اختصاصى انديشه نو – سازمان لیبریشن کودتای نظامی مجدد در سودان را قاطعانه محکوم میکند، و خواستار توقف فوری آن و بازگشت ارتش و شبهنظامیان به پادگانها است.
در پی وقوع کودتای نظامی در سودان در نخستین ساعتهای روز دوشنبه ۸ آبان ۱۴۰۰، سازمان ترقیخواه بریتانیایی لیبریشن (Liberation) در همان روز بیانیهای در این باره منتشر کرد که اندیشهٔ نو ترجمهٔ فارسی آن را در اینجا منتشر میکند.
*****
ما از نمایندگان پارلمان بریتانیا میخواهیم که صدای خود را به ندای محکومیت این کودتا و حمایت از ادامهٔ روند دموکراتیک در سودان بیفزایند. جامعهٔ بینالمللی، از جمله بریتانیا و آمریکا، بههیچوجه نباید این حکومت نظامی غیرقانونی را بپذیرند و میدان عمل به آن بدهند. سازمان لیبریشن ضمن ابراز نگرانی شدید از گزارشهای رسیده در مورد اعمال خشونت علیه کسانی که تلاش کردهاند به طور مسالمتآمیز در برابر کودتا مقاومت کنند، از فراخوانهای گروههایی مانند انجمن مشاغل حرفهیی سودان برای آوردن مردم به خیابانها و مقاومت در برابر غاصبان نظامی قدرت در چارچوب کارزار نافرمانی مدنی، حمایت میکند. ما همهٔ نیروهای مترقی را تشویق میکنیم که همین کار را بکنند… در این شبهای تاریک، نباید مردم سودان را به حال خود رها کرد!
لیبریشن کودتای نظامی و سرکوب در سودان را قاطعانه محکوم میکند.
لیبریشن (که قبلاً «جنبش آزادی از استعمار» نام داشت) اخبار نگرانکنندهٔ امروز از سودان دربارهٔ وقوع کودتای نظامی را دنبال میکند. در این کودتا، عبدالله حمدوک، نخستوزیر، و سیاستمداران غیرنظامی شورای انتقالی حاکم بر آن کشور برکنار شدهاند. کودتا منجر به دستگیریهای زیاد و سرکوب خشونتآمیز مردم در خیابانهای پایتخت- خارطوم- شده است.
خبر این تحولات نگرانکننده در اوایل صبح روز دوشنبه ۲۵ اکتبر ۲۰۲۱ [۸ آبان ۱۴۰۰] بهوسیلهٔ فعالان ترقیخواه سودان و پس از حرکت نیروهای نظامی به قصد تصرف ساختمان پخش رادیو و تلویزیون سودان و ربودن نخستوزیر حمدوک و انتقال وی به مکانی نامعلوم منتشر شد. ظاهراً حمدوک از امضای بیانیهای که تصاحب قدرت توسط ارتش را تأیید میکرده، خودداری کرده بوده است. در حالی که اینترنت در اکثر نقاط کشور قطع شده بود، طبق اطلاع وزارت اطلاعات کشور، که هنوز به دست کودتاچیان نیفتاده بود، چند وزیر و سیاستمدار غیرنظامی طرفدار دولت نیز دستگیر شدهاند. تانکهایی در اطراف محل اقامت نخستوزیر دیده شده است، و سرنوشت او و چند نفر دیگر هنوز مشخص نیست.
نیروهای ارتش و واحدهای شبهنظامیان منفور «نیروهای پشتیبانی سریع» (RSF) در سراسر خارطوم مستقر شدهاند. بنا به گزارشها، نیروهای کمکی از سراسر سودان وارد خارطوم میشوند و پلها و بزرگراههای اصلی را میبندد، و به سراغ شخصیتهای شناخته شدهٔ غیرنظامی طرفدار دولت میروند.
عبدالفتاح البرهان، رئیس نظامی شورای حاکم انتقالی تقسیم قدرت در زمان وقوع کودتا، انحلال دولت و وضعیت اضطراری در کشور را از طریق رادیو و تلویزیون اعلام کرده است. سیاستمداران و فعالان مترقی زنگ خطر را به صدا درآوردهاند و نسبت به حمله و کشتار قریبالوقوع و موج سرکوب خونین به دست ارتش هشدار دادهاند.
رخدادهای امروز پس از هفتهها آشفتگی- و ظاهراً چند تلاش خنثیشده برای تصاحب قدرت توسط نظامیان- و تظاهرات چشمگیر و نمایشهای عمومی بزرگ در حمایت از نمایندگان غیرنظامی «شورای سیادت سودان»، اجرای کامل انتقال دموکراتیک طبق برنامهٔ زمانبندی شده، و در برابر تهدیدهای مکرر و مجدد حکومت نظامی صورت گرفت. فقط چند روز پیش بود که تظاهرات عظیمی در خارطوم به مناسبت سالگرد انقلاب مردمی باشکوه سودان در ۲۱ اکتبر ۱۹۶۴ برگزار شد. در چنین زمینهٔ پُرتبوتابی، و با وجود برنامهٔ زمانی روشن برای انتقال قدرت به حکومتی غیرنظامی و برگزاری انتخابات تا سال ۲۰۲۳، اعضای غیرنظامی شورای موقت سیادت کشور به طور فزایندهای نسبت به ناسازگاری و همکاری نکردن همتایان نظامی خود در شورا، از جمله نارضایتی آنها در مورد تحویل دادن مستبد سابق، عمر البشیر، به دادگاه کیفری بینالمللی برای محاکمه شدن به دلیل جنایت علیه بشر که در دورهٔ حکومتش مرتکب شده بود، معترض بودند. زمان وقوع این کودتا نیز سؤالبرانگیز است. کودتا درست چند روز پس از آن صورت گرفت که البرهان تضمینهایی به حمدوک داده بود که ارتش به انتقال زمانبندی شدهٔ قدرت در سودان، که در جریان دیدار جفری فلتمن، فرستادهٔ ویژهٔ آمریکا، بر آن توافق شده بود، پایبند است و از آن تخطی نخواهد کرد.
سودان کشوری است که قربانی طرحهای زیانبار امپریالیسم و استعمار بریتانیا بوده است. حاصل آن دورهٔ چشمگیر استیلای وحشیانه امپراتوری بریتانیا، همراه با ادامهٔ حفاظت از منافع استراتژیک-جغرافیایی قابلتوجه برای کنترل کردن مسیر آیندهٔ تحوّل سودان، وجود زیرساختهای همواره ضعیف و بهشدت آسیبپذیر در برابر استبداد، بنیادگرایی اسلامی، و ناپایداری بوده است. نتیجهٔ آن وضع، چرخهای تقریباً همیشگی از استبداد و کودتاهای نظامی در تاریخ اخیر آن کشور بوده است.
رخدادهایی مانند آنچه امروز شاهدش هستیم، فقط در خدمت تأمین همان منافع اهریمنی پیشگفته است. تنها نیروهایی که از توقف روند گذار دموکراتیک در سودان سود میبرند، نیروهای ارتجاعی در آن کشور و در منطقه، و همچنین امپریالیسم به سرکردگی آمریکا و بریتانیا است.
اندیشه نو: استفاده از تمام یا بخشهایی از این مطلب با ذکر منبع بدون مانع است.