بخشی از سخنان جان لندر1 در مصاحبه با در مصاحبه با شبکه ی Citizen Insight Party
برگردان: مینا آگاه – اختصاصی اندیشه نو
بسیاری از تحلیلگران، از جمله تحلیلگران استرالیایی این طور تحلیل می کنند که آمریکا به سوی جنگ با چین می رود، و یا دقیق تر بگویم به جنگ علیه چین می رود. اما نگاه من کاملا این نیست. وضعیت کاملا به عمد به صورت یک مسئله ی استراتژی بلند مدت آمریکا و بطور حتم مجتمع نظامی- صنعتی آمریکا و حامیان آن در آمده است.این استراتژی از زمانی شروع شد که آمریکا اعلام کرد نباید اجازه دهد هیچ کشوری برتری آمریکا را به چالش بکشد. این نکته ی اول است. این استراتژی اخیرا به این صورت درآمده است که آمریکا با هر رقیب بالقوه از طریق جنگ نیابتی مقابله می کند. و این در بیانیه های عمومی آن ها و اسناد سیاسی آن، از رفتار آن ها علیه روسیه و استفاده از اوکراین به عنوان نایب خود، و این که آمریکا هنوز بطور عمد به سوی جنگی علیه چین، جنگی نیابتی علیه چین با تایوان در خط مقدم و استرالیا بلافاصله بعد از آن مانور می دهد، روشن است.
آمادگی تحت موافقتنامه ی اکوس2 بین استرالیا، بریتانیا، و آمریکا برای همکاری های استراتژیک در هیچ سند یا معاهده یا پیمانی گنجانده نشده است، و بطور مکتوب به مجلس استرالیا برای برگزاری بحث در پارلمان که آیا ما باید چنین چیزی را امضا کنیم یا خیر ارائه نشده. در واقع، به مردم استرالیا برای این که مردم درباره ی آن، درباره ی چیزی به این مهمی بحث کنند نشان داده نشده است.
آنچه تحت لوای آکوس اتفاق افتاده است و تنظیماتی که مقرر شده این طور درک می شود که اکوس هیچ تضمینی برای نیروی دفاعی استرالیا ندارد، و مطمئنا هیچ تضمین نوشته شده ای هم نیست. تمام این ترتیبات بطور بسیار شفافی طرح ریزی شده است تا حضور بیش از پیش آمریکا در استرالیا را برقرار کند. این همان سیاستی است که توسط ژنرال داگلاس مک آرتور، زمانی که وی در جنگ جهانی دوم به بریسبین3 رسید، اعلام کرد. وی بطور مشخص گفت که وی استرالیا را به عنوان پایگاهی برای آمریکا برای عملیات بیش از پیش در غرب اقیانوس کبیر می بیند و آن وضعیت در واقع تغییری نکرده است. آمریکا هنوز استرالیا را پایگاهی برای اعمال قدرت خود به منطقه ی آسیا – اقیانوسیه می بیند. تنها تفاوت این است که چون دولت جاری را متقاعد کرده که قابلیت تعویض متقابل بودن نیروی دفاعی استرالیا با نیروهای نظامی آمریکا را امضا کنند، آمریکا فرماندهی واقعی نیروهای استرالیا را بدست گرفته است. آن ها می توانند تصمیم بگیرند کی، کجا، و چگونه از نیروهای استرالیایی استفاده کنند. آن ها همچنین روشن کرده اند که جنگ علیه چین یک جنگ نیابتی خواهد بود. دید من این است که آمریکا خود را آماده ی جنگ علیه چین، و وارد شدن به جنگ علیه چین از خاک استرالیا نمی کند. پس بنابراین آمریکا عملا استرالیائی ها را به این جنگ می کشاند. این دیدگاه در حال حاضر بسیار روشن است و حتی در تحلیل هایی مثل تحلیل هوگ وایت4 به آن اشاره شده است. من عقیده دارم که آمریکا بطور بسیار واضحی آماده می شود تا استرالیایی ها را وارد جنگی علیه چین بکند. و آمریکا طی طول تاریخ خود همیشه روشن کرده است که حاضر است هر کشوری را چه دوست یا دشمن را قربانی کند تا منافع خود را ارتقا دهد. و منافع آمریکا باقی ماندن به عنوان یک ابرقدرت برتر در جهان است. پس تا زمانی که به عقاب ها در آمریکا مربوط می شود، استرالیا قرار است تخریب شود تا موقعیت آمریکا را به نیروی برتر حفظ کند.
ضروریست که در مورد این مسئله شفاف باشیم. ضروریست که خود را گول نزنیم. مردم و بیشتر رهبران سیاسی ما هنوز باور دارند که معاهده ی قدیمی آنزاس5 و اخیرا اکوس تضمینی است برای حفاظت ما توسط آمریکا علیه هر دشمنی. اما اینطور نیست. این بطور واضحی در معاهده ی آنزاس که بر طبق آن، استرالیا مسئولیت دارد از خود دفاع کند، درک شده بود.
من عقیده دارم این موردی است که تحت اکوس هم وجود دارد. تنها چیزی که وزیر دفاع جاری ما توانسته اشاره کند این است که این مثل یک دوستی ماندگار بین استرالیایی ها و آمریکا به واسطه ی رابطه ی متقابل در همه سطوح است. این تضمین می کند که آمریکا در شرایط بحرانی و غیرقابل کنترل، ما را تنها نمی گذارد؛ اما من فکر نمی کنم موضوع این باشد.
هنری کیسینجر گفت دشمن آمریکا بودن خطرناک است، اما دوست بودن مرگبار است. فکر می کنم که درباره ی آن باید هوشیار باشیم و بدانیم که به کجا داریم می رویم. زیرا ما بطور اجتناب ناپذیری به یک جنگ علیه چین نزدیک و نزدیکتر می شویم و این موقعیت یک تناقض سیاسی در استرالیا بوجود می آورد. دولت ادعا می کند که می خواهد یک رابطه ی تجاری خوب و با ثبات با چین داشته باشد که برای اقتصاد استرالیا بسیار اساسی است و همزمان هر موقع که چین پیشنهاد شراکت به استرالیا داده، رد شده است. اخیرا سفیر جدید چین دوباره همان پیشنهاد را داد و گفت علیرغم تفاوت های موجود بین دو کشور، چین در پی مشارکت با استرالیا است. و این پیشنهاد رد شد. از یک سو می گوییم ما به دنبال رابطه ی با ثبات تجاری با چین هستیم و از سوی دیگر می گوییم چین دشمن ما است و ما باید آماده باشیم که به جنگ علیه چین برویم. این اصلا با عقل سلیم جور در نمی آید و با منافع استرالیا همخوانی ندارد و تنها از نقطه نظر منافع آمریکا کاملا قابل توجیه است.
اندیشه نو: استفاده از تمام یا بخشهایی از این مطلب با ذکر منبع بدون مانع است.
1. سیاستمدار استرالیایی John Lander
2. اکوس AUKUS : تعهدنامه ویژه بین بریتانیا، آمریکا و استرالیا در تلاش برای مقابله با قدرت فزاینده چین با به اشتراک گذاشتن فناوریهای پیشرفته دفاعی.
4. Hugh White استراتژیست استرالیایی
5. he Australia, New Zealand, United States Security Treaty (ANZUS or ANZUS Treaty)