از آغاز فعالیت دولت سیزدهم به ریاست ابراهیم رئیسی در مرداد ۱۴۰۰ تا هشتم شهریور امسال، ۱۱۰ استاد دانشگاه برخلاف خواست خود از تدریس محروم شدهاند. این اساتید یا اخراج شده یا به اجبار بازنشسته شدهاند.
دویچه وله به نقل از روزنامه ی اعتماد نوشت: در این گزارش تصریح شده که “این اسامی، فهرست تمام استادان حذف شده نیست، بلکه فقط نامهایی است که خبرنگار اعتماد درباره کنارهگیری اجباری آنها، اطمینان حاصل کرده است”.
بررسیهای این روزنامه همچنین نشان میدهد که “دانشگاههای آزاد، تهران، علوم پزشکی تهران، علامه طباطبایی و شهید بهشتی، بیشترین احکام تعلیق، انفصال موقت از تدریس، ممنوع الورودی، قطع حقوق استاد، پایان همکاری و بازنشستگی اجباری” را داشتهاند.
بر اساس این تحقیق دانشگاه آزاد با ۲۹ مورد، دانشگاه تهران با ۲۷ مورد، دانشگاه علوم پزشکی تهران با ۱۱ مورد، دانشگاه علامه طباطبایی با ۸ مورد، دانشگاه شهید بهشتی با ۷ مورد، دانشگاه علوم پزشکی ایران با ۵ مورد، دانشگاههای فردوسی مشهد و شهید باهنر کرمان هر کدام با ۳ مورد، بیشترین فراوانی حذف استادان را در این بازه زمانی داشتهاند.
همچنین دانشگاههای کردستان، اصفهان، صنعتی شریف و علوم پزشکی بابل، هر کدام با ۲ مورد و دانشگاههای گیلان، شیراز، مازندران، علوم پزشکی کرمانشاه، جهرم، حکیم سبزواری، علوم پزشکی تبریز، خلیج فارس، الزهرا هر کدام با یک مورد حذف استادان در ردیفهای بعد قرار دارند.
اساتید اخراجشده در جریان اعتراضات سراسری
بنا بر تحقیقات روزنامه اعتماد، در فاصله پاییز سال گذشته تا هفته اول شهریور امسال اساتید زیادی در دانشگاههای وابسته به وزارت علوم و وزارت بهداشت از کرسی استادی محروم شدهاند. دلایل مختلفی برای محرومت این اساتید اعلام شده از جمله “رکود علمی، تخلف علمی، تایید نشدن صلاحیت علمی، نداشتن کد استادی، ارائه ندادن مقالات پژوهشی و حضور نداشتن در دانشگاه”.
این اساتید از فهرست اعضای هیأت علمی دانشگاه یا از لیست تدریس حذف شدهاند، یا بدون آنکه به سن بازنشستگی رسیده باشند به اجبار بازنشسته شدهاند. بسیاری از این اساتید پس از اعلام همبستگی با معترضان به مرگ مهسا امینی، یا همراهی با دانشجویان در برگزار نکردن کلاسها و امضای بیانیههای اعتراضی از تدریس محروم شدهاند.
خبرگزاری “هرانا” نیز روز سهشنبه (هفتم شهریور) نام ۲۲ استاد را که از ابتدای امسال تا کنون اخراج یا تعلیق شدهاند، منتشر کرد.
اعتراض به اخراج اساتید
همزمان با موج گسترده اخراج اساتید، اعتراض به این موضوع نیز ادامه دارد. در همین راستا کارزاری اینترنتی در حمایت از علی شریفی زارچی، استاد اخراجی دانشگاه صنعتی شریف منتشر شده که تا لحظه تهیه این گزارش ۱۰ هزار و ۹۴۶ نفر آن را امضا کردهاند.
در این کارزار که هفتم شهریور آغاز شده خطاب به وزیر علوم، مدارج علمی دکتر زارچی برشمرده شده و آمده است: «چگونه میشود در زمانی که کشور ما تشنه تزریق علم و پیشرفت است، با نخبههای خود اینگونه رفتار کنیم؟ کسانی که ماندهاند و خدمت میکنند را برنجانیم و آنها را دلسرد کنیم.»
اولین موج اخراج اساتید و دانشجویان پس از انقلاب ۵۷ در زمان انقلاب “فرهنگی” آغاز شد.