- نخستین دور مذاکرات روسیه و اوکراین
- شتاب بخشیدن دولت فدرال آلمان به ارسال تسلیحات، و برنامهریزی میلیارد یورویی برای تقویت ارتش آلمان
منبع: روزنامه عصر جدید، چاپ آلمان
ترجمه: بهمن بردبار – اختصاصی اندیشه نو
جنگ، تهدید، افزایش قیمتها
در حالی که مذاکرات پنج ساعته صلح روز دوشنبه بین روسیه و اوکراین در منطقه گومل در بلاروس در جریان بود، طرحی کاملاً متضاد با صلح در اتحادیهٔ اروپا و جمهوری فدرال آلمان در حال اجرا بود: به راه انداختن کاروان جشن و شادمانی برای صنایع تسلیحاتی.
ولادیمیر مدینسکی، رئیس هیئت روسی در مذاکرات صلح و مشاور رئیسجمهور روسیه، در ابتدا گفت که هیئت روسی آمادگی دارد که برای دستیابی به توافق، تا هر زمان که لازم باشد با طرف اوکراینی مذاکره کند. خبرگزاری اینترفاکس از وی نقل کرد: «مهمتر از همه اینکه ما توافق کردیم که روند مذاکرات ادامه یابد.» هیئت کییف خواستار آتشبس فوری و خروج نیروهای روسیه شده بود. حتی پیش از آغاز مذاکرات، ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، دربارهٔ چشمانداز موفقیت مذاکرات ابراز تردید کرد و خواستار پذیرش فوری کشورش در اتحادیهٔ اروپا شد. قرار بر این بود که مذاکرات گومل در روز چهارشنبه ادامه یابد.
در همین حال، اتحادیهٔ اروپا و ناتو و همچنین دولت آلمان در حال ارسال محمولههای عظیم تسلیحاتیاند. روز یکشنبه گذشته، اتحادیهٔ اروپا تصمیم گرفت که مبلغ نیم میلیارد یورو به این منظور اختصاص دهد. مبلغ ۴۵۰ میلیون یورو برای تسلیحات و ۵۰ میلیون یورو برای سوخت، تجهیزات حفاظتی، و اقلام دیگر در نظر گرفته شده است. این تصمیم از روز دوشنبه اجرایی شد. قرار است که این تجهیزات و مواد از راه یک پایگاه تدارکاتی در لهستان به اوکراین فرستاده شود. جوزپ بورل، نمایندهٔ امور خارجی اتحادیهٔ اروپا، نیز گفت که مرکز ماهوارهیی اتحادیهٔ اروپا در مادرید اطلاعات جاسوسی فضایی در اختیار کییف قرار خواهد داد. وزارت امور خارجهٔ روسیه این تصمیم اتحادیهٔ اروپا را «خود افشاگری» توصیف کرد، که نمایانگر پایان «همگرایی اروپایی به مثابه پروژهای ‘صلحطلبانه’ است.» این تصمیم همچنین ناقض همهٔ مصوبههای نشست سران اتحادیهٔ اروپا در ۸ دسامبر ۲۰۰۸ به منظور «وضع قوانین مشترک برای کنترل صادرات فناوری و تجهیزات نظامی» است.
همچنین، استفن هبستریت، سخنگوی دولت آلمان، روز دوشنبه در برلین اعلام کرد که دولت آلمان میخواهد هدف و خواست ناتو مبنی بر اختصاص دادن حداقل ۲ درصد از تولید اقتصادی آن کشور برای هزینههای دفاعی را در سال جاری، یعنی دو سال زودتر از آنچه قبلاً وعده داده شده بود، تأمین کند. بودجهٔ ویژه یکصد میلیارد یورویی برای تقویت ارتش آلمان که اولاف شولتس، صدراعظم کنونی آن کشور (از حزب سوسیال دموکرات آلمان)، در روز یکشنبه اعلام کرد، به رسیدن به این هدف کمک خواهد کرد. این طرح باید هرچه زودتر به طور مشخص تدوین و در قانون اساسی گنجانده شود، که در آن صورت، بیرون از حیطهٔ قوانین مربوط به «کاهش بدهیها» خواهد بود. در تاریخ ۱۶ مارس، در هیئت وزیران دربارهٔ پیشنویس بودجهٔ سال ۲۰۲۲ بحث خواهد شد. ائتلاف حاکم برای تحویل دادن تسلیحات آلمانی به کییف که روز شنبه اعلام شد، عجله زیادی داشت، و روز دوشنبه سلاحها ارسال شد. به گفتهٔ کریستین لامبرشت، وزیر دفاع (از حزب سوسیال دموکرات آلمان)، ارسال این تسلیحات نه در چند روز، بلکه در چند ساعت باید انجام میگرفت. این محموله شامل سلاحهای ضدتانک و ضدهوایی از نوع «استینگر» است. این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که ارتش آلمان در حال انتقال موشکهای ضدهوایی «پاتریوت» به اسلواکی است.
در پی پخش این خبر در روز دوشنبه، بهای سهام شرکتهای صنایع نظامی اروپای غربی افزایش یافت. سهام کارخانهٔ تسلیحاتی راینمتال () تقریباً ۲۵ درصد افزایش یافت و زمانی شد که به بالاترین بهای خود تا کنون رسید. سهام شرکت هنسلدت (Hensoldt)، سازندهٔ تجهیزات الکترونیکی نظامی، حدود ۴۳ درصد، و سهام مجتمع صنعتی تیسنکروپ (ThyssenKrupp) بیش از ۱۱ درصد افزایش یافت. علاوه بر اینها، ۲۰ درصد بر بهای سهام شرکت تأمین کنندهٔ نرمافزارهای امنیتی سکیونت (Secunet) افزوده شد. در بورس لندن، قیمت سهام صنایع نظامی بِی سیستمز (BAE Systems) حدود ۱۰ درصد، و در بورس پاریس، قیمت سهام شرکت تالس (Thales) حدود ۱۲ درصد افزایش یافت.
در روزهای آخر هفته، در آلمان نیز مانند کشورهای دیگر، اعتراضهایی علیه جنگ در اوکراین برگزار شد. این تظاهرات به این دلیل برگزار میشود که مردم جنگ نمیخواهند. تبلیغات حکومتها مردم را به این باور رسانده است که فقط روسیه مقصر است، و گسترش ناتو به شرق و جنگ اوکراین علیه دونباس فراموش شده است. چنین است که مردم بهآسانی قربانی شیوههایی میشوند که در آنها از خواست مردم برای صلح استفادهٔ ابزاری میشود تا ناتو به گام برداشتن در راه جنگافروزی و فروش تسلیحات ادامه دهد. دولت آلمان از هماکنون گام برداشتن در این راه را آغاز کرده است، ولی مردم هستند که باید هزینهٔ آن را بپردازند، و تا کنون بهندرت اعتراضی علیه این اقدام صورت گرفته است.
اندیشه نو: استفاده از تمام یا بخشهایی از این مطلب با ذکر منبع بدون مانع است.