گزارش جدید وزارت کار ایران نشان میدهد که بیش از یک سوم جمعیت ایران در «فقر مطلق» زندگی میکنند.
بر پایه این گزارش، با توجه به اینکه سرانه خط فقر در سال ۹۹ با افزایش ۳۸ درصدی نسبت به سال ۹۸ به یک میلیون و ۲۵۴ هزار تومان (برای هر عضو خانواده) رسیده و نزدیک دو میلیون نفر در این سال کار خود را به خاطر عوامل مختلف از جمله شیوع کرونا از دست دادهاند، تعداد افرادی که در فقر مطلق زندگی زندگی کردهاند از ۲۶ میلیون نفر به حدود ۳۰ میلیون نفر رسیده است.
بر اساس آمارهای وزارت کار، «خط فقر مطلق» در سال ۱۳۹۹ برای خانوار سهنفره ۲ میلیون و ۷۵۸ هزار تومان و برای خانوار چهار نفری ۳ میلیون و ۳۸۵ هزار تومان در نظر گرفته شده است.
این آمارها مربوط به «خط فقر مطلق» است. در آمارهای نهادهای رسمی، خط فقر معمولی برای یک خانواده ۴ نفره در ایران حدود ۱۰ میلیون تومان فرض شده است و نه ۳ میلیون و ۳۸۵ هزار تومان.
مهر ماه امسال حمیدرضا امام قلی تبار بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران کشور اعلام کرده بود که نیمی از جمعیت ایران در فقر به سر میبرند.
آمارهای وزارت کار نشان میدهد طی سال گذشته متوسط درآمد خانوارهای شهری ۷۵ میلیون تومان (۶.۲ میلیون تومان برای هر ماه) است و این رقم برای خانوارهای روستایی ۴۲ میلیون تومان است.
در این میان اختلاف درآمد و هزینه خانوارهای ایرانی نیز بسیار چشمگیر است که نشان از ناعدالتی اجتماعی و اقتصادی دارد.
برای نمونه، آمارهای وزارت کار نشان میدهد هزینه ثرتمندترین قشر جامعه، یعنی دهک دهم در کشور تقریبا ۱۴ برابر دهک اول است. در مجموع هزینه زندگی دهک هشتم، نهم و دهم جامعه دو برابر کل دهکهای اول تا هفتم است.
سهم دهک دهم از درآمد کل بالغ بر ۳۱ درصد برآورد شده است، به بیان دیگر ده درصد جمعیت حدود یک سوم درآمد کل خانوارها را در اختیار دارند. سهم دهک اول تنها ۲.۲ درصد است.
آمارهایی که اشاره شد مربوط به سال گذشته است که نرخ تورم ۳۶ درصد بود، در حالی که نرخ تورم شهریور امسال نزدیک ۴۶ درصد گزارش شده است و انتظار میرود هزینههای خانوارها در سال جاری افزایش چشمگیری داشته باشد.