ماشالله کرمی پدر زنده یاد محمدمهدی کرمی از جانباختگان جنبش زن،زندگی و آزادی را در یورش به منزلش بازداشت کرده اند. عجب تصویری دارد این مرد. فرزند او از بی صدایان بود، همانها که جمهوری اسلامی راحت تر از بقیه میکشد. دستفروشی که در سیستمی که تا خرخره زیر یوغ سنگین فساد غرق شده،نمادی از پاکدستی است. چقدر زیبا کنشگری میکند. تنها صدای فرزندش نبود، او برای بسیاری از جانباختگان پدری کرد. به خصوص اینکه بین فرزندش محمدمهدی با محمد حسینی فرقی نگذاشت و نشان داد که در جنبش زن، زندگی و آزادی ما بی کس نداریم؛ متعلق به خانواده ای بزرگتر به نام ایرانیم. در هر قبری که نشانی از” فرزند ایران” بود، حضور می یافت و زیبایی مدنی جنبش زن،زندگی و آزادی را رویت پذیر کرد؛ تصویری از صلح دوستی جنبش در عین استقامت برای آزادی.
و جمهوری اسلامی از این تصویر هراس دارد چرا که فقدانهای نظام سیاسی را در بطن جامعه بازنمایی میکند: ایستادگی برای آزادی، پاکدستی و عدم شراکت در فساد ساختاری.
برای همین در آستانه سالگرد جنبش مهسا، تحت غضب حاکم است، هر کنش او بدون سخنرانی هر چقدر که سبعیت حاکمیت را بازنمایی میکند، از شکوه جنبشی پرده بر میدارد که لایه لایه و متکثر است. از دستفروش تا وکیل، معلم، دانشجو، کارگر و بسیار اقشار اجتماعی که در نه به تحقیر فارغ ار فاصله طبقاتی شان همداستان اند. و تمام تلاش جمهوری اسلامی این است این همداستانی را بشکند. همبسته بودن پادزهر حکومت دینی است که در ذات خود فرقه گرا و دیگرستیز است.
پس در آستانه جنبش، تیغ زهرآلود جمهوری اسلامی تیزتر شده، در صدد نابودی نهاد وکالت است، پزشکان معترض را تحقیر و اساتید منتقد را تعلیق و سینماگران آزاده را ممنوع الکار و ورزشی های مستقل را از کار بیکار میکند.
اما این هراس از خانواده قربانیان دوچندان است. چون آنها شاهدی زنده بر ظلم اند و کنش آنها جهانی از همبستگی می سازد. این روایت فرقی ندارد به کلمه باشد یا تصویر، روایت ایستادگی کسانی است در نه فرزندانشان به سیستم زور، همراه تر شده اند.
تصویر ماشالله نه برای ترحم و نه دلسوزی،برای یادآوری ظلمی سیستماتیک است؛ تصویری که نظام ارزشی حاکم را فروپاشی و مخاطب را به ایستادگی برای آزادی فرامیخواند.
اتفاقا جذابیت این تصویر به دستفروش بودن و سادگی آن است، نمادی از کسانی که زیر چرخ فساد ساختاری له شده اند اما باز هم ایستاده اند؛ آن هم به زیباترین شکل مدنی. آهسته و پیوسته. مصم و نجیب. تصویری علیه فساد ساختاری حاکمیت و چه زیباست که بی صدای دیروز، امروز صدای آزادیخواهی ما شده.
*کانال نویسنده