شرق: وزيران دفاع ایران، روسیه و سوریه امروز در تهران نشست مشتركي خواهند داشت تا در گفتوگو با هم به موضوع «مبارزه با تروریسم» بپردازند.
ارتشبد سرکئی شویگو، وزیر دفاع جمهوری فدراسیون روسیه و سپهبد فهدجاسم الفریج، وزیر دفاع جمهوری عربی سوریه، به دعوت سردار حسين دهقان به تهران آمدهاند و همکاریهای ضدتروریستی سه كشور و دستاوردهای عملیات ٩ماهه نیروی هوافضای روسیه در سرکوب گروههای تروریستی در سوریه و وضعیت عراق موضوع جلسه آنهاست.
محور اصلی نشست تهران، مبارزه با تروریسم در سوریه است. اين كشور از پنج سال پیش گرفتار معضل تروريسم شده؛ اما دمشق از مهرماه سال ٩٤ با آغاز همکاریهای نظامی با روسیه و حمایتهای ایران از این روند، توانسته موفقیتهای بزرگی کسب کند که آزادسازی بسیاری از مناطق اشغالشده از سلطه تروریستها و برقراری آتشبس از اسفندماه گذشته یکی از نتایج آن است.
آتشبس سوریه از اسفندماه گذشته با فشار روسیه و پذیرش آمریکا به درگیریهای گسترده پایان داد و با پذیرش آن توسط ١٤٠ گروه، آرامش نسبی در این کشور برقرار شد.
به گزارش ايرنا، بیش از پنج سال قبل، آمریکا در رأس گروهی از کشورهای غربی عربی بهویژه عربستان سعودی، تندروترین تروریستها از کشورهای مختلف جهان حتی اروپایی را در گروههای داعش، جبهه النصره، احرارالشام و جیشالاسلام با حمایتهای مالی، تسلیحاتی و اطلاعاتی سازمان داد و برای جنگ شهرها به سوریه گسیل کرد که مرگ دهها هزار نفر بهویژه زنان و کودکان، آوارگی میلیونها نفر و نابودی تقریبا تمامی زیرساختهاي این کشور را در پی داشته است.
پس از زمینگیرشدن گروههای تروریستی با همکاری نیروی هوافضای روسیه و نظامیان سوری در هشت ماه سرکوب هوایی و زمینی تروریستها و شکست سناریوی ساقطکردن حکومت سوریه، آمریکا با پذیرش برقراری آتشبس، مجبور شد پیشنهاد روسیه و ایران برای ازسرگیری مذاکرات طرفهای سوری را بپذيرد.
جلسه وزيران دفاع ايران، روسيه و سوريه امروز در حالي برگزار ميشود كه مارك تونر، سخنگوي وزارت خارجه آمريكا، ديروز از ايران و روسيه خواسته بود اجازه ندهند روند سياسي در سوريه از هم بپاشد. او در نشست خبري روز سهشنبه خود در پاسخ به سؤالی درباره روند مذاکرات صلح بر سر سوریه، گفته بود «ما همچنان بر این باوریم که روسیه و ایران میتوانند دستکم از افرادی که در دولت (سوریه) هستند و همچنان روی آنها نفوذ دارند، بخواهند که اجازه ندهند روند سیاسی و توقف خصومتها بهطور کامل از هم بپاشد».
تونر در ادامه نيز گفته بود: «واشنگتن امیدوار است ایرانیها و روسها روی بشار اسد نفوذ داشته باشند، چراکه بخش زیادی از روند مذاکرات به این موضوع بستگی دارد». به گفته او وزارت خارجه آمريكا انتظار دارد ایران و روسیه بر دولت سوریه فشار بیاورند. بههرحال وزيران دفاع سه كشور امروز در تهران دور هم جمع ميشوند تا به موضوع مبارزه با تروريسم بپردازند.
نتايج عملكرد كميته همكاريهاي ضد تروريستي
گفتني است فعالیت گسترده گروههای تروریستی تکفیری مورد حمایت چند کشور غربی و عربی در سوریه و عراق سبب شد تهران، مسکو، دمشق و بغداد در سال ٢٠١٤ کمیته همکاریهای ضد تروریستی مستقر در پایتخت عراق را تشكيل دهند و همکاریهای خود را در این حوزه آغاز کنند. اکنون پس از گذشت حدود ١٠ ماه از راهاندازی این کمیته برای همافزایی تلاشها با هدف مبارزه با تروریسم تکفیری بهویژه در عراق و سوریه، دستاوردهای آن مشخص شده است.
استفاده از نتایج رایزنیها و همکاریهای هیأتهای سه کشور در قالب این کمیته در عملیات ضد تروریستی نیروی هوافضای روسیه و ارتش سوریه و همچنین بهرهگیری از آنها در مبارزه دولت عراق با تروریسم، سبب شده است گروههای تروریستی از توان پیشروی روزافزون در هر دو کشور به مرحله زمینگیری و عقبنشینی برسند.
در چارچوب تقویت این همکاریها بهویژه براساس نتایج بمباران مواضع تروریستها در سوریه که از مهرماه گذشته از سوی بمبافکنهای روسی آغاز شده است، معادلات منطقهای حل بحران این کشور تغییر کرده؛ اما اتخاذ رویکردهای تکمیلی برای ازبینبردن گروههای تروریستی که در دستور کار نشست امروز ایران، روسیه و سوریه در تهران است، اهميت ويژهاي دارد.