وحشتناک» توصیف کرد. گبریسوس، یکشنبه ۱۲ آذر، در حساب خود در رسانه اجتماعی «ایکس» نوشت، گزارشهای حمله و بمباران پیاپی نوار غزه، بسیار وحشتناک است و خواستار آتشبس فوری در نوار شد. او همچنین اوضاع مجتمع پزشکی «ناصر»، بزرگترین مجتمع پزشکی در جنوب غزه را «کاملا نامناسب برای ارائه خدمات بهداشتی» توصیف کرد. وی گفت کادر سازمان از مجتمع پزشکی بازدید کرده که مملو از هزار مریض بوده و این بیش از سه برابر ظرفیت آن است. وی افزود: «شمار زیادی بیسرپناه در مجتمع پزشکی ناصر در هر گوشهای دنبال جا هستند و بیماران بر روی زمین مداوا میشوند و از درد فریاد میزنند.» به گفته گبریسوس، هیچ کلامی نمیتواند بیانگر میزان نگرانیهای سازمان ملل از وضعیت غزه باشد، در پایان گفت: «اکنون باید آتشبس فوری برقرار شود.»
حمله ارتش اسرائیل به رفح ۷ کشته بر جای گذاشت
در حمله نیروهای اسرائیلی در ساعات اولیه روز یکشنبه به اردوگاه آوارگان رفح در کرانه باختری دست کم ۷ فلسطینی کشته شدند. اسرائیل اعلام کرده در درگیریهای روز شنبه یک سرباز این کشور کشته شده و یک سرباز دیگرش نیز بر اثر جراحات وارده در جنگ یک ماه اخیر کشته شده است.
انتقاد سخنگوی یونیسف از اعلامیههای اسرائیل برای حرکت مردم به مناطق امن
جیمز الدر، سخنگوی صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) از اعلامیههای ارتش اسرائیل برای مردم غزه که به آنها توصیه میکند به مناطق امن بروند، انتقاد کرده است. آقای الدر این اعلامیهها را «تقریبا بیفایده» خوانده است. وی که در شهر خانیونس در جنوب نوار غزه است به بیبیسی گفت: «هیچ کجا امن نیست.» از روز جمعه و با تمدید نشدن آتشبس بین حماس و اسرائیل، جنگ دوباره از سر گرفته شده و بیش از ۱۹۰ نفر کشته شدهاند.
رئیس جمهوری فرانسه برای برقراری مجدد آتشبس در غزه به قطر رفت
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه روز شنبه اعلام کرد که فرانسه به دلیل از سرگیری خشونتها در نوار غزه «بسیار نگران» است و به همین منظور قصد دارد به قطر سفر کند تا به تلاشها برای آغاز یک وقفه جدید قبل از رسیدن به آتشبس کامل کمک کند. ماکرون که در اجلاس آب و هوای کوپ-۲۸ در دوبی خاطرنشان کرد که وضع موجود مستلزم دو برابر شدن تلاشها برای دستیابی به یک آتشبس پایدار و آزادی همه گروگانها است. آتشبس موقت بین اسرائیل و حماس پس از هفت روز در نهایت در صبح روز جمعه متوقف شد. با توجه به اینکه میانجیگریها برای تمدید آتشبس موقت با شکست مواجه شد، حالا هر کدام از طرفهای این درگیری، شروع مجدد آتش در روز جمعه را به طرف مقابل نسبت میدهد.
تشدید فشارها به اسرائیل همزمان با بی سابقه ترین بمباران ها
کامالا هریس، معاون رئیس جمهور آمریکا و لوید آستین، وزیر دفاع این کشور انتقادات شدیدی را نسبت به کشته شدن غیرنظامیان در حملات اخیر ارتش اسرائیل به جنوب نوار غزه ابراز داشتهاند. خانم هریس در گفتگو با خبرنگاران در دوبی، کشته شدن غیرنظامیان در حملات اسرائیل را غیرقابل قبول دانست و گفت «در حالی که اسرائیل حق دفاع از خود را دارد، اما بسیاری از فلسطینیان بیگناه کشته شدهاند». معاون رئیس جمهور آمریکا میزان رنج و ویرانیها در غزه را غیرقابل توصیف خواند. وزیر دفاع آمریکا نیز در صریحترین اظهار نظر تاکنون گفت که اسرائیل بایستی در خصوص حفاظت از غیرنظامیان تلاش بیشتری انجام دهد. وی که در یک مجمع دفاعی در کالیفرینا صحبت میکرد، گفت عملکرد اسرائیل باعث «رانده شدن مردم غیرنظامی به آغوش دشمن» میشود و این مسئله «پیروزی تاکتیکی اسرائیل را با شکست استراتژیک جایگزین خواهد کرد».
امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه که برای شرکت در نشست آب و هوای سازمان ملل در دبی حضور دارد در واکنش به از سر گیری حمله اسرائیل به نوار غزه تصریح کرد «از بین بردن کامل حماس جنگ را ۱۰ ساله خواهد کرد.» ماکرون با یادآوری این نکته خواستار تشدید تلاشها برای برقراری یک آتشبس پایدار شد. او با طرح این سئوال که آیا کسی بر این باور است که از بین بردن کامل حماس امکانپذیر است؟ ادامه داد اگر این هدف اسرائیل است زمان جنگ تا ده سال بالا خواهد رفت. رئیس جمهوری فرانسه همچنین تاکید کرد که «امنیت پایدار» اسرائیل از راه هزینه کردن زندگی فلسطینیها تضمین نمیشود و باید برایندی مبتنی بر احترام به افکار عمومی منطقه باشد.
الکساندر دی کرو نخستوزیر بلژیک روز شنبه اعلام کرد به دنبال از سرگیری درگیریها در غزه، وی با رئیس جمهوری اسرائیل صحبت کرده و به او گفته است که دیگر امکان کشتن غیرنظامیان وجود ندارد. الکساندر دی کرو، نخستوزیر بلژیک در حاشیه نشست اقلیمی کوپ-۲۸ در شهر دبی به خبرنگاران گفت: «نگرانیهای خود در مورد واقعیت آغاز دوباره خشونتها را [به رئیس جمهوری اسرائیل] ابراز کردم و آنچه را که در گذرگاه رفح گفته بودم را تکرار کردم: کشتار غیرنظامیان دیگر نباشد».
وزارت خارجه اسرائیل پیشتر به دلیل اظهاراتی که نخست وزیران بلژیک و اسپانیا هفته گذشته در بخش مصری گذرگاه مرزی رفح به نوار غزه ایراد کرده نخستوزیر بلژیک امروز نیز گفت که اسرائیل «حق دارد تهدید تروریستی ناشی از غزه را از بین ببرد» اما توامان باید اطمینان حاصل شود که غیرنظامیان بیشتری کشته نخواهند شد.