چین در سالهای اخیر دهها میلیارد دلار به عنوان «وامهای اضطراری» به کشورهایی که در معرض بحران مالی قرار دارند، اعطا کرده و این مساله پکن را به رقیب صندوق بینالمللی پول به رهبری غرب تبدیل کرده است.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از فایننشال تایمز، چین در یک دهه گذشته وام های فراوانی را در قالب طرح ۸۳۸ میلیارد دلاری یک کمربند-یک جاده به شماری از کشورها اعطاء کرده است.
بر اساس داده های گردآوری شده توسط دانشگاهی در آمریکا، بزرگترین دریافت کنندگان وام های چین، پاکستان، سریلانکا و آرژانتین هستند که از سال ۲۰۱۷میلادی تاکنون ۳۲.۸۳ میلیارد دلار دریافت کرده اند.
بر اساس این آمارها، کنیا، ونزوئلا، اکوادور، آنگولا، لائوس، سورینام، بلاروس، مصر، مغولستان و اوکراین نیز تاکنون وامهایی را از چین دریافت کرده اند.
همچنین به استناد گزارش های خبری، چین، بزرگترین طلبکار دولتی به اقتصادهای نوظهور، تصمیم دارد که ۲۳ وام بدون بهره را به ۱۷ کشور آفریقایی ببخشید و ۱۰ میلیارد دلار با هدف حمایت از این کشورها به صندوق بین المللی پول اختصاص دهد.
بر اساس مطالعه ای که توسط دانشکده مطالعات بین المللی پیشرفته دانشگاه جان هاپکینز منتشر شده است، از سال ۲۰۰۰، پکن چندین بار بخشودگی وام های بدون بهره به کشورهای آفریقایی را اعلام کرده است و حداقل ۳.۴ میلیارد دلار از بدهی خود را تا سال ۲۰۱۹ لغو کرده است.
در میان کشورهای آفریقایی، زامبیا تا کنون بیشترین بخشودگی وام را به خود اختصاص می دهد. این در حالیست که تاکنون وامهای امتیازی و تجاری چین به کشورهای آفریقایی مشمول این مساله نشده اند.
بر اساس رسانه های خبری، میزان بدهیهای آفریقا به کشورهای جهان به حدی است که پس از روسیه که در سال ۲۰۱۹ میلادی ۲۰ میلیارد دلاری از بدهیهای این قاره را بخشید و چین که از بخشی از مطالبات حدود ۱۴۳ میلیارد دلاری خود از آفریقا چشمپوشی کرد، این قاره نه تنها همچنان غرق در بحران بدهیهاست که این بحران به دنبال اپیدمی کرونا تشدید هم شده است. البته چین پیشتر و در سال ۲۰۱۸ هم بدهیهای چندین میلیون دلاری بسیاری از کشورهای آفریقایی نظیر کامرون، بوتسوانا، سودان و کنگو برازاویلا را مشمول بخشودگی کرده بود.
کشورهای آفریقایی به دنبال شیوع ویروس کرونا و نگرانیهای فزاینده از وضعیت اقتصادی خود، از کشورهای دیگر از جمله چین خواستهاند تا آنها را از پرداخت بدهی هایشان معاف کنند.
به گزارش ایرنا از ساوت چاینا مورنینگ پست، این کشورها تاکید کردهاند که کرونا فشار مضاعفی بر اقتصادهای ضعیف این قاره وارد کرده، به تجارت خارجی آنها بشدت لطمه زده و رشد اقتصادی آنها را کاهش داده است.
همزمان بانک جهانی و صندوق بین المللی پول از کشورهای گروه ۲۰ از جمله چین، بزرگترین طلبکار کشورهای آفریقایی خواستهاند با بخشودن بدهیها فشارها بر این کشورها را در این شرایط کاهش دهند.