روزنامه رسالت، در صفحه اول خود عکسی از آملی لاریجانی انداخته و به نقل از وی تیتر زده،”اجلاس استانبول موجب نفوذ کشورهای سلطه شد”. رسالت در گزارش خبری این عکس صفحه اول، آورده است:” آيت الله صادق آملی لاريجانی در نشست مسئولان عالی قضائی با اشاره به اجلاس استانبول افزود: متأسفانه سازمان همکاری های اسلامی کنفرانسی برگزار کرد که موجب نفوذ کشورهای سلطه شد. جهان امروز نيازمند عدالت و معنويت است.وی گفت: اجلاس استانبول موجب نفوذ کشورهای سلطه شد و آنجا بندهايی را عليه ايران و حزب الله مصوب کردند.رئيس قوه قضائيه گفت: اميدواريم دستگاه ديپلماسی کشور، وزارت خارجه و همه مسئولان اجرايی کشور عکس العمل های قاطع و اصولی در آينده داشته باشند و از جمهوری اسلامی و اهداف آن دفاع کنند.او تصريح کرد: کشوری مثل عربستان با آن کارنامه سياه تجاوز به يمن، قتل عام کودکان و در محاصره قرار دادن مردم حق طرح اين سخنان را ندارد.آملی لاريجانی گفت: ما فکر می کنيم سازمانی که برای دفاع از کشورهای اسلامی پديد آمده نبايد اين مسير انحرافی را طی کند.”
خبرگزاری فارس گزارش سخنان رئیس قوه قضاییه را مفصل تر انتشار داده است اما نکته جالب در این گزارش که معمولا هر هفته هم انتشار می بابد این است که بیشتر سخنان رئیس قوه قضاییه مربوط به سیاست خارجی می باشد. چه در گزارش رسالت و چه در گزارش خبرگزاری فارس به جز خط آخر، اشاره ای به مسایل و مشکلات قضایی نشده و تمرکز بر روی مسایل خارجی می باشد. با این رویکرد چناچه شخصی با مسایل داخلی ایران آشنایی نداشته باشد، برداشتش این خواهد بود که یکی از مقامات وزارت خارجه به اظهار نظر می پردازد. نکته قابل تامل اینکه هر هفته که سخنان آملی لاریجانی انتشار می یابد عمده سخنان وی معطوف به مسایلی است که ربطی به قوه قضاییه ندارد.
روزنامه های کیهان، جوان و وطن امروز، همچنان تتیرهای اصلی خویش را به موضوع برجام اختصاص داده اند.” دستاورد «تقریبا هیچ» برجام،سوغات بزککنندگان آمریکاست” را کیهان تیتر کرده، جوان به نقل از ظریف، آورده :” 30 ماه مذاكره نكرديم برای يك سند توخالی”، وطن امروز با اشاره به سفر ظریف به آمریکا، نوشت:” برجام به التماس افتاد”.
دنیای اقتصاد، شادمان از استیضاح دیلما روسف، رئیس جمهور برزیل، می نویسد:” بحران اقتصادی درآمریکای لاتین همچنان قربانی میگیرد و به زوال نخبگان پوپولیست دامن زده است. پوپولیسم چپ که مولود وضعیت به نسبت باثبات اقتصادی براساس نسخههای لیبرال توسعه بود، هم اینک در گرداب ناکارآمدی در برابر بحرانهای اقتصادی گرفتار شده است و نمایندگان سیاسی خود را در هرم قدرت یکی پس از دیگری از دست میدهد. فرود پوپولیسم از ونزوئلا شروع شد. آن هنگام که چاوز رفت و مادورو جانشین هوگو میراثدار نسخههای نسنجیده اقتصادی شد. اوضاع آنچنان برهم خورد که هم حزبیهای مادورو در انتخابات پارلمانی اکثریت کرسیها را به رقیب محافظهکار واگذار کردند. این شکست بزرگ برای پوپولیستهایی رقم خورد که از تامین کالاهای اساسی و مهار تورم در این کشور عاجزند. دنیای اقتصاد در ادامه می نویسد:” اکنون ونزوئلا لقب مفلوکترین اقتصاد جهان را ازآن خود کرده است. اما این همه ماجرای پوپولیستهای آمریکای لاتین نبود و موج بحران اقتصادی در ایستگاه دوم به آرژانتین رسید و به ریاست چپگرایان پس از 12 سال پایان داد. ماریسیو ماکری با سوار شدن بر این موج توانست در انتخابات ریاست جمهوری به پیروزی برسد تا تورم و بیکاری پس از این در آرژانتین خودی نشان ندهد. پیشبینیها این است که این کشور از نظر شاخص فلاکت از رتبه پنجم به رتبه دوم در سال 2016 سقوط میکند. حال این موج اضمحلال و سقوط پوپولیسم در ایستگاه سوم به برزیل رسیده است. ریشه چنین تسویه حساب سیاسیای با پوپولیستهای چپ در برزیل به فساد افسارگسیخته در حزب حاکم لولا و روسف باز میگردد. این رشد افسارگسیخته فساد گریبان اقتصاد برزیل را در ماههای اخیر آنچنان فشار داده است که تولید ناخالص داخلی این کشور تا 8/ 3 درصد افت کرده و تورم نیز به 4/ 10 درصد رسیده است. اقتصاد برزیل که بزرگترین اقتصاد آمریکای لاتین محسوب میشود اکنون در حدود 4 درصد کوچکتر از قبل شده است که بیشترین میزان در ربع قرن اخیر است. واحد پول در برزیل هم نیمی از ارزش خود را از دست داده است. به نظر میرسد مردم آمریکای لاتین چوب ندانمکاریهای خود را در انتخابهای سیاسیشان میخورند و در این وانفسا یاد روزهایی میافتند که چگونه سرنوشتشان را در ید اختیار کسانی قرار دادند که با ولخرجیها و ریختوپاشهای خود از جیب سیاست، وعده توخالی جامعه برابر و عدالتورز را به تودهها عرضه میکردند. امروز که حال اقتصاد خوب نیست همه پوپولیستهای چپگرای آمریکای لاتین نیز چیزی در چنته ندارند و به همین دلیل بحران از حوزه اقتصاد به حوزه سیاست اشاعه مییابد و برزیل به عنوان سومین قربانگاه پوپولیسم در آستانه استیضاح رئیسجمهورش قرار میگیرد.”
روزنامه اعتماد اظهارات کرباسچی را آورده که می گوید:” مجموع نظام كليت برجام را پذيرفته است”
در ادامه به نقل از وی می خوانیم:” مجموع نظام كليت برجام را پذيرفته چرا كه اجرای آن به نفع كشور است. وی در ادامه افزود: دولت معتقد است طرف مقابل كم و زياد برجام را اجرا كرده و البته نميتوان درجهبندی كرد اما ممكن است بعضی از موارد به دلايل فنی و اجرايی زمان اجرايش تغيير پيدا كند. دبيركل حزب كارگزاران سازندگی با اشاره به اينكه دولت معتقد است اجرای برجام از سوی ايران و طرف مقابل نقض نشده است، گفت: گروهها و جناحهايی كه به برجام نظر موافق ندارند مواردی را مطرح ميكنند كه دولت برای آنها پاسخ دارد. كرباسچی با بيان اينكه ما در روابط با كشورهای ١+٥ و به خصوص امريكا هنوز درگيری و تشنج داريم، ادامه داد: كسی معتقد نيست كه همه مشكلات موجود در روابط با اين كشورها با برجام حل شده باشد. وی با اشاره به اينكه دولت در مورد اجرای برجام معتقد است كه مسائل در جريان است و البته ممكن است سرعتش مطلوب نباشد، تاكيد كرد: برهم زدن برجام به نفع ما و كشورهاي امضاكننده نيست البته كشورهاي ١+٥ توجيهاتی در رابطه با تاخير در اجرای تعهداتشان در برجام دارند كه همه آنها برای ايران قابل قبول نيست.”
روزنامه قانون، در مطلبی با عنوان،”گمانهزنی از احتمال تك دورهای شدن رياستجمهور روحانی”، می نویسد:”با سفر و اظهارات نوروزی احمدی نژاد در شلمچه گمانه زنی ها درباره حضور او در انتخابات ریاست جمهوری سال 96 به اوج رسید.گفته می شود او با وعده یارانه چند برابری با اوج پوپولیسم باز خواهد گشت و قصد بسیج حاشیه نشینان علیه متن را دارد حاشیه ای که به گمان احمدی نژاد اصولگرایان سنتی و ائتلاف اصلاح طلبی اعتدالی از درک زبان آن عاجز است.”قانون در توضیح دلایل رای آوری روحانی، ادامه می دهد:”…مردمی که بالا رفتن لحظه به لحظه قیمتها و سیر صعودی دلار که اندوخته هایشان را نابود میکرد، لمس میکردند خواستار طرحی نو در پرونده اتمی بودند تا اول سایه جنگ را از سرشان دور کنند و دوم آنها را از تنگنای اقتصادی برهاند.” قانون همچنین ادامه می دهد:” … در آستانه انتخابات 96 حامیان جریان اصلاحات از روحانی و دولت گله و دلخوریهايي دارند! كه ميتوان به مسائلي مانند محقق نشدن مطالبات آنها اشاره كرد. ” نویسنده مقاله در توصیه به روحانی، می نویسد:”بخش بزرگی از رای دهندگان در انتخابات سال 96 جوانانی هستند که به لحاظ سبک زندگی و ارزشهای ذهنی فرسنگها با اصولگرایان رادیکال فاصله دارند ولي آنها به صورت خودکار رای خود را به روحاني نميدهند و باید آنها را جذب کرد.” و در رابطه با مسایل اقتصادی، آورده است:”اقتصاد کلید واژه ای است که رقبای روحانی در انتخابات روی آن تمرکز خواهند کرد و فریاد سرخواهند داد که برجام در حوزه اقتصاد دستاوردی نداشته و تیم اقتصادی دولت فشل است. در این میان دولت روحانی دوراه دارد؛ اول اینکه چون رقیب به اعمال و وعده های پوپولیستی توسلمي جوید و چون دولت و منابع را هم در اختیار دارد امکان اینکار برایش فراهم است و دوم اینکه فاصله اش را با وعده های توده ای حفظ کند و اقتصاد را با منطق اقتصادی سامان بیشتر دهد.”
جهان صنعت، اظهارات حسن سبحانی در رابطه با حذف گسترده یارانه بگیرها را آورده و می نویسد:” یک اقتصاددان حذف 24 میلیون نفری یارانهبگیران را به مصلحت اقتصاد کشور نمیداند، چون به نظر او وجود 24 میلیون ثروتمند در کشور بعید است. همچنین او که از ابتدا مخالف تصویب قانون هدفمندی یارانهها بوده ولی در شرایط کنونی و با توجه به وابسته بودن زندگی بسیاری از افراد به پرداخت یارانهها توسط دولت، حذف یارانهبگیران نیازمند را مصلحت نمیداند. حسن سبحانی، درباره حذف یارانه 24 میلیون نفر از یارانهبگیران اظهار کرد: علاوه بر مطرح شدن حذف 24 میلیون نفری یارانهبگیران، موضوع طرح حذف سه دهک درآمدی نیز مطرح شده است که این دو با یکدیگر منطبق نیستند. او توضیح داد: اگر قرار باشد سه دهک درآمدی بالای جامعه از دریافت یارانهها حذف شوند، دیگر نباید از حذف 24 میلیون نفری یارانهبگیران صحبت کرد چون اگر دهکهای درآمدی را در نظر بگیریم لزوما در هر دهک هشت میلیون جا نمیگیرند که سه دهک جامعه 24 میلیون نفر جمعیت داشته باشد. به نظر من 24 میلیون نفر برای ثروتمندان عدد بزرگی است و بعید میدانم که در ایران 24 میلیون ثروتمند داشته باشیم. این استاد تمام گروه اقتصاد دانشگاه تهران در پاسخ به این سوال که چقدر برخورد نهادهای دولت و مجلس با موضوع یارانهها را میتوان سیاسی تلقی کرد، گفت: باید واقعیت اهداف و دلایل پرداخت یارانههای نقدی به مردم را بررسی کنیم تا سیاسی بودن یا نبودن رفتار مجلس یا دولت مشخص شود. ”
روزنامه شرق، مصاحبه با علیمحمد ذوالفقاری، معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد، را آورده که در رابطه با وضعیت محرومان روستایی می گوید:” در سال ٨٨ هیأت دولت نقشه پراکنش فقر جغرافیایی را به تفکیک دهستانهای ایران تهیه کرد. در این بررسی ٢٥ شاخص تعریف از نیازهای زیربنایی قید شده بود و بر این اساس دوهزار دهستان در کل کشور مورد بررسی قرار گرفت که ٦٠ درصد این روستاها در سطوح مختلف فقر محیطی بودند. این تعداد حتما تغییر کرده اما چون حجم محرومیتها زیاد بوده، تغییرات نمیتواند بیشتر از ١٠ درصد باشد و تا زمان سرشماری جدید میتوان به آن آمار استناد کرد. برهمیناساس ٥٥ درصد خانوارهای روستایی در کل کشور در ضرایب ٦، ٧، ٨ و ٩ محرومیت قرار دارند. ضریب ٩ که بالاترین ضریب محرومیت را دارد حدود سه درصد روستاها را دربر میگیرد و بیشتر هم در نواحی مرزی کشور قرار دارند. به عبارت دیگر باید گفت دو میلیون و ٦٠٠ هزار خانوار از پنج میلیون و ٧٠٠ هزار خانوار روستایی در کل کشور در مناطق برخوردار هستند اما مابقی که حدود سه میلیون و صدهزار خانوار هستند در سطوح مختلف محرومیت مناطق محروم قرار دارند. در بررسيای که صورت گرفته، تقریبا ٥٥٠ هزار خانوار کمیته امداد در مناطق محروم زندگی میکنند و میتوان گفت از هر شش خانواده در مناطق محروم یک خانواده تحت پوشش امداد است. البته شاید از آن تعداد دیگر حداقل سه خانواده دیگر هم به تحت پوشش قرارگرفتن نیاز داشته باشند؛ اما ما این امکان را نداریم.
روزنامه آرمان،”شرط علی مطهری برای حضور در ورزشگاه ها”، را آورده و به نقل از وی می نویسد:” بايد برای حضور زنان در ورزشگاهها، ضوابط شرعی رعايت شود؛ مثلا اگر حضور خانمها برای بازی خاصی اشكالی نداشته باشد، لازم است تمهيداتی همچون جداكردن راه ورود و خروج خانمها از آقايان يا جداكردن جايگاه آنها در ورزشگاه از آقايان و نظير اين قبيل موارد در نظر گرفته شود. نماينده مردم تهران، ری، شميرانات، اسلامشهر و پرديس در مجلس افزود: درباره اين موضوع بيشتر مسائل شرعی مطرح است و بايد برای تدوين هر آييننامهای در اين باره، نظر مراجع تقليد جلب شود زيرا احتمال دارد آنها با اين كار مخالفت كنند. وی در پاسخ به اين سوال كه پيش از اين زنان اجازه حضور در مسابقات واليبال را داشتند و دردسری ایجاد نمیشد، توضيح داد: حضور زنان در ورزشگاهها از نظر امنيتي دردسرساز نيست و صرفا بحث شرعی مطرح است. عضو كميسيون فرهنگی مجلس از به سرانجام رسيدن موضوع حضور زنان در ورزشگاهها ابراز بی اطلاعی كرد و گفت: قرار است مسئولان ذی ربط به كميسيون فرهنگی مجلس بيايند و جلسهای در اين خصوص تشكيل شود.