Skip to content
ژوئن 2, 2026
   ارتباط با ما       در باره ما       فیسبوک       تلگرام   

احترام به تفاوت اندیشه، همیاری و تلاش مشترک در راه تحقق آزادی

  • خانه
  • ایران
  • جهان
  • ویژه اندیشهٔ نو
  • اجتماعی
    • زحمتکشان
    • جوانان و دانشجویان
    • زنان
  • اقتصادی
  • فرهنگی – ادبی
  • محیط زیست
  • تاریخی
  • علوم اجتماعی
  • دیدگاه‌ها
  • Home
  • میرحسین؛ ورود به سکولاریزم – کیوان صمیمی
  • ایران
  • نوار متحرک

میرحسین؛ ورود به سکولاریزم – کیوان صمیمی

▫️متن اخیر مهندس میرحسین موسوی در ادامه‌ی جنبش اجتماعی موجود و نیز خيزش مهسا، تأثیر بسیار مثبتی بر حرکت داشته و خواهد داشت. این بیانیه علاوه ‌بر کمک شایسته به جنبش، نشان‌دهنده‌ی استمرار تحولات فکری خود ایشان است. میرحسین نسبت به دهه‌ی ۶۰ تغییرات اساسی و عميقی کرده و حتی نسبت به مواضع سال ۸۸ و ۸۹ هم پویایی چشم‌گیری را نشان داده‌است.

▫️یک موضوع و موضع جدید که بازهم خبر از ایستانبودن و پویابودن این مرد سیاسی صادق و مقاوم می‌دهد، ورود ایشان به فضای سکولاریزم است. مهندس موسوی به‌درستی دریافته ‌است که اعتقادات و علاقه‌های شخصی یک کنشگر سیاسی، صرفا مربوط به حوزه‌ی خصوصی فرد است اما در حوزه‌ی عمومی و عرصه‌ی سیاسی می‌بایست سکولار و عرفی عمل کرد و نسخه‌پیچی براساس باورهای ایدئولوژیک را کنارگذاشت.

▫️اکنون ما هم برای تقویت جنبش اجتماعی لازم است به‌مثابه مخالفان استبداد دینی، به گفتگوهای مستمر در فضاهای حقیقی و مجازی با یکدیگر بپردازیم تا به‌رغم برخی تفاوت‌هایی که در سوگیری برنامه‌های توسعه داریم، به گسترش گفتمان گفتگو یاری رسانیم و بدانیم که از طریق این گفتگوهای ملی است که می‌توان به انسجام ملی نزدیک شد.

▫️تنها راه مطمئن و ماندگار برای برقراری دموکراسی به‌جای دیکتاتوری، انسجام است که از مسیر جمع‌سازی و سپس‌ نهادسازی می‌گذرد. بدیهی است که زیرساخت جمع‌سازی‌های متعدد و سپس نزدیک‌شدن آن‌ها به یک‌دیگر و آن‌گاه تشکيل جبهه نجات ملی‌، همان استمرار و گسترش گفتگو است.

▫️گفتگو پدیده‌ایست سهل و ممتنع. به‌ظاهر بسیار ساده و حتی پیش‌پا افتاده است ولی در عمل به توان زیاد، وقت کافی و سعه‌صدر بالایی نیاز دارد. برای شروع آن هم باید به همان سرمشقی که پیش‌تر هم مطرح شده ‌بود بازگشت؛ هرکس هرجا که هست، یک قدم به جلو بردارد.

▫️قدم‌های بلندی توسط میرحسین به‌رغم ۱۲ سال فشار بر او و همسر اندیشه‌ورز و مقاوم ایشان برداشته ‌شده ‌است. همه‌ی دموکراسی‌خواهان‌ نیز چه داخل و چه خارج از کشور، متعلق به هر جريانی که هستند و هستیم می‌توانیم در کنار یک‌دیگر با پرهیز از خشونت کلامی، رابطه‌ای دموکراتیک را تمرین کنیم. تنها در این‌صورت است که قدرت بی‌بدیل مردم، معجزه‌ی خود را نشان خواهد داد.

*کانال نویسنده
از سلسله یادداشت‌های جنبش اجتماعی (۳۲)

چاپ 🖨

Continue Reading

Previous: عدم اعزام داود رضوی به آندوسکوپی علیرغم دستور پزشک
Next: خانواده های زندانیان محکوم به اعدام بار دیگر در برابر قوه قضاییه تجمع کردند
  • تلگرام
  • فیسبوک
  • ارتباط با ما
  • در باره ما
  • فیسبوک
  • تلگرام
Copyright © All rights reserved