گزارشها و ویدیوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی از وضع زلزلهزدگان خوی، مردم بیسرپناه را در سرمای زیر صفر کنار آوارها نشان میدهد. اگرچه چادر یا کانکس آنها را چندان از گزند سرما در امان نگه نمیدارد، اما حتی همان هم به اندازه کافی موجود نیست.
در چنین شرایطی محمد حسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران در ایران از “۲۵۰ میلیون تومان وام و حدود ۸۰ میلیون تومان کمک بلاعوض” دولت خبر داده است؛ وعدهای که نه در این شرایط دردی را دوا میکند، نه آینده برای مردم خوی و بیش از ۷۰ روستای خراب شده منطقه میشود.
این وعدهها در حالی داده میشود که بخشی از مردم شهرهای زلزلهزده در مناطق مختلف ایران، از زلزله مهرماه در خوی تا زلزله در آذربایجان شرقی در سال ۹۱ یا زلزله کرمانشاه در سال ۹۶ تا سالها پس از آن در کانکس زندگی کردهاند.
رئیس سازمان مدیریت بحران همچنین با اشاره به کمبودها گفته چادر تحویل داده شده اما “تقاضای چادر بسیار افزایش داشته” زیرا “میزان وقوع پس لرزهها در منطقه بسیار بالاست” و مردم تقاضای چادرهای بیشتری دارند.
نامی به کمبود غذا هم به شکل ضمنی اشاره کرده و گفته است: «غذای آماده در برخی بخشها توزیع شده اما لازم است به دیگر مناطق روستایی این غذاهای آماده ارسال شود.»
خبرها همچنین حاکی از افزایش مجروحان است. عده زخمیها به گفته استاندار آذربایجان غربی به هزار و ۷۵ نفر رسیده است. کانال اینستاگرام “نصر نیوز” نوشته است: ️«مسئله اصلی در حال حاضر اسکان موقت است که مسئولان معتقدند در حال انجام است، اما برخی از شهروندان از نبود برخی اقلام از جمله چادر و غذای گرم گلایه دارند.»
کمک به زلزلهزدگان در هر نقطه از ایران در گذشته عمدتا با تلاش خود مردم و انجمنها و جمعیتهای مردمنهاد صورت میگرفت. اکثر این جمعیتها اما با سرکوب حکومت تعطیل شدند و فعالان آنها به زندان افتادند. یکی از فعالان پیشین این جمعیت توییت کرده است که اگر حکم انحلال جمعیت امام علی داده نشده بود، اکنون اعضای آن در محل زلزله بودند تا به داد مردم برسند.
نماینده ارومیه در مجلس از «عمق بحران و خرابی ها» سخن گفته و خواهان استفاده از امکانات ملی و حضور رئیسی به اتاق مدیریت بحران شده است. به گفته ی او شرایط سخت آب و هوایی توزیع هر چه بیشتر تجهیزات اسکان را ضروری کرده است.