تارنمای پولیتیکو گزارش داد: گروهی از مقام های نظامی آمریکایی بی سر و صدا پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) را تحت فشار قرار داده اند تا ارسال جت های جنگنده اف-۱۶ به اوکراین را تایید کند.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا، این رسانه به نقل از سه نفر از افراد مطلع از مذاکرات مربوط به ارسال این جنگنده ها ضمن انتشار این مطلب، افزود: هدف این مقام های آمریکایی از فشار بر پنتاگون، دفاع کی یف از خود در مقابل حملات موشکی و پهپادی روسیه عنوان شده است.
براساس این گزارش، به دنبال تایید انتقال تانک از سوی آمریکا و آلمان، کی یف درخواست خود را برای ارسال این جنگنده های مدرن در روزهای اخیر تکرار کرده است.
اوکراین از زمان آغاز حمله روسیه در سال گذشته، جنگنده های اف-۱۶ ساخت آمریکا را در فهرست سلاح های درخواستی خود قرار داده است، اما با توجه به نیاز کی یف به حفاظت از زیرساخت های غیرنظامی و بازگرداندن اراضی اشغال شده توسط روسیه، واشنگتن و کی یف نیاز فوری تری را برای ارسال توپخانه، تجهیزات زرهی و سامانه های پدافند هوا زمینی حس کرده اند.
یک مقام وزارت دفاع و دو نفر دیگر از افراد درگیر در بحث های مربوط به ارسال جنگنده به اوکراین- که به دلیل حساسیت موضوع خواستند نامشان فاش نشود- به پولیتیکو گفته اند، در حالی که کی یف خود را برای حملات تدافعی جدید به منظور بازپس گیری خاک خود در بهار آینده آماده می کند، تلاش ها در داخل وزارت دفاع آمریکا برای ارسال جت های جنگنده شتاب بیشتری گرفته است .
این گزارش می افزاید: کی یف اکنون با توجه به تایید سریع ارسال تانک ها و سامانه های دفاع هوایی پاتریوت که تا چندی پیش صادرات آنها به اوکراین ممنوع بود، نسبت به ارسال جت های آمریکایی خوشبین شده است.
یکی از مقام های ارشد پنتاگون نیز بدون افشای نامش، اظهار داشت: فکر نمی کنم مخالفتی برای ارسال این جت ها وجود داشته باشد. هر چند که تصمیم نهایی گرفته نشده است.
وی تاکید کرد: با این حال اوکراین باید مشخص کند که جت های جنگنده اولویت این کشور هستند. پنتاگون اکنون بر روی ارسال سلاح هایی به کی یف متمرکز است که برای نبردهای زودهنگام به آنها نیاز دارد.
اوکراین به تازگی درخواست خود را برای ارسال جنگنده های مدرن تکرار کرده است و یک مشاور ارشد وزارت دفاع این کشور در مصاحبه با رسانه ها گفت مقام های کی یف برای ارسال این جت ها به آمریکا و کشورهای اروپایی فشار وارد خواهند کرد.
یک مقام ارشد اوکراینی روز شنبه گفت که این کشور و متحدان غربی اش، در حال مذاکره برای دریافت احتمالی موشکهای دوربرد و هواپیماهای نظامی هستند.
یکی از مشاوران دولت اوکراین گفته است که این موضوع با واشنگتن مطرح شده است اما هنوز به طور جدی درباره آن مذاکره نشده است. یک فرد دیگر آگاه از مذاکرات واشنگتن و کی یف در این زمینه نیز گفت «هفته ها» طول می کشد تا آمریکا درباره ارسال این جت ها تصمیم بگیرد و صادارت اف-۱۶ از کشورهای دیگر را تایید کند.
پولیتیکو نوشت: یک سخنگوی کاخ سفید از اظهارنظر در این زمینه خودداری کرد اما به اظهارات جان فاینر (Jon Finer) معاون مشاور امنیت ملی آمریکا اشاره کرد که گفته است آمریکا «محتاطانه» درباره ارسال جت های جنگنده با کی یف و متحدانش مذاکره خواهد کرد.
اوکراین به دنبال آن است که جنگندههای مدرن F-۱۶ یا F-۱۵ نیروی هوایی آمریکا، یا انواع مشابه اروپایی آنها شامل تورنادوی آلمان یا گریپن سوئد را جایگزین ناوگان جتهای دوران شوروی خود کند. دهها هواپیمای مدرنتر در طول سال آینده در دسترس خواهند بود زیرا کشورهایی مانند فنلاند، آلمان و هلند تلاش می کنند ناوگان خود را به جنگندههای F-۳۵ آمریکایی ارتقا میدهند.
به نوشته این رسانه، با وجود قدیمی بودن جت های اوکراین، پدافند هوایی کی یف از زمان حمله ۲۴ فوریه، توانسته مانع تسلط روسیه بر حریم هوایی این کشور شود. اما اکنون، مقام ها نگران هستند که اوکراین برای محافظت از حریم هوایی خود، به اندازه کافی موشک نداشته باشد. یک مقام وزارت دفاع آمریکا در این زمینه گفت هنگامی که زرادخانه موشکی اوکراین تمام شود، جت های جنگنده پیشرفته روسیه قادر به حرکت خواهند بود و کی یف «نمی تواند با آن رقابت کند».
براساس این گزارش، حتی اگر آمریکا تصمیم بگیرد که از ارسال جنگنده F-۱۶ به اوکراین خودداری کند، سایر کشورهای غربی جنگنده های ساخت آمریکا را در اختیار دارند . وزیر امور خارجه هلند، هفته گذشته به پارلمان این کشور گفت که در صورت درخواست کی یف، کابینه وی به تامین اف-۱۶ رسیدگی خواهد کرد. البته ابتدا باید آمریکا ارسال این جنگنده ها را از این کشور تایید کند.
در بخش دیگری از این گزارش درخصوص نیاز به آموزش نیروهای اوکراینی، آمده است: جنگنده های F-۱۶ آمریکایی دارای سامانه های پیچیده ای هستند که برای کار با آنها و نگهداری از آنها به زیرساخت های بزرگ و تکنسین های بسیار ماهر نیاز هست. آموزش نیروهای فنی اوکراینی احتمالاً بیشتر از آموزش خلبانان طول می کشد و آمریکا ممکن است نیاز به استخدام پیمانکارانی برای انجام برخی از این دستورالعمل ها داشته باشد.
پولیتیکو در پایان نوشت: ارسال جنگنده اف-۱۶ به اوکراین احتمالا در کنگره مورد حمایت قرار خواهد گرفت. دموکرات ها و جمهوریخواهان به اتفاق دولت آمریکا را به دلیل فقدان سرعت عمل کافی یا منع انتقال برخی قابلیت های خاص مانند تجهیزات توپخانه ای دوربرد به اوکراین سرزنش کرده اند. ارسال جنگنده های میگ ساخت روسیه به اوکراین از طریق کشورهای اروپای شرقی که هنوز از این میگ ها استفاده می کنند، پیشتر مورد حمایت هر دو حزب اصلی آمریکا قرار گرفته هر چند که این انتقال سلاح در نهایت انجام نشد.