روزنامه کیهان در شماره امروز خود باز هم به موضوع برجام و بد عهدی های آمریکا در رابطه با تعهداتش پرداخته و تیغ تیز حمله را متوجه روحانی، دولت و حامیان برجام کرده است. سرمقاله کیهان به قلم محمد ایمانی با ذکر نقل قول های متعدد که در پشتیبانی از برجام به وسیله حامیان جناح اعتدال صورت گرفته است، بدون اسم بردن از هاشمی رفسنجانی به او و حامیانش تاخته و در ادامه به هشدارهای علی خامنه ای اشاره می کند که در مقاطع گوناگون نسبت به روند مذاکرات هشدار می داد. مقاله کیهان که در نوع خود شدیدترین حمله به به دولت، روحانی، رفسنجانی و حامیان آنها می باشد در پایان می نویسد:” ایمان استوار و ماندگار از متن کفر و نا امیدی به طاغوت میگذرد. پذیرفتن خطا و بازگشت از مسیر ناحق، مقدمه اصلاح است که شهامت بالایی میخواهد وگرنه لابد باید به فرافکنی، فرار به جلو، حاشیهسازی و حتی تطهیر و تبرئه شیطان بزرگ دست یازید؛ چندان که کسانی کردند. این روش البته خسارتهای بزرگی را در همین چند سال به کشور و ملت تحمیل کرده است. خط خطا درباره آمریکا اگر اصلاح و جبران و مسدود نشود به خط موازی خیانت و خدعه ملحق میشود و آنگاه آمریکا به بدعهدی و تعدی و باجخواهی بیشتر تحریک خواهد شد. دولت محترم اکنون بر سر این دو راهی بزرگ است.” روزنامه کیهان در این مقاله به شدت از ولی فقیه حمایت می کند اما این نکته که مذاکره با آمریکا در عمان پیش از روی کارآمدن روحانی با فرمان و آگاهی علی خامنه ای شروع شده بود هیچ اشاره ای نمی کند. در جریان بررسی برجام در مجلس هم مخالفت های گوناگون صورت گرفت و محیط مجلس به شدت متشنج شد تا جایی که به فرمان خامنه ای، مجلس در مدت زمانی کمتر از بیست دقیقه این توافق را تصویب کرد. علی خامنه ای بارها و بارها از هیئت مذاکره کننده ایرانی حمایت علنی کرد. روزنامه کیهان به عمد نقش اجرایی دولت روحانی را ارتقا و نقش ولی فقیه را وارونه جلوه می دهد. مذاکرات اتمی ایران قبل از ریاست جمهوری روحانی به وسیله علی خامنه ای و کاملا محرمانه بین نمایندگان خامنه ای و نمایندگان دولت آمریکا در عمان شروع گردیده بود. دولت روحانی مجری اوامر ولی فقیه در این ارتباط است.
شهروند در گزارشی با عنوان، “درآمد نجومی ترکیه از گردشگران ایرانی”، می نویسد:” همین چند وقت پیش بود که یکی از مدیران آژانسهای مسافرتی در یادداشتی خطاب به مردم و مسئولان نوشت: «ایرانیها با سفر به تركیه فقط در ٦ماه از سال، یكمیلیارد و٣٥٠میلیون دلار ارز از كشور خارج میكنند. در خبرها و گزارشها هر روز میشنوید یا میخوانید كه گردشگری داخلی در ایران به دلایل مختلف ازسوی مردم استقبال نمیشود؛ ولی تورهای خارجی مانند قبرس، تركیه، مالزی، تایلند، گرجستان، بلغارستان، آفریقا و حتی كانادا روزبهروز با رونق و استقبال مسافران ایرانی مواجه میشوند و هرسال هم با رشد ١٠ تا ١٥درصدی همراهاند.” گزارش شهروند در ادامه به نقل از امیر هاتفی، رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی می نویسد: «شرایط فعلی ترکیه بر میزان تقاضای سفر به این کشور تاثیرگذار بوده است. با وجود اینکه در همه فصول سال ایرانیها متاسفانه مشتاق سفر به ترکیه بودهاند اما وضع امروز مصداق بارز همان مثل معروف ایرانی است که عدو شود، سبب خیر اگر خدا خواهد. در نوروز امسال تقاضا برای سفر به ترکیه کاهش بسیار محسوسی داشت و بسیاری از مسافرانی که از پیش تورها را ثبتنام کرده بودند، سفرهایشان را کنسل کردند و آژانسها برای آنها خدمات جایگزین عمدتا در مقصدهای داخلی درنظر گرفتند و به نوعی جامعه نسبت به شرایط جدید ترکیه واکنش نشان داده است.”
دنیای اقتصاد، “پنج نکته در مورد سرمایه گذاری خارجی” را آورده ودر مورد اهمیت هیئت های تجاری می نویسد:” از نظر عدهای ممکن است این وضعیت مطلوب نباشد و تولید و اشتغالزایی ارجحیت داشته باشد؛ اما باید به این واقعیت دقت کرد که سرمایهگذاری یک فعالیت اقتصادی است که در آن روابط بلندمدت حاکم است و ارتباط زیادی نیز با وضعیت فضای داخلی کشور میزبان پیدا میکند. طبیعتا سرمایهگذاری خارجی در مقایسه با تجارت، متضمن ریسکهای بالاتری است. از این رو مراودات تجاری با یک کشور را میتوان بهنوعی سرآغاز فعالیتهای اقتصادی و دروازه جذب سرمایهگذاری خارجی تلقی کرد.”در مورد ورود برندهای خارجی هم ادمه می دهد:” قاعدتا همه ما ترجیح میدهیم به جای شعب فستفودهای جهانی، شاهد تاسیس مراکز تحقیق و توسعه شرکتهای «هایتک» در ایران باشیم؛ اما باید پذیرفت که برای تحقق این مورد دوم، پیشنیازهایی لازم است. حضور برندهای معروف خدماتی در کشور، خود، سیگنال و علامتی است به فعالان اقتصادی بینالمللی که احتمالا ایران محیط امنی برای فعالیت اقتصادی است و حداقل الزامات فضای سرمایهگذاری را دارد.” در مورد مالکیت صد در صدی نیز آورده است:” برخلاف تصور رایج نزد عموم و حتی بسیاری از فعالان اقتصادی و مدیران باسابقه، امکان تاسیس یک شرکت با مالکیت صددرصدی سرمایهگذاران خارجی در چارچوب قوانین و مقررات وجود دارد.”و در پایان هم به دو مورد دیگر یعنی امکان تملک زمین و مجوز سرمایه گذاری خارجی اشاره دارد که در هر دو مورد تمهیدات لازم مهیا شده است.
روزنامه اعتماد در اشاره به گزارش مجلس خبرگان به رهبری، سخنان آیت الله یزدی را نقل کرده که می گوید:” چند روز پيش براي ارايه گزارش از كميسيون تحقيق مجلس خبرگان، خدمت رهبر معظم انقلاب رسيديم، نگراني عجيبي از آينده نظام و انقلاب داشتم كه رهبري فرمودند: «عين همين نگراني كه شما داريد من در زمان امام راحل داشتم و ملاقاتي كه با ايشان كردم، امام فرمودند، نگران نباشيد براي اين انقلاب و نظام تا مردم هستند هيچ اتفاقي نميافتد.»
اعتماد همچنین گزارش وزارت امور خارجه به مجلس در رابطه با برجام را انتشار داده است. در قسمتی از گزارش آمده است:” وزارت خارجه موانع اجراي درست برجام و البته نمايان شدن تاثير آن در داخل كشور را به چهار قسمت عمده تقسيم كرده است. اما در اين ميان دو قسمت بيش از ديگران برجسته شدهاند. اين دو قسمت مربوط به جايي ميشوند كه وزارت خارجه به توضيح فضاي رواني ايجاد شده در امريكا و فضاي رواني حاكم بر اقتصاد ايران در راستاي اجراي برجام ميپردازد. اين وزارتخانه از يك سو در اين بخش به عدم رغبت بخشي از نظام حاكم آمريكا براي ادامه برجام اشاره ميكند و در قسمت بعدي توضيح ميدهد كه بدون داشتن فضايي امن به لحاظ رواني در داخل و فسادزدايي از اقتصاد نميتوان انتظار اقبال جدي از سرمايهگذاران در جهت استقبال از ورود به حوزه اقتصاد ايران داشت.”
روزنامه شرق مصاحبه ای با محمود دولت آبادی دارد و از او در مورد وضعیت کتاب های “کلنل” و “طریق بسمل شدن”، که هنوز اجازه انتشار نیافته اند سوال می کند. دولت آبادی در جواب می گوید:” فکر میکنم خیلیها تمایل دارند این کتابها منتشر شوند، حتی در درون خود نهادهای دولتی. اما عدهای هم هستند که بخل میکنند. ما جامعهای دهقانی بودهایم و من هم دهقان بودهام. اما اولین خصلتی که من در کودکی از خودم دور کردم بخل بود. عدهای بخل دارند و امر شخصیشان را به امر سیاسی و اجتماعی تبدیل کردهاند. این کتابها یکی سی سال پیش نوشته شده و دیگری پانزده سال پیش. از انقلاب سه دهه و اندی میگذرد و از جنگ بیست سال. خبرنگاران خارج از ایران غالبا از من میپرسند شما که در انتخابات شرکت کردی چرا به کتابتان اجازه چاپ نمیدهند؟ جواب من این بوده که اگر من در انتخابات شرکت کردهام به این امید بوده که سایه بحران از سر مملکت ما کنار برود و مرحله بعدِ آن کتاب و آزادی نشر کتاب و اینکه البته حقوق ادعایی و مطالبات قانونی من بهقوت خود باقی است، اما اصل قضیه آن بوده که ما از احتمال یک بحران دور شویم. بنابراین هیچ علت سیاسی وجود ندارد برای جلوگیری از آثار من. اجازه نمیدهند و من نمیدانم چرا عدهای این کار را میکنند. ذهنم خیلی جاها میرود اما نمیخواهم این حدسیات ذهنی را بهطور قاطع بیان کنم چون ممکن است استنباط من غلط باشد. اما تا آنجایی که به «کلنل» مربوط میشود، وزارت ارشاد دو سال پیش بهاتفاق برخی مطبوعات بهاصطلاح تجددطلب، بازیِ تلخی را ترتیب دادند و به اجراء گذاشتند!… در دوره جدید مرا دعوت کردند و صحبت کردیم. بنا شد کتاب در آستانه نوروز منتشر شود. من از وزارت ارشاد آمدم بیرون، فردایش اعلام کردند: «کلنل» از سد سانسور گذشت و منتشر شد. در حالیکه من در پاسخ خبرنگار گفته بودم هنوز این اتفاق نیافتاده. بعدِ انتشار خبر بلافاصله «کلنلِ» قلابی آمد. همه اینها بازی بود و من بسیار متاسفم. ”
روزنامه آرمان ، “انصراف عارف از رقابت برای ریاست؟” را مورد بررسی قرار داده است. آرمان در ادامه این عنوان سوالی، می نویسد:” در حالی که یازده روز تا انتخابات دور دوم مجلس باقیمانده است، خبر چندانی از تکاپوی انتخاباتی نیست اما گویی برای مردم و رسانهها، رقابت بین محمدرضا عارف و علی لاریجانی برای تکیه بر ریاست ساختمان بهارستان، جذاب تر است. اخبار درگوشی چنین است که احتمال دارد عارف به نفع لاریجانی از کاندیداتوری برای ریاست مجلس کنار رود. البته شاید تا دیروز این تنها یک گمانه بود و حامیان عارف نه تنها آن را قبول نداشتند بلکه مطرح کنندگان این موضوع را به تلاش علیه اهداف اصلاحات متهم میکردند اما دیروز خبری مبنی بر جلسات تعدادی از منتخبان اصلاحطلب با عارف برای تشکیل فراکسیون اصلاحطلبان منتشر شد که گزینه انصراف عارف از ریاست را قوت بخشید.”
روزنامه جوان مصاحبه ای را با پیروز مجتهدزاده دارد که بیشتر در رابطه ایران و عربستان متمرکز است. در این مصاحبه عملکرد وزارت خارجه با انتقاد بررسی می شود. مجتهد زاده در جواب این سوال که، “به رغم تشديد بيسابقه مخاصمه عربستان عليه ايران، به نظر ميرسد كه بين مقامات و دستگاه ديپلماسي ايران اجماعي براي مقابله با اين مسئله وجود ندارد، چنانكه در فاجعه منا كه منجر به شهادت صدها تن از حجاج ايراني شد، انتقاداتي هم در اين خصوص مطرح شد، ولي به نظر ميرسد رفتار دستگاه ديپلماسي تغيير ملموسي نشان نميدهد”، می گوید:” دستگاه وزارت خارجه ما از زمان دولت هفتم، يعني دوره آقاي كمال خرازي وزير خارجه وقت ايران، حركت در يك مسير حيرتانگيز را آغاز كرد. زماني كه بين ايران و غرب مشكلات زيادي وجود داشت و تهديدات جنگي از طرف غربيها افزايش يافته بود، دستگاه ديپلماسي آموخته بود كه هيچ واكنش و اعتراضي نسبت به غربيها نشان ندهد. در دوره وزارت آقاي خرازي، اختيار سياستگذاري و تصميمگيريهاي عمده در رفتار سياسي خارجي كشور در عمل و بدون سر و صدا در اختيار معاون آموزشي و پژوهشي وزير امور خارجه قرار گرفت و او ميراثي از شيوه بسيار غيرعلمي تصميمگيري و اجراي سياستهاي اداري و خارجي را در آن وزارتخانه به ارث گذاشت كه مسبب همه ضعفها و سستيها در روابط خارجي ايران تا كنون شده است. از آن تاريخ دستگاه ديپلماسي همان سياست خارجي را دنبال ميكند و الان در دولت آقاي روحاني هم همان شيوه نارسا پيگيري ميشود. تنها استثنا در اين ميان، دوره وزارت آقاي دكترعلياكبر صالحي بود كه آن هم فقط در مدت كوتاهي نشان داد كه يك دستگاه ديپلماسي وارسته جدا از اميال شخصي و باندبازيها ميتواند منافع ملي كشور را بهتر تأمين كند و آقاي صالحي تجربه خيلي خوبي هم در اين زمينه كسب كرد. تا جايي كه در مذاكرات پاياني هستهاي زماني كه كار به تنگنا رسيد، او را از بستر بيماري به سالن مذاكرات آوردند تا تجربياتش را بهكار بگيرند، اما آقاي ظريف نتوانسته خارج از محدودههاي الگوهاي سياست خارجي به ارث مانده از دوره آقای خرازي تصميم بگيرد و ابتكار عمل به خرج دهد.
ابتکارجمله، “تقریبا همه چیز”، را تیتر اصلی خویش کرده و در مقابله با روزنامه های دیروز جناح موسوم به اصولگرایان، گزارش سه ماهه وزارت امور خارجه به مجلس در باره برجام را آورده و می نویسد:”
سوئیفت مجددا برقرار شد
قراردادهای مهم برای نوسازی ناوگان هوایی کشور منعقد شد
ارائه سوخت به هواپیماهای ایرانی در اکثر پایتختهای اروپایی از سر گرفته شد
فعالیت مجدد خطوط و شرکتهای حمل و نقل بینالمللی در بنادر ایران صورت گرفت
نام بیش از 700 شخص حقیقی و حقوقی،هواپیما و کشتی از فهرست تحریمهای آمریکا خارج شد
اصل و سود پول ایران، بالغ بر یک میلیارد و هفتصد میلیون دلار، به طور کامل به ایران منتقل شد
تحریم های مربوط به واردات، خرید، سوآپ، حملونقل نفت خام، گاز و محصولات پتروشیمی لغو شد
مذاکرات موفق با برخی کشورها در خصوص تامین مالی پروژهها بالغ بر 50 میلیارد دلارصورت گرفت
محدودیت های نقلوانتقالات مالی، عملیات بانکی، نظام پیامرسان مالی توسط اتحادیه اروپا برطرف شد