پنج شنبه 16 اردیبهشت مردم لندن “صادق خان”، نامزد حزب کارگر بریتانیا را با آرای چشمگیر %57 به مقام شهردار لندن برگزیدند. این انتخابات دارای اهمیت بسیار زیادی برای بریتانیا و مخصوصا حزب کارگر بود. زیرا که در 8 ماه گذشته با انتخاب شدن جرمی کوربین ( آرای %60) به رهبری حزب کارگر، خط مشی این حزب بسوی سیاست هایی بسیار مترقی تر و عدالت جویانه تغییر جهت داده است. از اینرو حزب کارگر و رهبری جدید آن هدف شدیدترین حملات زهرآگین اکثر رسانه ها و شماری از تحلیل گرانی قرار گرفته است که خواهان بازگشت این حزب به سیاست هایی از نوع برنامه های اقتصادی تونی بلر با سمت گیری بسوی منافع قشرهای ثروتمند می باشند.
حریف مقابل صادق خان در انتخابات شهرداری لندن، زک گلد اسمیت بود که توانست 43% آرا را بدست آورد. گلداسمیت یکی ثروتمدترین اعضای حزب محافظه کار است و در چند ماه گذشته تبلیغات انتخاباتی اش بر پایه ادامه سیاست های ریاضت کشی و مخصوصا اسلام هراسی تا حد نژاد پرستی شکل گرفته بود. وی عملا صادق خان را به حمایت از تروریست های اسلامی متهم نموده است. اتهامی که نخست وزیر این کشور، دیوید کامرون در پارلمان نیز آنرا تکرار کرد. کارزار انتخاباتی گلد اسمیت که مستقیما از جانب دفتر حزب محافظه کار و دولت دیوید کامرون هدایت می گشت، با اتکاء به شایعه افکنی – برای پیروزی در انتخابات حتی در صدد نفاق افکنی بین هندی و پاکستانی تبارهای مقیم لندن بود.
صادق خان، شهردار منتخب لندن، در سن 45 سالگی عضو ارشد حزب کارگر و وزیر سابق در آخرین کابینه دولت این حزب بود. وی در لندن متولد شده است و والدین اواز پاکستان به لندن مهاجرت نموده اند و پدرش 25 سال راننده اتوبوس بود و مادرش خیاطی می کرد. صادق خان وکیل با سابقه ای در امور دفاع از حقوق بشر است و دارای عقایدی مترقی در مورد آزادی های اجتماعی، زنان و دگرجنسگرایی است. به این دلیل گروه های اسلام گرای افراطی در لندن صادق خان را تهدید به مرگ نموده اند. اما کارزار انتخاباتی گلد اسمیت تلاش می کرد صادق خان را یک مسلمان هوادارافراط گرایان اسلامی نشان دهد.
آنچه که فعلا توجه شماری از رسانه های جهانی و منجمله رسانه های داخلی و خارجی ایرانی را جلب نموده است –برجسته کردن نوع دین این شهردار جدید لندن است، بدون آنکه آنها مشخصات صادق خان را از منظر تخصص حرفه ای و سمتگیری های سیاسی و عقایدش معرفی نمایند. این در حالیکه است که در بریتانیا سیاست و دین در عمل از یکدیگر کاملا جدا هستند و حیطه تاثیرگذاری گرایشات سیاسی اسلامی و یا هر دین دیگری بسیار مسدود است. برجسته کردن و اغراق در مورد نقش دین اسلام در انتخابات لندن در حالی است که کل جمعیت مسلمانان ساکن لندن حدود 13% تخمین زده می شود و بافت اجتماعی این شهر بسیار متنوع است و هیچ گروه قومی ودینی نمی تواند بر کلان تصمیات مسلط شود.
اما با وجود این واقعیت ها، برخی تحلیل گران ایرانی در داخل و خارج اصرار دارند که با طعنه، اهمیت این انتخابات را در چارچوب مسلمان بود صادق خان تفسیر نمایند. برای مثال حسینباستانی، تحلیل گرمسائل ایران در بی بی سی فارسی در صفحه فیس بوک اش با نشان دادن عکس صادق خان در اماکن مذهبی، بطوری مبهم در مورد شخصیت وی فضا سازی می کند و می نویسد: “به فضاي پشت سر او در عكس اول نگاه كنيد كه يك “حسينيه” در ایام محرم به نظر مي رسد، اگرچه ظاهرا ایشان شخصا شیعه نیست”!
به هر حال آنچه که مایه خوشحالی و امیدواری نیروهای مترقی در بریتانیا شده است این است که بر خلاف تمام نگرانی ها، بدبینی ها و حملات و اتهامات شدید به حزب کارگر و مخصوصا شخص جرمی کوربین، حزب کارگر بریتانیا در انتخابات روز پنج شنبه در لندن به پیروز بسیار عظیمی دست یافت. حزب کارگر در انتخابات شورای شهرهای انگلیس که همزمان روز 16 اردیبهشت برگزار گردید، برخلاف گمانه زنی های بسیار وسیع در رسانه ها – شکست نخورد و بر عکس بالاترین مجموع آرا را از آن خود نمود. البته در انتخابات بسیار مهم پارلمانی اسکاتلند، حزب کارگر نتایج خوبی نداشت و در مقام سوم قرار گرفت. ناگفته نماند که معادلات سیاسی در انتخابات اسکاتلند تابع جنبش بسیار وسیع جدایی خواهانه آن از بریتانیا است.
لندن شهری است بسیار پر شهرت و پر نفوذ در سطح بین المللی. لذا آنچه که در انتخابات لندن شدیدا شکست خورد، یک پیروزی مهم برای همه نیروهای مترقی در جهان است. زیرا آنچه که در انتخاب لندن شکست خورد، اتحادی نامقدس بین طیف وسیعی از نیروهای سیاسی راستگرا وطرفداران ثروتمندان بود که در برابر مردم به غیر از این قبیل تبلیغات زهرآگین – مشابه با گفتمان دونالد ترامپ – با هدف ایجاد رعب و نفاق در میان شهروندان، حرف دیگری ندارند.