شرق: رئیسجمهوری روسیه میگوید آمریکا به بهانه برنامه هستهای ایران فریبش داده تا بتواند سیستم دفاع موشکیاش را گسترش دهد. ولادیمیر پوتین در دیداری با خبرنگاران در سنپترزبورگ با تهدیدآمیزخواندن استقرار سیستم دفاع موشکی آمریکا در اروپا، گفت: استقرار این سیستم موشکی میتواند مخاطرهآمیز باشد. او گفت: آمریکا با ادعای تهدیدبودن ایران هستهای، ما را در موضوع ساخت سامانه دفاع موشکی واشنگتن برای مقابله با تهران فریب داد.
پوتین که روز پنجشنبه و جمعه در سنپترزبورگ میزبان رئیس کمیسیون اروپا، نخستوزیر ایتالیا و مدیرعاملان بزرگترین شرکتهای دنیا بود، درعینحال گفت کشورش آماده همکاری با رئیسجمهور بعدی آمریکا برای بهبود روابط دوجانبه است. او گفت: «ما درباره رئیسجمهور جدید آمریکا براساس اقدامات قضاوت خواهیم کرد و نه براساس کلمات و بهدنبال راههایی برای عادیسازی روابط و پیشبرد همکاریها در زمینههای اقتصادی و امنیت بینالملل خواهیم بود».
او با متهمکردن ناتو و آمریکا به نادیدهگرفتن منافع مشروع روسیه، گفت این برنامههای موشکی، روسیه را تهدید میکنند. او همچنین ادعاهای واشنگتن را مبنی بر اینکه گسترش این سامانه برای مقابله با «تهدید ایران» – از ديدگاه آمریکا- است، رد کرد. به گزارش ایتارتاس، پوتین گفت: «هیچ تهدیدی [از جانب ایران] وجود ندارد؛ اما با وجود این، این سامانه دفاع موشکی کماکان در حال ساختهشدن است. بنابراین، وقتی میگفتیم آنها دارند ما را فریب میدهند و صحبتهایشان درباره تهدید هستهای ادعایی ایران در حین ساخت سامانه دفاع موشکی از سر صداقت نیست، حرفمان صحیح بود».
به گزارش فارس، رئیسجمهور روسیه در بخش دیگری از اظهاراتش گفت از اینکه درگیری نظامی بین روسیه و آمریکا جهان را وارد ورطهای جدید بکند، نگران است. مردم، خطری احساس نمیکنند؛ اما این برای من هشدار است. آیا ما میتوانیم ببینیم که داریم دنیا را وارد ورطهای کاملا جدید میکنیم؟ مسئله این است.
پوتین آمریکا را تهدید هستهای کرد
رئیسجمهوری روسیه با اعلام موفقیت چشمگیر این کشور در نوسازی و توسعه نیروی هستهای ضربتی، گفت: سامانه موشکی در حال استقرار آمریکا در اروپا میتواند از حالت دفاعی به تهاجمی تبدیل شود و مسکو واکنش لازم را در برابر آن انجام خواهد داد. به گزارش ایرنا، خبرگزاری ایتارتاس به نقل از پوتین نوشت: مجبور به پاسخدادن به این اقدام آمریکا هستیم و از اکنون نیز آگاهیم که ما را به خصومتجویی متهم خواهند کرد، هرچند رویکرد ما واکنش متقابل است. هشدار دادیم اقدام خواهیم کرد و دراینباره از قبل اطلاع داده بوديم. او با تأکید بر اینکه سامانه پدافند موشکی آمریکا در اروپا میتواند به نیروی تهاجمی تبدیل شود، اظهار کرد: روسیه نهتنها از امنیت خود دفاع میکند، بلکه حفظ موازنه دفاعی را نیز در دستور کار دارد.
پوتین گفت: روسیه در نوسازی و توسعه نیروی هستهای ضربتی و سامانه گذر از تورهای دفاعی به موفقیتهای چشمگیری دست یافته است. بنا به اعلام رئیسجمهوری روسیه، تسلیحات هستهای این کشور نوسازی شده است و انواع جدید با موفقیت جایگزین میشود. پوتین روز گذشته نیز با «حیرتآورخواندن پیشروی نظامی ناتو بهسوی مرزهای روسیه»، گفت: هیچ مقامی در نظام حکومت روسیه خواهان ورود به جنگ سرد نیست و با وجود تنشها در روابط بینالمللی و رویارویی کنونی، نیازی به آن وجود ندارد. او با بیان اینکه شوروی از مدتها پیش از صحنه روزگار حذف شده و پیمان ورشو نیز نابود شده است، گفت پیشروی ناتو بهسوی مرزهای روسیه ادامه دارد.
آمریکا در ژانویه ٢٠٠٧ به لهستان و جمهوری چک پیشنهاد داد یک سامانه دفاع ضد موشکی شامل ١٠ موشک رهگیر در لهستان و یک سیستم راداری در خاک جمهوری چک مستقر کند که این مسئله با مخالفت روسیه روبهرو شد. بهتدریج مسئله استقرار این سامانه در جمهوری چک و لهستان با موانعی روبهرو شد و آمریکا رومانی را جایگزین این دو کشور کرد.ناتو و آمریکا به بهانه برنامه هستهای ایران از سال ٢٠١٣، در حال اجرای راهبرد توان نظامی خود وارد شرق اروپا (رومانی، لهستان و چک) و کنار مرزهای روسیه در جمهوریهای بالتیکی شوروی سابق؛ یعنی لتونی و استونی و همچنین لیتوانی، گرجستان و مولداوی سه جمهوری دیگر شدهاند.
طرح مرحلهبهمرحله «سیستم دفاع موشکی بالستیک ایجز» دربرگیرنده موشکهای رهگیر «اسام ٣» است که تا سال ٢٠١٨ در لهستان نصب میشود. بنا به اظهارات مقامات آمریکایی، این سیستم قرار است از اروپا در برابر تهدید موشکی آینده ایران حفاظت کند. روسیه از ابتدا بهشدت مخالف این طرح بود و حتی پیشنهاد شراکت در «سامانه ماهوارهای گابالا» در آذربایجان را به آمریکا داد که از سوی این کشور رد شد.
ایستگاه قبله بخشي از سيستم ردياب موشكهاي بالستيک روسيه محسوب ميشود که در شمال غربي جمهوري آذربايجان واقع است و در زمان شوروي يكي از مراكز مهم سيستم دفاع موشكي این کشور محسوب ميشد. پس از فروپاشی شوروی و استقلال جمهوري آذربايجان، روسيه درخواست اجاره قبله و استفاده از آن را مطرح كرد که در سال ٢٠٠٢ با توافقي اين ایستگاه راداری براي ١٠ سال به روسيه اجاره داده شد. این ایستگاه يکی از ايستگاههای هشدار حملات موشکی است که از سوي شوروی سابق برای رديابی موشکهای زمينی و موشکهای بالستيک دريايی که قابليت انتقال سلاح هستهای دارند، ساخته شده بود و از سال ١٩٨٣ به کار گرفته شد.
ایران بهانه آمریکا برای توسعه برنامه موشکیاش
این در حالی است که معاون وزیر امور خارجه آمریکا گفت برنامههای دفاعی موشکی کشورش برای مقابله با آنچه تهدیدهاي موشکی ایران و کره شمالی خواند، طراحی شده است. به گزارش ایسنا، فرانک رز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحات در کنفرانس مؤسسه امور امنیت و بینالملل آلمان با موضوع احیای خلع سلاح هستهای که در برلین برگزار شده بود، مدعی شد: آمریکا برنامههای دفاعی موشکیاش را سپری در برابر تهدیدهاي موشکی بالستیک میداند که اکنون با آن مواجه هستیم و آنهایی که ممکن است در آینده، متأسفانه علیهمان، متحدان و شرکایمان استفاده شوند. او در ادامه ادعاهایش، گفت: توسعه برنامه موشکهای بالستیک کشورهایی مانندایران و کره شمالی و اشاعه این سامانهها در سراسر جهان، ارزیابی ما از این تهدیدها را شامل میشود. دفاع موشکی یک عنصر اساسی در تقویت بازدارندگی منطقه در برابر کشورهایی است که برخلاف استاندارد بینالمللی و در مخالفت با جامعه بینالملل، تسلیحات هستهای و دیگر سلاحهای کشتار جمعی کسب میکنند.این مقام وزارت امور خارجه آمریکا همچنین با اشاره به آنچه واشنگتن تهدید و تعرض کشورهایی مانند ایران و کره شمالی میخواند، تأکید کرد برنامه دفاع موشکی کشورش بر دو هدف آمریکا؛ یعنی بازدارندگی و اطمینان متمرکز شده است که به صلح و ثبات بینالمللی کمک و اهداف دیگر این کشور در منع اشاعه را برآورده میکند.