در حالی که به نظر میرسد مذاکرات ایران در وین با قدرتهای جهانی به نقطه پایانی خود نزدیک شده است، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با مقامات ایرانی دیدار کرد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز شنبه پنج مارس (۱۴ اسفند) در نشست خبری با محمد اسلامی گفت: «ما تصمیم گرفتهایم، موضوعات را با رویکردی عملگرایانه بهطور عمیق و همچنین با نیت روشن برای رسیدن به نتیجه بررسی کنیم.»
وی که سفرش به تهران را برای «بررسی سوالات باقی مانده» توصیف کرده است افزود: «بسیار مهم است به درک متقابلی برای همکاریها برسیم. انرژی هستهای برای توسعه کشورها و از جمله ایران بسیار مهم است».
گروسی بعد از دیدار با محمد اسلامی با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران دیدار کرد. طبق گزارش رسانههای ایران، امیرعبداللهیان در این دیدار ابراز امیدواری کرد با مذاکرات و تفاهمات حاصله بین آژانس و سازمان انرژی اتمی زمینه اجرایی شدن توافقات بیش از پیش فراهم شود.
گروسی بعد از ظهر امروز به وین برمیگردد و طبق گفته آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در آنجا یک نشست خبری برگزار خواهد کرد.
اسلامی: تا آخر خرداد مدارک لازم را تبادل میکنیم
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز گفت: «امروز با آقای گروسی مسائل باقیمانده در سفرهای گذشته ایشان و سفر همکارانمان را مرور کردیم و به یک جمعبندی رسیدیم و بنا شد تا آخر خرداد مدارکی که لازم است، بین ایران و آژانس تبادل شود.»
امروز با آقای گروسی مسائل باقیمانده در سفرهای گذشته ایشان و سفر همکارانمان را مرور کردیم و به یک جمعبندی رسیدیم و بنا شد تا آخر خرداد مدارکی که لازم است، بین ایران و آژانس تبادل شود.
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران
وی اضافه کرد: «موارد ادعایی باید برای همیشه بسته شود و بیش از این مزاحمت برای مردم ایران ایجاد نکند. براساس توافقی که بین ما و آژانس حاصل شده و امروز بیانیهای صادر می شود، تا خرداد این کار را انجام میدهیم و اگر کسی مزاحمتی سر راه ما ایجاد کند اختیار داریم از ابزار خود استفاده کنیم.»
بیانیه مشترک آژانس و سازمان انرژی اتمی ایران
آژانس بین المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران بعد از ظهر امروز در بیانیه مشترکی اعلام کردند که تهران حداکثر تا ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ توضیحات کتبی درباره سه مکانی را که ایران به آنها نپرداخته است و مورد سوال آژانس بود به همراه اسناد پشتیبان مربوطه ارائه خواهد کرد.
طبق این بیانیه در مدت دو هفته پس از دریافت توضیحات کتبی و اسناد پشتیبان، آژانس آنها را مرور میکند و هر سوالی درباره این اطلاعات داشت به سازمان انرژی اتمی ایران ارجاع میدهد.
در بند سوم این بیانیه آمده است که ظرف یک هفته پس از درخواست آژانس این دو نهاد در تهران برای هر سئوال دیگر در مورد این اطلاعات، تشکیل جلسه خواهند داد.
قرار است این ارزیابیها پیش از برگزاری جلسه شورای حکام در خرداد ۱۴۰۱ انجام شود.
توافق هستهای سال ۲۰۱۵ باعث شد تا ایران در ازای لغو تحریمهای اقتصادی، غنیسازی اورانیوم را به شدت محدود کند اما با خروج دولت ترامپ از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ و بازگشت تحریمها ایران نیز گام به گام تعهدات برجامی خود را کاهش داد.
تهران در حال حاضر اورانیوم را با خلوص ۶۰ درصد غنیسازی میکند که بسیار فراتر از سقف ۳.۶۷ درصدی برجام است. ذخایر اورانیوم غنی شده این کشور نیز افزایش یافته است.
خبرگزاری فرانسه دو روز پیش اعلام کرد به گزارشی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی دست یافته که براساس آن ذخایر اورانیوم غنیشده ایران ۱۵ برابر بیش از حد توافق شده در برجام است. براساس این گزارش، تخمین زده می شود که ایران تا نیمه ماه فوریه (حدود ۲۰ روز پیش) میزان هگزافلوراید اورانیوم (UF6) خود را به ۳۱۹۷/۱ کیلوگرم رسانده باشد. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران در ماه نوامبر تنها ۲۴۸۹/۷ کیلوگرم از این ماده را ذخیره کرده بود. براساس توافق اتمی سال ۲۰۱۵موسوم به برجام، ایران حداکثر میتواند ۳۰۰ کیلوگرم از این ماده مورد استفاده در غنیسازی اورانیوم را در اختیار داشته باشد.