🔹انجمن حمایت از حقوق کودکان طبق رویه همیشگی خود برای حمایت از کودکان در قالب یک تیم چهار نفره متشکل از روانشناس، مددکار اجتماعی، رئیس هیات مدیره و مدیر عامل انجمن به اتفاق یکی از داوطلبان آشنا به منطقه و مسلط به زبان ترکی، به منطقه زلزلهزده رفتند.
🔹براساس مشاهدات انجام شده و گفتهی دوستان فعال در منطقه، مردم در بیش از صد کمپ سکنی گزیدهاند. تعداد چادرها در کمپها متفاوت بود. نبود چادر مهدکودک در این کمپها نشان میداد که کودکان در این ساماندهیها کمتر دیده شدهاند. بنابراین اولین پیشنهاد انجمن اسقرار چادرهای مهدکودک برای کودکان و ایجاد فضای شاد، کتابخوانی، نقاشی و بازیهای دسته جمعی برای کودکان بود.
🔹 مهمترین مشکل خانوادهها ترس، نگرانی و فشار روانی ناشی از زلزله است. با توجه به شایعهی وقوع مجدد زلزله در تاریخ ۲۷ و ۲۸ بهمن، خانوادهها تمایلی به سکونت در منازل آسیب دیده نداشتند. زندگی در چادرها با توجه به سرما، کمبود سرویسهای بهداشتی و سرما و برف بسیار دشوار است. برخی از چادرها و چادرهای مسافرتی کوچک دارای گنجایش بسیار محدودی بود. طبق گفته مادران، شب ادراری، لکنت و جویدن ناخن در بعضی از کودکان به علت اضطراب ناشی از زلزله وجود دارد. سرما و خشک نشدن لباسها، مشکل سرزنش کودکان و عصبانی شدن مادر، این مشکلات را تشدید میکرد.
🔹 نزدیکی بیش از حد چادرها به هم، حریم خصوصی افراد را سلب کرده است. کسانی که جلوی منازل مسکونی خود چادر زدهاند، گاز را به شکل غیر استاندارد به چادرها وصل کرده و چند نفر بر اثر گاز گرفتگی جانشان را از دست داده بودند. مردم از توزیع ناعادلانه چادرها ، وسایل و مایحتاج روزانه نیز شکایت داشتند.
🔹سیاستگذاری منسجمی از طرف نیروهای دولتی وجود نداشت. اقدام به جمعآوری کمپی در ۲۲ بهمن با مخالفت ساکنین روبرو گشته بود. با وجود خرابی چند مدرسه و وجود چادرها در مدارس جهت اسکان مردم، دستور بازگشایی مدارس به شکل حضوری از طرف مسئولین داده شده بود. اغلب اقدامات کمکرسانی را مردم و معتمدین محلی و گروههای دانشجویی انجام داده بودند.
🔹ستادی متشکل از نیروهای دولتی و غیردولتی برای هماهنگی و کار مشترک و نیز شورایی برای اتخاذ تصمیمات و تعیین اولویتها با حضور نمایندگان هر کمپ وجود نداشت، به همین دلیل موازی کاری و هرز رفتن منابع و نیروها کم و بیش وجود دارد. بنا بر گفته اهالی خوی، اغلب کسانی که امکان مساعدی در سایر شهرها داشتند، خوی را ترک کرده بودند.
🔹انجمن حمایت از حقوق کودکان، پیگیر همکاری نیروهای دولتی و غیردولتی، زدن مهدکودکها در کمپها، حضور روانشناسان برای کاهش فشارهای روانی، مشارکت ساکنین کمپها در اداره امور جاری هر کمپ ، پیگیری درخواستهای مردم برای بهبود شرایط زندگی کودکان است.