برای اولین بار نمایندگان ویژه آلمان و هلند در امور افغانستان با مقامات طالبان در کابل دیدار کردند. این دیپلماتهای اروپایی همچنین با حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان نیز ملاقات و گفتوگو کردند.
آلمان برای اولین بار بعد از قدرت گرفتن دوباره طالبان در افغانستان در اوت سال جاری (۲۰۲۱) دیپلماتهای عالیرتبه خود را به پایتخت افغانستان فرستاده است.
در این ماموریت حساس این پرسش برای دولت آلمان مهم است که آینده سیاسی افغانستان به کدام سو خواهد رفت. در حال حاضر میلیونها نفر در افغانستان به حمایت جامعه بینالمللی برای تامین مواد غذایی و دارویی وابسته هستند و خطر قحطی در این کشور وجود دارد.
آلمان به دلیل منافع کشور خود میخواهد هر طور شده با کمکهای مالی از راهی شدن هزاران نفر به اروپا جلوگیری کند. در عین حال آلمان در تلاش است تا پرسنل محلی سابق ارتش این کشور و سازمانهای امدادی و خانوادههای آنها را به آلمان بازگرداند. دولت فدرال همچنان بر رعایت حقوق بشر در افغانستان، حمایت از دختران و زنان و دسترسی به آموزش رایگان در این کشور اصرار دارد.
یاسپر ویک و ایمایل دی بونت، نمایندههای ویژه آلمان و هلند در امور افغانستان روز پنجشنبه ۲۷ آبان (۱۸ نوامبر) در کابل با مقامهای طالبان، حامد کرزی، رئیس جمهوری سابق و عبدالله عبدالله، رئیس شورای مصالحه پیشین این کشور دیدار و گفتوگو کردند. مارکوس پوتزل، سفیر آلمان در افغانستان نیز در این دیدارها حضور داشت.
بنا بر خبر توییتری ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، نماینده آلمان در این دیدار گفته است که “آلمان در کنار مردم افغانستان” باقی میماند و چندی پیش صدراعظم آلمان ۶۰۰ میلیون یورو برای بهبود وضعیت زندگی مردم افغانستان در اختیار این کشور قرار داده است.
در توییت ذبیحالله مجاهد آمده است که آلمان و هلند به دنبال راههایی برای پرداخت حقوق معلمان و کارمندان دولتی افغانستان هستند. پیش از این سازمان ملل متحد به صورت مستقیم و بدون دخالت طالبان حقوق کارمندان و معلمان این کشور را پرداخته بود.
دولت آلمان به رهبری طالبان در کابل نیز تعهداتی به این شرح داده است: آلمان میخواهد در آینده به تأمین مالی مدارس در افغانستان کمک کند، مشروط بر اینکه دختران و زنان همچنان در آنجا آموزش ببینند و همچنین معلمان به کار خود ادامه دهند. آلمان خواهان آن است که برنامههای درسی قدیم که قبل از به قدرت رسیدن طالبان وجود داشت، همچنان به قوت خود باقی بماند. با این حال، این کمک مالی نباید به طور مستقیم در اختیار رهبری طالبان قرار گیرد، بلکه باید از طریق سازمانهای بینالمللی به این کشور داده شود.
به گفته مجاهد، ملا برادر در این دیدار خواهان آزادسازی پولهای افغانستان در خارج از این کشور شده است. حدود ۹ میلیارد دلار ذخیره ارزی بانک مرکزی افغانستان در خارج از کشور مسدود شده است. سران طالبان گفتهاند، در صورتی که این پول در اختیار افغانستان قرار نگیرد، وضعیت اقتصادی این کشور باز هم وخیمتر خواهد شد.
مقامات طالبان همچنین در این دیدار تاکید کردهاند که هیچ تهدیدی از سوی افغانستان متوجه کشورهای دیگر نخواهد شد. آنها همچنین وعده دادهاند که از کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان جلوگیری کنند و زمینه کشت بدیل را برای دهقانان فراهم آورند.
گروه طالبان همچنین خواهان سرمایهگذاری آلمان در بخشهای معادن، انرژی و بهداشت شده است.
پیش از این نمایندگان چین و برخی کشورهای منطقه از جمله پاکستان، قطر و ایران با مقامات طالبان دیدار کرده بودند ولی دیدارهای نادر نمایندگان کشورهای غربی با نمایندگان طالبان در دوحه انجام شده بود.
دیدار با عبدالله و کرزی
بخش دری دویچه وله در باره دیدارهای مقامات اروپایی و سران طالبان نوشته است که دیپلماتهای آلمانی و هلندی همچنین با حامد کرزی، رئیس جمهوری سابق و عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی پیشین افغانستان نیز دیدار کردهاند.
عبدالله در صفحه خود در فیسبوک نوشته است که در این دیدار روی وضعیت جاری و هماهنگیهای بیشتر آلمان و هلند با افغانستان بحث و تبادل نظر شده است.
آلمان و سایر کشورهای غربی بعد از سقوط افغانستان به دست طالبان سفارتخانههای خود را در کابل تعطیل کردهاند و فعالیتهای دیپلماتیک خود را از دوحه، پایتخت قطر به پیش میبرند.