ترجمه: بهمن فلاح – اختصاصی اندیشۀ نو
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا که در سه دهه گذشته از معماران و حامیان اصلی سیاست مداخله در عراق، سوریه و لیبی بوده است، در سخنرانی مهمی که روز پنج شنبه 26 ماه مه در دانشگاه «جورج واشنگتن» اعلام کرد: ایالات متحده از متحدان اوکراین در جنگ با روسیه، برای فشار بر چین استفاده خواهد کر.
۲۶ مه ۲۰۲۲، آسوشبتدپرس
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه گفت که دولت بایدن قصد دارد که بلوک جهانی مخالف تهاجم روسیه به اوکراین را به یک ائتلاف گستردهتر تبدیل کند تا با تهدید جدی و بلندمدت چین برای نظم جهانی مقابله کند. بلینکن در یک سخنرانی که سیاست دولت ایالات متحده در مورد چین را تشریح می کرد، رویکردی با سه رکن را برای رقابت با پکن در تعیین تعادل اقتصادی و نظامی قرن بیست و یکم ارائه کرد.
بلینکن گفت که در حالی که ایالات متحده جنگ روسیه و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در اوکراین را حادترین و فوریترین تهدید برای ثبات جهانی میداند، دولت وی معتقد است که چین خطر بزرگ تری محسوب می شود. او گفت: “حتی با ادامه جنگ پوتین، ما همچنان بر جدیترین چالش بلندمدت برای نظم جهانی متمرکز خواهیم بود و آن چالشی است که جمهوری خلق چین ایجاد کرده است”. بلینکن گفت: “چین تنها کشوری است که قصد دارد هم نظم جهانی و هم، به شکل فزاینده ای، قدرت اقتصادی، دیپلماتیک، نظامی و تکنولوژیکی برای انجام این کار را تغییر دهد”. چشم انداز پکن ما را از ارزش های جهانی که در ۷۵ سال گذشته موجب پیشرفت های زیادی در جهان شده اند، دور خواهد کرد.
بنابراین، بلینکن اصولی را برای دولت آمریکا تعیین نمود تا منابع، دوستان و متحدان خود را برای غلبه بر قاطعیت فزاینده چین در سراسر جهان به کار گیرد. اگرچه او به صراحت گفت که ایالات متحده به دنبال تغییر سیستم سیاسی چین نیست، بلکه می خواهد یک جایگزین آزمایش شده ارائه دهد. او گفت: “این سیاست به معنی وادار کردن کشورها به انتخاب کردن نیست، بلکه به این منظور است که به آنها حق انتخاب بدهیم”.
با این حال، او همچنین اذعان کرد که ایالات متحده توانایی محدودی برای تاثیر گذاری مستقیم بر نیات و خواسته های چین دارد و در عوض بر شکل دادن به محیط استراتژیک در اطراف چین تمرکز خواهد کرد. بلینکن در این سخنرانی که در دانشگاه جورج واشنگتن ایراد شد، گفت: “ما نمی توانیم بر این امر تکیه کنیم که پکن مسیر خود را تغییر دهد. بنابراین، ما محیط استراتژیک اطراف پکن را به گونه ای شکل خواهیم داد تا دیدگاه خود برای یک سیستم بین المللی باز و فراگیر را پیش ببریم”. سفارت چین در واشنگتن تا کنون هیچ واکنشی به این سخنرانی نشان نداده است.
این سخنرانی پس از سفرهای اخیر جو بایدن به کره جنوبی و ژاپن، که شامل گفتگو های زیادی درباره چین بود، انجام شد. سخنان بایدن در این سفر موجب شگفتی شد که در صورت تهاجم چین به تایوان، ایالات متحده به صورت نظامی به تایوان کمک خواهد کرد تا از خود دفاع کند. دولت ایالات متحده تلاش نمود تا اصرار کند که بایدن، سیاست آمریکا را تغییر نخواهد داد و بلینکن نیز دوباره تأکید کرد که ایالات متحده موضع خود را تغییر نداده است. بلینکن گفت که واشنگتن همچنان به سیاست “چین واحد” خود پایبند است که پکن را به رسمیت می شناسد ولی این اجازه را می دهد تا ارتباط غیررسمی با تایوان و فروش تسلیحات به آن را داشته باشد. “رویکرد ما در طول دههها و دولتها ثابت بوده است. ایالات متحده همچنان به سیاست “چین واحد” متعهد است. ما با هرگونه تغییر یک جانبه در وضعیت موجود از هر طرف مخالفیم”. وی اضافه کرد که “ما از استقلال تایوان حمایت نمی کنیم”.
بلینکن گفت که با اینکه سیاست ایالات متحده در مورد تایوان ثابت مانده است، سیاست چین به طور فزاینده ای تهاجمی شده است. وی اظهار داشت که پاسخ جهانی به حمله پوتین به اوکراین می تواند الگویی برای مقابله با تلاش های چین برای ایجاد یک نظم جدید و غیرقابل پیش بینی جهانی برای جایگزینی قوانین و نهادهایی باشد که از زمان پایان جنگ جهانی دوم، روابط بین دولت ها را هدایت کرده اند. بلینکن گفت که چین از این نظم جهانی بهره زیادی برده است، ولی اکنون تحت رهبری رئیس جمهور شی جین پینگ و حزب کمونیست چین، در تلاش براندازی آن است. بلینکن گفت: “پکن به جای استفاده از نیروی خود برای تقویت و احیای قوانین، موافقتنامهها، اصول و نهادهایی که موفقیت آن را ممکن کرده اند، به طوری که سایر کشورها نیز بتوانند از آنها بهره ببرند، این نظم را تضعیف میکند. در دوران ریاست جمهوری شی، حزب حاکم کمونیست چین در داخل کشور سرکوبگر تر و در خارج از کشور تهاجمی تر شده است”.
بلینکن، با این همه، همچنین افزایش جرایم و احساسات ضد چینی و ضد آسیایی در ایالات متحده را محکوم کرد و گفت آمریکاییهای چینی تبار و دیگر آسیایی تبارهای آمریکایی دارای حقوقی مانند دیگر مهاجران به ایالات متحده هستند. بلینکن گفت که سرمایه گذاری در زیرساخت ها و فناوری داخلی ایالات متحده به همراه افزایش ارتباطات دیپلماتیک با کشورهای بالقوه آسیب پذیر، از دیگر عناصر این سیاست و رویکرد کلیدی ایالات متحده هستند.
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در تلاش اخیر چین در گسترش دامنه فعالیت خود، که نگرانی ایالات متحده و سایر دموکراسی ها را برانگیخته است، روز پنجشنبه سفر خود را به هشت کشور در جزایر اقیانوس آرام آغاز نمود. پکن امیدوار است که وی در این سفر به توافق های فراگیر، از مسائل امنیتی تا حقوق ماهیگیری، دست یابد. وانگ سفر خود را با جزایر سلیمان آغاز کرد. جزیره ای که ماه گذشته یک پیمان همکاری امنیتی با چین امضا کرد و موجب نگرانی برخی کشورها از حضور نظامی چین در آنجا شد. این توافق، اندکی پس از اینکه دولت بایدن اعلام کرد که سفارت ایالات متحده در جزایر سلیمان را به عنوان بخشی از تلاش های خود برای مشارکت در منطقه بزرگ اقیانوس هند و آرام باز می کند، نهایی شد.
دولت بایدن تا حد زیادی سیاست های تقابلی را که دولت قبلی ایالات متحده در پاسخ به اقدامات چین در منطقه غربی سین کیانگ، هنگ کنگ، تبت و دریای چین جنوبی اتخاذ کرده بود، حفظ کرده است. بلینکن گفت با وجود اینکه دولت وی زمینه هایی را برای همکاری با پکن مانند مبارزه با تغییرات آب و هوایی می بیند، ولی اصول خود در مورد حقوق بشر و حاکمیت قانون را با این همکاری ها معامله نخواهد کرد.
اندیشه نو: استفاده از تمام یا بخشهایی از این مطلب با ذکر منبع بدون مانع است.