دادیار سابق قوه قضائیه دفاعیات خود را آغاز کرد. حمید نوری (عباسی) که شاهدان بسیاری او را به عنوان یکی از مجریان کشتار زندانیان سیاسی در تابستان ۶۷ در زندان گوهردشت شناسایی کرده اند، مدعی است که جنایت تاریخی ۶۷ اصلاْ رخ نداده. او فتوی خمینی برای کشتار زندانیان را فرمان نظامی برای مقابله با عملیات نیروهای مجاهدین در کرمانشاه جلوه داد. نوری روایت کرد چگونه در سرکوب کردستان شرکت داشته، سپس زندانبان شده و پس از کار زندانبانی، در بخش صنعت و معدن ثروتمند شده است.
دادگاه حمید نوری متهم به مشارکت در اعدامهای ۶۷ صبح روز سهشنبه، دوم آذر (۲۳ نوامبر) در استکهلم برگزار شد. نوری در نخستین قسمت دادگاه در جلسه رسیدگی به اتهامات خود پذیرفت که از سال ۱۳۶۱ تا سال ۱۳۷۲ در زندان اوین بوده است.
دادگاه رسیدگی به اتهامات حمید نوری تاکنون جلسات مختلفی برگزار کرده است. اما اکنون برای نخستین بار است که نوری دفاعیات خود را در دادگاه بیان میکند.
وکیل حمید نوری پیش از جلسه دادگاه گفته بود که موکلش اتهامات را نمیپذیرد و این اعدامها هرگز اتفاق نیافتاده است. او افزود موکلش در زمان اعدامها به خاطر تولد فرزندش در مرخصی بوده است.
حمید نوری ۶۰ سال دارد و دادگاه سوئد او را به “نقض فاحش قوانین بینالمللی” و “قتل عمد” متهم کرده است. زندانیان سیاسی سابق هویت او به عنوان دادیار زندان گوهردشت کرج و یکی از دستاندرکاران اعدام زندانیان در تابستان ۶۷ را تایید کردهاند.
ایرج مصداقی، زندانی سیاسی پیشین و شاهد پرونده درباره نخستین دفاعیات نوری به دویچه وله میگوید: «حمید نوری در اولین جلسه دفاعیاتش سعی کرد نوعی جلوه بدهد که گویا اسنادی را برای اولین بار افشا میکند و راجع به مواردی که به هیچ وجه و هیچ کجا مطرح نشده را در این دادگاه مطرح میکند. نوری تاکید کرده که او موفق و پیروز خواهد شد و بعد از اینکه این دادگاه تمام شد با قاضی، دادستان و هیئت ژوری از ایران تماس خواهد گرفت. نوری سعی می کرد امروز خودش را مطمئن جلوه بدهد و به نتیجه دادرسی و موضوع بیگناهی خود مطمئن هست.»
ایرج مصداقی افزود آنچه را که حمید نوری میخواست به عنوان رازها مطرح و افشا بکند مربوط به بند یک آموزشگاه اوین بوده و او تمام آن چیزی که مطرح شده را در کتاب خود آورده است.
مصداقی ادامه میدهد نقشههای اتاقها با جزئیات دقیق آنها و نام واقعی و مستعار مسئولان زندان اوین قبلا مطرح شده و او درباره این افراد دهها صفحه نوشته و حتی با تصاویرشان در کتابهایش اطلاعاتی را منتشر کرده است.
سابقه جنایت در کردستان و استخدام در اوین
ایرج مصداقی در ادامه در ارتباط با استخدام حمید نوری در اوین هم گفت، حضور او در کردستان قبلا در پروندهاش قید شده بود. نوری در داگاه توضیح داد که بعد از اینکه از کردستان برگشته تقاضای استخدام در اوین را داده و پذیرفته شده است.
مصداقی در این ارتباط گفت: «این موضوع نشاندهنده این است که اتفاقا افرادی که سوابق جنایتکارانه در کردستان دارند به سادگی میتوانند در اوین استخدام شوند و در آنجا به جنایات خود ادامه بدهند.»
آیا دادگاه قانع شد؟
مصداقی در ادامه به این موضوع هم اشاره کرد که نوری “نتوانسته دادگاه را تحت تاثیر خود قرار بدهد چونکه مواردی را که مطرح کرده قبلا در پرونده آمده است”.
او در ادامه افزود: «نوری کشتار سال ۶۷ را انکار میکند، اما اسناد و مدارک کافی برای وقوع این جنایت وجود دارد. اینقدر این اسناد و مدارک مستدل هست که ایشان را در سلول انفرادی نگه داشتهاند. فتوای خمینی، نوار صوتی آیتالله منتطری و صحبت اعضای هیئت کشتار۶۷ هست. آنها بعدا اعتراف کردند. اما اکنون اینها افتخار میکنند به کاری که انجام دادند.»
حمید نوری در نوامبر سال ۲۰۱۹ هنگام ورود به سوئد در فرودگاه استکهلم بازداشت شد و کیفرخواست علیه او پس از ۲۰ ماه بازداشت موقت صادر شده بود.
دادگاه رسیدگی به پرونده نوری از اهمیتی تاریخی برخوردار است، چرا که کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ سالهاست در گزارشهای نهادهای حقوق بشری مطرح شده، اما هیچ متهمی تا کنون در این ارتباط محاکمه نشده است.
طبق گفته مقامات قضائی سوئد دادگاه استکهلم تا ۱۴ آوریل ۲۰۲۲ ادامه خواهد یافت.