«شی جین پینگ» رئیس جمهور چین روز جمعه 1 آوریل (12 فروردین) گفت که چین و اتحادیه اروپا باید ثبات بیشتری را برای جهان امروز که گرفتار پاندمی کووید-19، رکود اقتصادی و بحران اوکراین است، به ارمغان بیاورند.
شی این مطلب را هنگام دیدار با «چارلز میشل» رئیس شورای اروپا و «اورسولا فون دیر لاین» رئیس کمیسیون اروپا در بیست و سومین نشست رهبران چین و اتحادیه اروپا که به صورت ویدئویی برگزار شد، بیان کرد.
رهبر چین تاکید کرد: چین و اتحادیه اروپا باید دو نیروی اصلی برای حفظ صلح جهانی باشند و با تثبیت روابط دوجانبه، با نااطمینانیها در شرایط کنونی بینالملل مقابله کنند.
وی افزود: دو طرف باید در صیانت از نظام بینالملل با محوریت سازمان ملل، موازنه بینالملل مبتنی بر حقوق بینالملل و هنجارهای اساسی روابط بینالملل با رعایت منشور سازمان ملل متحد، پیشگام بوده و مشترکا با نظریه تقابل گروهی و جنگ سرد نوین مقابله کرده و از صلح و ثبات جهان حفاظت کنند.
آقای شی، چین و و اروپا را دو بازار بزرگ جهان توصیف و تاکید کرد: دو طرف باید به توسعه مشترک جهان کمک کنند و از طریق همکاری باز میان خود، روند جهانی شدن اقتصاد را پیش برده و تعمیق بخشند.
رئیس جمهور چین همچنین گفت: چین و اروپا به عنوان دو تمدن مهم دنیا باید به پیشرفت کل بشر کمک کرده و از طریق همکاریهای خود، مشترکا با چالشهای جهانی مقابله کنند.
چارلز میشل رئیس شورای اروپا و اورسولا فون دیر لاین رئیس کمیسیون اروپا نیز در این دیدار گفتند که چین نیروی مهمی در جهان است و اتحادیه اروپا به جایگاه و نقش بینالمللی چین اهمیت زیادی میدهد و برای توسعه روابط با چین اهمیت زیادی قائل است.
دو مقام ارشد اروپایی تاکید کردند: برای مدت طولانی، روابط دوجانبه برای هر دو طرف سودمند و برد-برد بوده و در شرایط امروز نیز، تقویت گفتگو و همکاری متقابل برای هر دو طرف هم از اهمیت قابل ملاحظهای برخوردار است.
آنها افزودند: اتحادیه اروپا مایل است پایبندی خود به اصل چین واحد را مجددا مورد تاکید قرار داده و اشتیاق خود برای تداوم تعامل صریح با چین در این خصوص را ابراز نماید.
میشل و فون دیر لاین تاکید کردند اتحادیه اروپا مایل است همکاری های خود با چین در زمینه های اقتصاد، تجارت، سرمایه گذاری، انرژی و توسعه سبز تعمیق بخشیده و مشترکا با چالشهای جهانی مانند پاندمی، تغییرات اقلیمی و حفاظت از تنوع زیستی مقابله کنند.
آنها همچنین اظهار کردند اتحادیه اروپا مایل است تا به چین در برگزاری مرحله دوم پانزدهمین نشست کنفرانس اعضای کنوانسیون تنوع زیستی کمک کند.
دو طرف همچنین درباره اوضاع اوکراین تبادل نظرد کردند. رهبران اتحادیه اروپا موضع و دیدگاه اتحادیه اروپا در خصوص این بحران را ابراز کردند.
شی جین پینگ نیز درباره اوکراین تاکید کرد: این برای چین تاسف آور است که وضعیت اوکراین به وضعیت امروز رسیده است. موضع چین در قبال مساله اوکراین ثابت و روشن است.
وی افزود: چین همیشه در کنار صلح میایستد، بر قضاوت مستقل مساله مبنی بر درستی و نادرستی پایبند بوده، از حفظ حقوق بینالملل و هنجارهای اساسی شناخته شده روابط بین الملل حمایت میکند و بر برخورد با مساله بر حسب اهداف و اصول منشور سازمان ملل متحد و نظریه «امنیت مشترک، همجانبه، مبتنی بر همکاری و پایدار» اصرار دارد.
شی جین پینگ نظرات خود در مورد حل بحران اوکراین با توجه شرایط فعلی را به صورت زیر بیان کرد.
یک، باید بر متقاعد کردن طرفین به ایجاد صلح و پیشبرد مذاکرات پایبند بود. چین از تلاشهای طرف اروپایی برای حل سیاسی مسئله اوکراین حمایت میکند و در عین حال همواره به روش خود، به متقاعد کردن طرفین به ایجاد صلح و پیشبرد مذاکرات پرداخته است. مذاکره تنها راهی برای جلوگیری از تشدید تنش است. جامعه بینالملل نیز باید به ایجاد شرایط و محیط مناسب برای مذاکرات روسیه و اوکراین ادامه داده و فضا را برای دسترسی به راهحل سیاسی هموار کند نه اینکه به وخامت اوضاع دامن بزند.
دو، باید از وقوع یک بحران انسانی جدیتر جلوگیری کرد. چین ابتکار شش مادهای را در مورد وضعیت بشردوستانه در اوکراین مطرح کرده و چندین محموله کمکی بشردوستانه اضطراری را به اوکراین ارسال کرده و مایحتاج لازم را به کشورهای اروپایی که تعداد زیادی پناهنده را پذیرفتهاند نیز ارائه کرده است. چین مایل به حفظ ارتباط با طرف اروپایی است تا به طور مشترک از یک بحران انسانی در مقیاس بزرگتری جلوگیری شود.
سه، باید در اروپا و قاره اوراسیا صلح پایدار ایجاد کرد. علت اصلی بحران اوکراین به درگیریهای امنیتی منطقهای که برای مدت طولانی در اروپا انباشته شده، بر میگردد. با مرور زمان، در هنگام تجسم چارچوب امنیتی جهانی و یا منطقهای دیگر نمیتوان به ذهنیت جنگ سرد روی آورد. چین از گفتگوی روسیه با اروپا و آمریکا و یا با ناتو حمایت میکند تا آنها با مذاکرات مستقیم و صریح به تناقضهای درازمدت میان خود پراخته و برای آنها راه حل پیدا کنند. آنها باید یک چارچوب امنیتی متعادل، موثر و پایدار را برای اروپا ایجاد کنند.
چهار، باید از گسترش یک درگیری محلی جلوگیری کرد. بحران اوکراین را باید به درستی مدیریت کرد و نباید عجولانه به جستجوی راه حل پرداخت؛ به عبارت دیگر، نباید نگاهی ناقص به مساله داشته و صرفا یکی از نکات مساله را مد نظر قرار داده و نکات دیگر را نادیده گرفت. علاوه بر آن، نباید کل دنیا را به این مساله گره زد و مردم همه کشورها را به پرداخت بها برای این مساله وادار کرد. وضعیت هر چه بحرانیتر باشد، ما باید هوشیارتر و آرامتر باشیم. چهارچوب اقتصادی امروز جهان با تلاش درازمدت همه کشورهای جهان شکل گرفته و یک موجودیت واحد است. همه طرفها باید آن را نتیجه ارزشمندی دانسته و به راحتی نظام اقتصادی جهان را برهم نزنند چه برسد به آنکه آن را سیاسی، ابزاری و تسلیحاتی کرده و با استفاده از آن، بحرانهای جدی در حوزههای مالی، تجارت، انرژی، علم و فناوری، غذا، صنعتی و زنجیه تامین ایجاد کنند. این نگرانی وجود دارد که وضعیت فعلی ممکن است دستاوردهای چند دهه همکاری اقتصادی بینالمللی را از بین ببرد. اگر وضعیت همچنان رو به وخامت باشد، تخمین زده میشود که روند بهبود جهان ممکن است سالها یا حتی دههها طول بکشد. چین و اتحادیه اروپا باید به مدیریت اوضاع و جلوگیری از سرریز بحران به جهان متعهد باشند تا اعتماد مردم افزایش یابد. دو طرف میتوانند در این زمینه هماهنگ شوند و همکاری را آغاز کنند.
رهبران هر دو طرف در پایان این دیدار تاکید کردند که این ملاقات صریح و عمیق بوده و باعث افزایش تفاهم متقبال شده و در آن نیز توافقات زیادی حاصل شده است. آنها همچنین با ادامه ارتباطات و آغاز هماهنگی موافقت کردند.