عبدالحممید اسماعیل زهی «فاجعه خونین در خاش» و کشتار «جمعه خونین در زاهدان» را بیانگر «عمق ظلمها و تبعیضهایی» دانسته که در گذشته بارها نسبت به آنها هشدار داده شده است.
عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان به حوادث روز جمعه ۱۳ آبان در خاش واکنش نشان داد و آن را «جنایت خونین» خواند. او در بیانیهای به کشته شدن دستکم ۱۶ نفر در اعتراضات روز گذشته اشاره کرد.
او در بیانیهای که جمعه شب نوشته است و در سایت اطلاعرسانی او منتشر شد گفته:
«متاسفانه جنایت دیگری در بلوچستان و این بار حادثه ناگوار جمعه ۱۳ آبان ۱۴۰۱ در شهر خاش رقم خورد که در این حادثه جمعیت معترض به خاک و خون کشیده شدند.»
او در بیانیه خود به «شهادت دستکم ۱۶تن» و دهها زخمی اشاره کرده و نوشته تعدادی از نوجوانان و جوانان در تجمع مقابل فرمانداری شهرستان خاش شعارهایی داده و سنگ پرتاب کردند اما در مقابل «هدف مستقیم گلوله جنگی قرار گرفتند».
عبدالحمید اسماعیلزهی نوشته:
«آیا جواب شعار و سنگپراکنی، گلوله جنگی است؟ معلوم نیست چرا برخورد با معترضین در سیستانوبلوچستان با دیگر مناطق کشور متفاوت است و به چه دلیل مردم معترض این استان اینگونه بیرحمانه به خاک و خون کشیده شده و قتلعام میشوند؟!»
او «فاجعه خونین در خاش» و کشتار «جمعه خونین در زاهدان» را بیانگر «عمق ظلمها و تبعیضهایی» دانسته که در گذشته بارها نسبت به آنها هشدار داده شده است. او از حوزههای علمیه قم و مسوولان امر خواسته صدای فریاد مردم را بشنوند و «به خواسته جمهور که اصل و محور است» تن بدهند.
اسماعیلزهی در خطبههای نماز جمعه ۱۳ آبان، خواستار برگزاری رفراندوم در ایران با حضور ناظران بینالمللی شده بود و گفته بود: «ملتی را که ۵۰ روز است در خیابانها اعتراض میکند، نمیتوانید با کشتن و زندان و زدن، عقب برانید.»
او در انتهای خطبههای خود خلاف نماز جمعه ششم آبان، از مردم خواسته بود تا در اعتراضات خود نقصانی به مال و آبروی دیگر شهروندان وارد نکنند اما اشاره و دعوتی به حضور نیافتن در اعتراضات نکرد.
مردم معترض بلوچ پس از نماز جمعه ۱۳ آبان با شعارهای «مرگ بر دیکتاتور»، «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر بسیجی» به خیابانها آمدند.
بنا بر گزارشهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی، در خاش نیروهای امنیتی به سوی مردم تیراندازی کرده و عدهای را کشته و زخمی کردند. وبسایت سحامنیوز نوشت که روز جمعه ۱۳ آبان در خاش، دستکم «۶۵ نفر از جمله ۹ کودک کشته و زخمی» شدهاند.
مردم معترض خاش در نزدیکی فرمانداری شعار «مرگ بر خامنهای» سر دادند. نیروهای سرکوبگر اعتراض مسالمتآمیز آنها را با تیراندازی از سمت فرمانداری به خشونت کشیدند و دهها نفر را کشته و زخمی کردند. در میان زخمیشدگان نوجوانان نیز دیده میشوند. وضعیت بیمارستان خاش نیز ملتهب گزارش شده است.
مردم پس از تیراندازی نیروهای امنیتی به خشم آمدند و یک کیوسک پلیس را به آتش کشیدند.
در شهر سوران استان سیستان و بلوچستان نیز تظاهرات اعتراضی برگزار شد و مردم با شعارهای ضدحکومتی، از جمله «خامنهای سرنگون است»، به خیابانها آمدند.
از آغاز خیزش مردم ایران علیه حکومت اسلامی تاکنون استان سیستان و بلوچستان با ۱۰۱ نفر کشته، بیشتر تعداد کشتهشدگان را داشته است.