با آغاز فصل بهار گشتهای ارشاد که برای تلطیف خشونت پنهانی که در ناماش داشت این روزها به گشت امنیت اخلاقی تغییر کرده است، به سطح شهر برگشتند.
این گشتها از صبح امروز در بزرگراهها، خیابانهای پر تردد و مراکز خرید و تجاری مستقر شدند تا با آنچه خود می نامند به نام بدپوششان، بدحجابان و کسانی که کشف حجاب کرده و عفت عمومی را جریحهدار میکنند، برخوردی قاطع و قانونی داشته باشند.
آزمودهای که سالیان سال است با صرف هزینههای مادی و معنوی هر سال بینتیجهتر از گذشت با پایان فصل تابستان تمام میشود و تنها گزارش عملکرد و هزینههایی میماند که بر بیتالمال تحمیل شده است.
طرح گشت ارشاد تنها در یک سال بیش از یکصد میلیارد تومن از بودجه ملی و بیتالمال خرج کرد تا نارضایتی و تنفر جوانان و مردم را از شعایر دینی و سنن مذهبی ایجاد کرده و بر فاصله عمیق دولت ملت بیفزاید.
میرحسین موسوی محصور حقطلبی که همیشه به زوایای مختلف زندگی مردم توجه داشته در همین زمینه گفته بود: “پروژه امنیت اجتماعی اثرات سوء دارد و تامین کننده اهداف نظام ما نیست و همه مسایل اجتماعی با تکیه بر مزیتهای ما در اعتماد به جوانان و زنان باید تهیه شود و به صورت آمرانه و خشن هر نوع برخوردی که داشته باشیم آثار مثبتی نخواهد داشت.”
حتی بسیاری از مذهبیون بر این عقیدهاند که حجاب را نمیتوان به زور به جوانان قبولاند. پیش از این حجتالاسلام فاضل میبدی در همین زمینه گفته بود: “اعتقاد و ارزش چیزی است که باید خود بشر پذیرای آن باشد و از راه درست به انسان ها انتقال پیدا کند؛ این که ما به خیابان برویم و بگوییم ای مرد غیرتت کو؟؛ عملی بسیار زشت است و اسلامی هم نخواهد بود. حجاب یک ارزش است و اگر کسی حجاب دارد باید به این ارزش معتقد باشد؛ حجاب تحمیلی و زور که بنده به آن اعتقادی ندارم، خوب نیست.”
فاضل میبدی با بیان این که افرادی پشت این جریانات حضور دارند، گفت: “معتقدم باید پشت این جریانات کسانی باشند که با اصل حجاب مخالفاند و میخواهند از این طریق به جریانات وارد شوند؛ حتی باعث میشوند کسانی هم که کمی حجاب دارند کاملا از این اتفاقات بدشان بیاید.”
اما حکایت گشتهای ارشاد هر ساله تکرار میشود، بدون آنکه هیچ اثر مثبتی در روند علاقهمندی جوانان به دین و حجاب بگذارد. وقتی جمهوری اسلامی با همه شعارهایی با قدمت ۳۸ ساله نتوانست بر دل و روح جوانان برای اسلامی کردن جامعه تسلط پیدا کند، راهی جز ارعاب و تهدید ندید. از همینرو هر سال نمایش گشتهای ارشاد که برخی مواقع برای موجه نشان دادن به اسم گشتهای امنیت خلاقی در خیابان به راه میاندازد تا مردمی که سالیان سال با تحریم و فشار اقتصادی زندگی کردهاند را ناراضیتر از گذشته نگه دارند.
از صبح امروز نیروی انتظامی اعلام کرده است: “پاسخگویی به مطالبات به حق شهروندان در حوزه عفاف و حجاب از موضوعات مهمی است که به جد در دستور کار پلیس پایتخت قرار دارد تا از این طریق با افرادی که با رفتارهای نابهنجار خود رعایت شئون اخلاقی و اسلامی جامعه را نادیده می گیرند برخورد شود.”
هرچند هیچگاه تحقیقی صورت نگرفته و یا اعلام نشده است که این شهروندان چه تعداد از جمعیت ایران را تشکیل میدهند.
سردار ساجدینیا، فرمانده انتظامی تهران بزرگ همزمان با آغاز این طرح گفت: “برخورد با جرایم مشهود و توقیف خودروهایی که سرنشینان آن اقدام به کشف حجاب کردهاند، یکی از اهداف این طرح ذکر شده که در این رابطه هماهنگی های لازم با مراجع قضایی به عمل آمده است.”
وی افزود: “از آنجا که ۲۶ دستگاه در حوزه عفاف و حجاب مسئولیت رسیدگی، کنترل، نظارت و حتی برخورد دارند، اما هنگامی که دستگاه های متخلف در این حوزه به مسئولیت خود عمل نمی کنند، ناجا مجبور می شود باز هم این مهم را به تنهایی به دوش بکشد.”
ساجدینیا ادامه داد: “صبح امروز گشت های امنیت اخلاقی اعم از خودرویی و موتوری در خیابان ها و بزرگراه های تهران مستقر شدند و ماموران پایتخت با اقتدار، ادب، مهربانی و رأفت اسلامی به هنجارشکنان تذکر دادند.”
فرمانده انتظامی تهران بزرگ همچنین گفت: “برهمزنندگان امنیت روانی جامعه و جریحهدارکنندگان عفت عمومی افرادی بودند که امروز از پلیس پایتخت تذکر گرفتند. پلیس تهران بزرگ باز هم نشان داد که با برهمزنندگان آرامش روانی و احساس امنیت شهروندان و به طور کلی کسانی که قصد دارند عفت عمومی را جریحه دار کنند، برخورد می کنند.”
بنا بر این گزارش، پلیس پایتخت اعلام کرده است: “طی روزهای آتی مراحل دیگری از طرح مربوط با ناامنکنندگان امنیت اخلاقی جامعه و افرادی که اقدام به مزاحمت نوامیس، آلودگی صوتی و کشف حجاب میکنند را به مرحله اجرا درخواهد آورد.”
سخنان سردار ساجدینیا در نمابری که برای رسانهها فرستاده شده، منعکس شده اما جای پاسخ بر این سوال از سردار باقی است که آیا نیروی انتظامی برای بقیه قانونشکنیها مانند فروش مواد مخدر، پیگیری سرقتها و مرزبانی و مبارزه با اشرار هم به همین میزان جدیت دارد یا خیر؟
سایت کلمه