▫️هفت سال قبل در سال ۲۰۱۵ در شهرهای روتردام، گوتنبرگ، هلسینکی، فرانکفورت و اسن اروپا راهپیماییها و گردهماییهایی به مناسبت ۲۵ نوامبر روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان، برگزار شد. شعار زن زندگی آزادی برای نخستینبار از سوی زنان مبارزه کورد در این راهپیمایی بکار برده شده و وارد ادبیات جهانی شد.
پس از گذشت هفت سال این شعار در ایران و در دانشگاه تهران دوباره سرداده شد. در طول چند دهه گذشته اقشار گوناگون جامعه برای مطالبه گری به میدان آمدهاند و شعارهای زیادی سر دادهاند اما هیچکدام به اندازه شعار زن زندگی آزادی دربرگیرنده مطالبات همه اقشار معترض و مطالبهگر نبوده و نیست.
این شعار از لحاظ نشانه شناسی و معناشناسی همهی آنچه همهی ما در طول این سالها خواستهایم و همچنین همهی آنچه برای فردا میخواهیم را دربردارد.
اثری از کینه و نفرت در آن نیست. سخن از مرگ در آن نیست. سخن از نابودی در آن نیست. اگرچه بدیها باید نابود شوند اما در دل این شعار بهجای نابودی بدیها به بودن، داشتن، خواستن و رشد خوبی ها توجه شده. زن در ادبیات ایران بهویژه ادبیات و فرهنگ معاصر نشانه و معنای حقطلبی، برابریطلبی، زیبایی، پاکی، آرامش، امنیت، عشق، هنر، مهرورزی، دانایی، توانایی، اراده، شجاعت، شهامت، فداکاری، نشاط، شادی، سرزندگی، عزت و غرور است.
واژه زندگی دربرگیرنده همه آنچه برای خوب، سالم، پسندیده و دلخواه زیستن لازم است. محیط زیست سالم، آب، هوا، غذا، بهداشت، مسکن، آموزش، رفاه، آسایش، کار، تفریح، امید، روابط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، بینالمللی، عاطفی، جنسیِ امن و پایدار، قانونمندی و برقراری صلح با همه جهان است؛ و واژه آزادی به معنی آزاد بودن از هر قید و بند و آزاد بودن برای انتخاب و انجام هر آنچه دلخواه هر فرد است مشروط به آنکه به جسم و جان دیگری آسیب نرساند.
آیا بهجز اینها چیز دیگری برای یک زندگی سرشار از آرامش و امنیت و لذت بخش لازم است؟
از اینروست که بهنظرم این شعار بیانگر تمامی چیزی است که نه فقط ما ایرانیان بلکه همه مردم جهان میخواهند و لازم دارند.
بنابراین بایستی شعار زن زندگی آزادی که نشانه رشد و بلوغ و پختگی جنبش حق طلبی ماست به شعار محوری و اصلی و متحد کننده ما ایرانیان در سراسر دنیا تبدیل شود.
*کانال تلگرام کلمه