
روزنامه کیهان، تیتر و گزارش های خبری خود را اختصاص به جلسه دیروز نمایندگان و گمانه زنی ها در رابطه با ریاست مجلس دهم داده است. گزارش کیهان در برگیرنده آمار نمایندگانی است که این روزنامه آنها را 182 نفر اعلام کرده و تمایل آنها را به ریاست لاریجانی ذکر کرده است. کیهان در این گزارش سخنان گرینشی لاریجانی و چند نفر از اصولگرایان را آورده و به نقل از علی مطهری در پاسخ به سؤالی درباره علت حضورش در جلسات فراکسیونهای امید و فراگیر، آورده است:” من فراجناحی هستم و کاری به این دستهبندیهای سیاسی ندارم، به همین دلیل در جلسات هر دو فراکسیون شرکت کردم البته به دقایق پایانی جلسه فراکسیون فراگیر مجلس دهم رسیدم.” روزنامه کیهان در خبری دیگر با عنوان ،” خیز دولت برای پاستوریزه کردن بهارستان”، به تلاش دولت برای دخالت در تعیین رئیس مجلس می پردازد و با اشاره به تکذیب هایی که از سوی دولتیان به عمل آمده است با ذکر مواردی این ادعای دولت را نادرست قلمداد کرده است و می نویسد:” در هفتههای گذشته بحث رئیس مجلس دهم بحث داغ رسانهها بوده است، برخی بر ریاست لاریجانی تاکید میکنند و عدهای عارف را مطرح میسازند و گزینههای سومی نیز در این میان از سوی برخی شخصیتهای سیاسی و نیز رسانهها مطرح میشود. برگزاری نشست بیسابقه دولت با منتخبان ملت آن هم پیش از برگزاری اولین جلسه بهارستان در راستای تلاش دولت برای تاثیرگذاری در تصمیم حساس مجلس ارزیابی میشود. از سوی دیگر در حالی که شورای نگهبان آرای یکی از منتخبین متخلف را باطل اعلام کرده است رئیسجمهور و دولت با حمایت از وی تقابل معناداری را با نهادهای قانونی مدیریت میکنند که نشان از ادامه برنامه پیشین در رابطه با دخالت در روند شکلگیری مجلس دهم دارد.
این روند که از یک سال گذشته آغاز، تشدید و به وضع کنونی رسیده مغایر با وظیفه ذاتی مجلس است، مجلس در ضمن همکاری با دولت بایستی ناظر بر آن باشد و وظیفه نظارتی با شکلگیری مجلس دولت ساخته در تضادی آشکار است.”
روزنامه جوان، نیز در اشاره به دو جلسه روز گذشته برای نمایندگان مجلس دهم، هدف از این دو نشست را تعیین رئیس آینده مجلس ذکر کرده و می نویسد:” تهران روز گذشته شاهد وزنکشي جريانهاي سياسي براي تعيين رئيس آينده مجلس شوراي اسلامي بود. جايي که از يکسو علي لاريجاني با گردهم آوردن همفکران خود در ساختمان قديمي مجلس، کوشيد تا نظر آنان را براي نشستن مجدد بر کرسي رياست بهارستان جلب کند و در سوي ديگرش محمدرضا عارف سرليست اصلاحطلبان در انتخابات هفتم اسفند نيز ياران خود را به مسجد سلمانفارسي نهاد رياست جمهوري فراخواند تا وي نيز رايزنيهاي خود را براي نشستن بر صندلي رياست مجلس به صورت رسمي آغاز کند.” جوان در ادامه به مواضغ علی مطهری اشاره می کند و می نویسد:” يکي از اين افراد علي مطهري بود که با ليست اميد وارد مجلس شد و ديروز نيز از ابتدا در نشست منتخبان اصلاحطلب مجلس حاضر شده بود اما وي در ادامه با خروج از اين نشست خود را به گردهمايي نمايندگان اصولگرا رساند تا نامش در ليست اصولگرايان نيز قرار بگيرد. وي پس از خروجش از نشست اصلاحطلبان موضعي دوپهلو در خصوص رئيس آينده مجلس گرفت و در اين خصوص اظهار داشت: از بين آقاي لاريجاني يا عارف هر کدام رئيس شوند، خوب است در واقع هر دو خوب هستند. ” جوان در ادامه به نقل سخنان لاریجانی و عارف می پردازد و سخنان این دو نفر را در دو جلسه مزبور انعکاس داده است. با اینکه نقل احساس گزینشی کردن این سخنان بسیار محسوس است اما در این گزارش خبری هیچگونه موضع گیری نسبت به سخنان این دو نفر نشده است. همین روزنامه در مطلبی دیگر با عنوان، ” لاریجانی یا عارف یا بیکاران”، موضوع معیشت مردم را مهم دانسته است و می نویسد:” در حالي كه جامعه همچنان منتظر پاسخگويي دولتمردان در باب دستاوردهاي برجام بوده و خواهان رويكرد فعالانهتر دستگاه ديپلماسي در مواجهه با غرب هستند و با مشكلات اقتصادي و معيشتي عديدهاي دست و پنجه نرم ميكنند، دغدغه اصلي جريان تجديدنظرطلب انتخاب رياست مجلس دهم است، گويي كه تمام مشكلات جامعه و وعدههاي برجامي حل شده و تنها مشكل باقيمانده، بحث رياست لاريجاني يا عارف بر منتخبان دهم باقيمانده است.”
روزنامه وطن امروز، در خبر،”فروریختن توهم پیروزی اصلاحطلبان در انتخابات با اعلام همبستگی 181 منتخب مجلس دهم با اصولگرایان”، در رابطه با جلسه دیروز نمایندگان، می نویسد:”… نتیجه این صفکشی سیاسی در نهایت با اعلام همبستگی اکثریت منتخبان مجلس دهم با اصولگرایان مشخص شد. بیش از 150 منتخب مجلس دهم در ساختمان قدیم مجلس حضور یافتند تا نشان دهند ذائقه اصولگرایی همچنان تفکر غالب بر بهارستان خواهد بود.” وطن امروز با اشاره به صحبت های قبلی دولتیان ، نوشته است:” با وجود آنکه پیشتر، مجید انصاری معاون پارلمانی حسن روحانی گفته بود دولت در انتخابات هیات رئیسه مجلس دهم دخالت نخواهد کرد اما آنها دیروز تمام تلاش خود را برای اعلام حمایت از محمدرضا عارف نشان دادند. هم مجید انصاری، معاون پارلمانی حسن روحانی و هم علی طیبنیا، وزیر اقتصاد در همایش اصلاحطلبان شرکت کردند. در این میان اما حضور محمدجواد ظریف در همایش اصلاحطلبان بسیار قابل تامل بود. با وجود آنکه براساس عرف سیاسی، وزیر امور خارجه باید وجهه ملی و فراجناحی داشته باشد اما محمدجواد ظریف با حضور در همایش اصلاحطلبان همه حرف و حدیثهایی را که درباره پیگیری مطالبات باندی در حاشیه مذاکرات هستهای مطرح شده بود تقویت کرد.” وطن امروز در اشاره به افرادی که در نشست لیست امید شرکت نکردند، می نویسد:” کاظم جلالی، یکی دیگر از اعضای لیست امید در تهران نیز دیروز در همایش اصلاحطلبان شرکت نکرد. او گفت حامی علی لاریجانی است. این اتفاقات باعث ایجاد یک سرخوردگی گسترده در میان حامیان اصلاحطلبان شد. البته در همان ایام انتخابات نیز بسیاری معتقد بودند لیست انتخاباتی موسوم به لیست امید، در واقع لیست اصلاحطلبان و دولت نخواهد بود. اکنون نیز این پیشبینی تحقق پیدا کرده است و امثال کاظم جلالی و علی مطهری که تعداد قابل توجهی از لیست امید را به خود اختصاص داده بودند؛ ساز ناکوکی را با اصلاحطلبان مینوازند.”
روزنامه دنیای اقتصاد، ارگان تبلیغی هواداران نولیبرالیسم اقتصادی هم در این زمینه گزارش خبری دارد و می نویسد:” روز گذشته را میتوان روز تلاش جدیدالورودهای پارلمان برای وزنکشی سیاسی در مجلس پیشرو خواند؛ آنجا که علاوهبر همایش مذکور که بهصورت فراگیر و با دعوت از همه منتخبان برگزار شد، دو همایش دیگر از سوی دو جریان سیاسی اصولگرا و اصلاحطلب بهصورت جداگانه برپاشد. نشستهایی که هر کدام با هدف تشکیل فراکسیون موردنظر خود در مجلس دهم شکل گرفت. از یکسو منتخبان مردم از فهرست امید (ائتلاف اصلاحطلبان و حامیان دولت)، بهدلیل حضور در نشست هماندیشی فراکسیون امید که در مسجد سلمان فارسی نهاد ریاستجمهوری برگزار شد، از حضور در جلسه عصر دیروز همایش «فرآیند قانونگذاری –الزامات و راهكارها» بازماندند. از سوی دیگر نیز برخی اصولگرایان منتخب مجلس دهم فرصت عصر دیروز را به حضور در همایش فراکسیون اصولگرایان این مجلس، اختصاص دادند. بر این اساس میتوان گفت نشست عصر دیروز اصلاحطلبان و اصولگرایان بر این همایش فراگیر منتخبان مجلس دهم سایه افکند و جلسه عصر این همایش یعنی «فرآیند قانونگذاری –الزامات و راهكارها» را با کاهش تعداد حاضران روبهرو کرد. به هر روی میتوان گفت یک هدف مشترک، در پس پرده برگزاری سه نشست جداگانه دیروز وجود داشت؛ بررسی وضعیت یک کرسی در بهارستان آن هم کرسی ریاست.” دنیای اقتصاد در اشاره به غیبت دو نماینده مجلس، می نویسد:” با این همه از میان 290 منتخب مردم برای مجلس دهم، 272 نماینده در این همایش حاضر شدند. نام «محمدعلی حسینزاده» منتخب مراغه و عجبشیر در مجلس دهم که بامداد شنبه در تصادفی جان باخت و «مینو خالقی» منتخب سوم اصفهان که پس از تایید مردم از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد، در میان غایبان همایش مذکور است.”
روزنامه شرق، در رابطه با جلسات برگزار شده و ترکیب شرکت کنندگان می نویسد:” دیروز روز تعیین سرنوشت اصولگرایانی بود که در مجالس هشتم و نهم پرچم میانهروی برافراشتند و با فهرست «امید» به مجلس آمدند و در لحظه تصمیمگیری به جمع اصولگرایانی پیوستند که تا پیش از انتخابات نمیتوانستند با آنها بر سر یک لیست واحد در انتخابات به توافق برسند.” شرق در ادامه به موضوع ریاست مجلس پرداخته و می نویسد:” اما این روزها موضوع حفظ کرسی ریاست برای میانهروهای جریان اصولگرایی آنقدر اهمیت دارد که همه امکانات را برای آن بسیج کنند و در چنین شرایطی برگزاری همایش منتخبان مجلس دهم به میزبانی «رئیس مجلس نهم» معنایی دیگر داشت و حاشیههایی پررنگتر از متن.” شرق در اشاره به غیبت مینو خالقی آورده است:” در آغاز جلسه، ١٦ نفر از زنان مجلس نهم در صندلیهای خود نشسته بودند و دقایقی بعد از شروع جلسه، با ورود زهرا ساعی، عدد زنان حاضر در جلسه به ١٧ رسید اما هیچگاه به ١٨ نرسید. تماس خبرنگاران با مینو خالقی هم پاسخی جالب به همراه داشت:”من برای جلسه صبح دعوت نشدهام و فقط آقای عارف برای جلسه فراکسیون امید از من دعوت کرده است.” شرق در جایی دیگر به حواشی جلسه دیروز می پردازد و می نویسد:”اولین حاشیه سخنرانیهای دیروز در همان اولین دقیقه برنامه اتفاق افتاد. هرچند در ظاهر، میزبان مراسم روابطعمومی مجلس بود، اما وقتی علی لاریجانی به عنوان اولین سخنران همایش پشت تریبون ساختمان مجلس قدیم قرار گرفت تا به حاضران خوشامد بگوید، …این جمله را بیان کرد: «از این بزرگواران تشکر میکنم که دعوت «این حقیر» را پذیرفتند». او در فاصله چندمتری صندلی عارف که روبهروی جایگاه نطق قرار داشت، خود را میزبان و دعوتکننده میهمانان معرفی کرد تا به صورت تلویحی، وزن خود را به رخ کسی بکشد که گمان میکند در راه رسیدن به صندلی ریاست، رقیبش است.”
شرق به ماجرایی دیگر اشاره می کند که درگیری های جناحی قبل از تشکیل مجلس را به وضوح نشان می دهد. شرق آورده است:”… زمانی که وزیر بهداشت قصد خروج از جلسه را داشت، حلقهای از پرچمداران فراکسیون اصولگرایان، نظیر سالک و نقویحسینی و دهقانینقندر و امیرآبادی او را تا در خروجی همراهی کردند. درحالیکه سخنان معاون قوه قضائیه ادامه داشت، تحرکات این چند نفر نیز آرامآرام معنادارتر میشد. حالا دیگر کاظم جلالی هم وارد جلسه شده بود و پس از گفتوگوی با امیرآبادی، نماینده اصولگرای قم، شروع به توزیع برگههایی بین برخی نمایندگان کرد. برگههایی که بالای آنها نام منتخبان اصولگرا و مستقل به تفکیک درج شده بود و متن آن، همان متن دعوتنامهای بود که به صورت پیامکی در دو روز گذشته بیش از هفت بار برای نمایندگان ارسال شده بود: دعوت آیتالله موحدیکرمانی از منتخبان برای حضور در جلسهای در همین ساختمان مجلس قدیم در ساعت ١٥. مخاطبان نامه یک به یک از سوی سالک و زاهدی و امیرآبادی فراهانی شناسایی میشدند و نامههای خود را دریافت میکردند، اما ناگهان اتفاق دیگری افتاد. غلامرضا تاجگردون در نزدیک در خروجی مشغول گفتوگو با امیرآبادی شد، روند توزیع نامهها متوقف شد، اصولگرایان به همراه تاجگردون و عبدالکریم حسینزاده دقایقی به بیرون از صحن رفتند و وقتی برگشتند امیرآبادی فراهانی به سراغ لاریجانی آمد و از او که حالا کاظم جلالی هم کنارش نشسته بود، نظر خواست و در نهایت به همراه یوسفیانملا و تاجگردون، نامهای را که قبلا تهیه شده بود آماده کردند و اقدام به گرفتن امضا از نمایندگان زیر آن نامه کردند. چند دقیقه بعد مشخص شد نامه مذکور، توافقی است بین اصولگرایان و فراکسیون امید برای لغو هر دو جلسه بعدازظهر. باورکردنش عجیب بود که عارف در مسجد سلمان منتظر میهمانان بعدازظهر فراکسیون امید باشد و یکی از منتخبان سرشناس لیست مشغول جمعآوری امضا برای لغو برنامه. خبر بهسرعت به مسجد سلمان رسید و همزمان با اعتراض محمود صادقی به تاجگردون برای این کار، تماس تلفنی عارف با تاجگردون، او را از ادامه کار بازداشت.” شرق در اشاره به قسمتی از سخنان لاریجانی آورده است:”
یکی از نکات جالبتوجه در سخنان طولانی لاریجانی در جلسه اصولگرایان، بیان این جمله بود: «ما نیازی به سایه گروههای سیاسی نداریم. چه نیاز است ما پدربزرگهای سیاسی داشته باشیم که بیرون از مجلس به ما چیز یاد بدهند». این جمله را لاریجانی در جلسهای بیان میکرد که با دعوت آیتالله موحدیکرمانی، دبیرکل جامعه روحانیت مبارز تهران و برای هماندیشی با نمایندگان اصولگرا برگزار شده بود.”
روزنامه اعتماد، با این عنوان که،”در دو جلسه ديروز اصلاحطلبان و اصولگرايان چه گذشت”، می نویسد:”
…١٢ سال بود كه تكليف همهچيز مشخص بود. ١٢ سال بود كه ارديبهشت منتهي به خرداد براي يك جريان سياسي آنچنان معنايي نداشت. سالها بود رقابتهاي آغازين مجلس و حتي خرداد هر سال آن براي انتخاب رييس براي اصلاحطلبان آنچنان معنايي نداشت. امسال اما صحنه، صحنه بازگشت بود. هفتم اسفند و دهم ارديبهشت معادلات اين ١٢ سال را تغيير داد تا ديروز صحنه قدرتنمايي اصولگراياني باشد كه سالها از ماندنشان در عرصه سياست ميگذشت و اصلاحطلباني كه با راي مردم بازگشته بودند. ١٢ سال تمام شد تا ديروز ١٥٨ نفر به نشست اصلاحطلبان بروند و ساير منتخبان به نشست اصولگرايان.” اعتماد در قسمتی دیگر آورده است:” حالا قدرتنمايي اوليه صورت گرفت. هر دو جناح يارانشان را شناختهاند تا براي آينده ٢٠ روزهاي كه شايد مهمترين روزهاي زندگي سياسي آنها را رقم بزند. تمرين رقبا آغاز شده است. تمريني كه شايد براي جناح اصولگرا كه سالها عادت كرده بود با همطيفان خودش رقابت كند كمي سخت باشد. حالا رقابت در سايه قدرتنمايي هر دو جناح آغاز ميشود. تمريني كه از ديروز آغاز شد؛ تا در سايه بازي اعداد نتيجه گذشته را حاصل كند و پيشبيني سخت از آيندهاي كه شايد در سالهاي اخير نظير آن كمتر ديده شده باشد.”
اعتماد در جایی دیگر به نمایندگانی اشاره دارد که در هیچکدام از جلسات شرکت نداشتند. “در ميان چهرههاي ديروز كه انتظار براي ديدن آنها در هر كدام از نشستها به درازا كشيد برخي هم بودند كه غايب بودند؛ غايباني كه در هيچكدام از جلسههاي ديروز حضور نيافتند. دو چهره از همه چهرهها در اين ميان نبودنشان بيشتر به چشم آمد. كاظم جلالي و بهروز نعمتي. منتخبان اصولگرايي كه در ليست اميد حضور داشتند و از طريق همين ليست توانستند به عنوان نماينده پايتخت به مجلس دهم راه يابند. كاظم جلالي كه اصولا با عنوان دست راست علي لاريجاني شناخته ميشود ترجيح داد نه در نشست اصولگرايان حضور يابد و نه در نشست اصلاحطلبان تا به عنوان چهره غايب ديروز شناخته شود.” جالب اینکه در گزارش شرق اشاره به حضور کاظم جلالی گردیده است که به اقداماتی بر علیه جلسه لیست امید اقدام ورزیده است.
روزنامه قانون، در رابطه با این دو جلسه، در مورد مهم ترین اتفاق، می نویسد:”اما بدون تردید مهم ترین و جذاب ترین اتفاق دیروز صبح برای عکاسان خبری رقم خورد. پس از مدت ها ده ها نفر از طیف اصلاحات در کنار اصولگرایان سنتی و معتدل دور هم جمع شده بودند تا در اولین برنامه به میزبانی رئیس مجلس فعلی حاضرشوند.تصاویرجذابی ازحضور این سیاستمداران کنار هم شکل گرفته بود که بیش از همه نشان از برهم خوردن آرایش نیروهای سیاسی وچیدمان آنان در برابر یکدیگر داشت. پس از اولین بار که نام اصلاح طلب در سپهرسیاسی ایران پیداشدو رسما صاحب دولت شدندهمواره جناح بندی و صف آرایی مشخصی در مقابل هم داشتند.” قانون دربا توضیح مرزبندی ها از مقطع سال 84 تاکنون، می نویسد:” انتخابات 7 اسفند رابایدنقطه عطف و اوج این نگاه دانست. این بارجناح بندی اشخاص، زیر نام اصولگرا واصلاح طلب رنگ باخت.برجامیان و نابرجامیان بودکه اهمیت می یافت ولیست امید غیر از اینکه لیست رئیس دولت اصلاحات بود،لیست برجامیان بود.دیگرعجیب نیست این باردرمقابل مجالس قبل مجلسی تشکیل شودکه دوگانه هاو مفاهیم راتغییردهد.اگرتامجلس چهارم موضوع جناح ها بر سر چپ و راست و کمی بعدتر چپ سنتی و خط امامی و راست سنتی و راست متجددبود این بار درمجلس دهم، دوگانه افراط گرایی- اعتدال گرایی تعیین کننده تر است از دوگانه اصلاح طلبی-اصولگرایی ؛و این متاثر از کل فضای سیاسی کشور است. اکنون دیگر زمین بازی،نه در اختیار جناحها که گویا در اختیار رای دهندگان است.”قانون در جایی دیگر نتیجه می گیرد که،” به نظر میرسد دربازی دوگانه اعتدال گرایی وافراط گرایی،پیروزی نه از آن یک جناح خاص که از آن تعادل فضای سیاسی در کشور باشد.”این ارزیابی روزنامه قانون با ادامه گزارش همین روزنامه و دیگر روزنامه ها در تضاد است. در تمامی این گزارشات آن چیزی که کاملا مشهود است آغاز روندی است که در آن اختلاف جناح ها و یارگیری به نفع یک طرف خاص برجسته است و حاکی از تشدید این وضعیت در ماه های پیش رو دارد.
روزنامه مردم سالاری،” تغيير مواضع برخي منتخبان مجلس دهم را بررسي ميکند”، و می نویسد:” داستان دقيقا بعد از انتشار ليست اميد در تهران شروع شد. بعضي اساميآنقدر بحثبرانگيز شدند که يک تنه ميتوانستند کل ليست را زير سوال ببرند. اصولگراياني در ليست قرار گرفته بودند که براي خودشان يک «الهه راستگو»ي ديگر به شمار ميرفتند. الهه راستگو همان کسي است که به وسيله ليست اصلاحطلبان توانست در شوراي شهر تهران راي آورد اما بعد از اينکه پايش به شورا رسيد، تغيير مواضع داد و به عنوان نمادي براي زير پا گذاشتن تعهدات در ميان اصلاحطلبان شهره شد. مشکلي که از همان ابتدا درباره ليست اميد هم زمزمههايش شنيده ميشد. اينکه چه ضمانتي وجود دارد که اصولگرايان حاضر در ليست اميد بعد از انتخابات مواضعشان را عوض نکنند و نامشان در ميان فراکسيون اصولگرايان برده نشود؟ اما صحبت از اين بود که تمام اعضا ميثاقنامهاي امضا کردهاند که تحت لواي «اميد» باقي بمانند. هنوز پاي نمايندگان مجلس دهم به خانه ملت باز نشده که کاظم جلالي يکي از چهرههاي بنام اصولگرايي و رئيس فراکسيون رهروان ولايت مجلس نهم و کسي که با اعلام نامش در ليست اميد به مجلس دهم راه پيدا کرد، اعلام کرده: «من در اردوگاه آقاي لاريجاني هستم، من فرم ليست اميد و هيچ فرم ديگري را امضا نکردم.» به نظر ميرسد واقعيت کم کم روي ترسناکش را به اصلاحطلبان نشان ميدهد. شنيدهها حاکي از آن است که بهروز نعمتي ديگر عضو ليست اميد هم همايش اصولگرايان را به اصلاحطلبان ترجيح داده و غايب همايش اصلاحطلبان بوده. حتي به نظر ميرسد علي مطهري هم سعي دارد هر دو جبهه را براي خود نگه دارد و در همايش هر دو جريان شرکت کرده است. در واقع يکي به نعل ميزنند و يکي به ميخ! حال سوال اين است که چه تضميني وجود دارد که اصولگراياني که با حضور در ليست اميد توانستند به مجلس راه پيدا کنند، الهه راستگويي ديگر از آب در نيايند؟”
روزنامه ایران، به نقل از معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هشدار دادو گفت:”مطالعات نشان میدهد شکاف فقر در شهرها و روستاها در حال تغییر و فقر در شهرها در حال گسترش است.” ایران، می نویسد:”به گزارش ایسنا، احمد میدری اظهار کرد:” در ایران فقر درآمدی بیشتر از فقر چندبعدی یا فقر زیرساختی است. آمارها نشان میدهند دولتها در ایران زیرساخت ایجاد کردهاند اما مردم نمیتوانند از طریق این زیرساختها درآمد کسب کنند، بنابراین شاهد مهاجرت از روستاها به شهرها هستیم.
او در پاسخ به این پرسش که چرا مقررات عامل اصلی ایجاد فقر در ایران است گفت: شواهد بینالمللی بسیاری در این خصوص داریم که سیستمهای اداری و اجرایی اجازه نمیدهند اقشار کم درآمد بتوانند قابلیتهایشان را به فعل برسانند. وی افزود:” به عنوان مثال به بانک میروند اما مقررات به قدری سخت است که نمیتوانند وام بگیرند، یا ثبت شرکتها بسیار زمانبر است، یا اختلاف و نزاعی پیش میآید و چون زمان رسیدگی در دادگاهها بسیار طولانی است منصرف میشوند. میدری با بیان اینکه شکاف فقر در شهرها و روستاها در حال تغییر است گفت: این موضوع یکی دیگر از ویژگیهای فقر در ایران است. همواره در ایران فقر روستایی بیشتر از فقر شهری بوده است، اما مطالعات ما نشان میدهد که این پدیده در حال وارونه شدن است به این معنا که یا فقر در شهرها در حال گسترش است یا اینکه فاصله بین فقر روستایی و شهری در حال کاهش است.او با اشاره به اینکه به عنوان مثال اگر قبلاً فرد در روستا زندگی میکرد و احتمال فقیر شدنش 20 درصد بوده، حالا که به شهر آمده احتمال فقیر شدنش 25 درصد شده است البته اعداد فرضی است، اظهار کرد: فردی که مهاجرت میکند احتمال فقیر شدن خود را بالا برده است. این موضوع به لحاظ جغرافیای فقر و سیاستی که بر آن مترتب است دارای اهمیت بالاست.
میدری تأکیدکرد: اکنون در حاشیه شهرهای بزرگ چون مشهد، شیراز، اهواز و زاهدان دسترسی به زیرساختهایی چون خانه بهداشت و مدرسه به مراتب از روستاها پایینتر است.”
وی در ادامه ضمن اشاره به اینکه طی سالهای 74 تا 84 با روند کاهشی فقر روبهرو بودیم عنوان کرد: در سال 84 یک روند افزایشی را شاهدیم و با پرداخت یارانه نقدی در سال 88 به مدت یکسال فقر روند کاهشی مییابد اما سال بعد از آن با جهش شاخص فقر روبهرو میشویم که تا سال 92 ادامه دارد. اما در سال 93 فقر اندکی کاهش پیدا کرده است.