وزیر خارجه جمهوری اسلامی در جلسه غیرعلنی مجلس گفته که مذاکرات احیای برجام ۲۹ مهر در بروکسل شروع میشود. یک.عضو هیات رئیسه مجلس از امیرعبداللهیان نقل کرده که تهران گفتوگو را از زمان خروج ترامپ از برجام دنبال میکند.
مذاکرات احیای برجام پس از چهار ماه وقفه از سر گرفته میشود. وزیر خارجه ایران در جلسه غیرعلنی مجلس گفته است که گفتوگوها از پنجشنبه ۲۱ اکتبر (۲۹ مهر) در بروکسل آغاز خواهد شد. احمد علیرضابیگی، نماینده تبریز سخنان امیرعبداللهیان را نقل کرده که گفته است: «به هیچ وجه معیشت مردم تحت تاثیر مذاکرات قرار نخواهد گرفت و در نهایت اگر مذاکرات به نتیجه مثبتی برسد ثمرات آن بر توسعه کشور تاثیر خواهد گذاشت و موجب توسعه بیشتر کشور خواهد شد.»
وزیر خارجه ایران روز یکشنبه ۲۵ مهر در جلسه غیرعلنی مجلس حضور یافته بود تا به پرسشهای نمایندگان در باره ادامه مذاکرات جواب دهد. علیرضا سلیمی، عضو هیئت رئیسه مجلس، از قول امیرعبداللهیان به رسانهها گفته است: «پیش شرط مذاکرات، حسن نیت و اقدام جدی آمریکا قبل از مذاکره» است. همچنین از امیرعبداللهیان نقل شده که تهران گفتوگو را از “زمان خروج ترامپ از برجام دنبال خواهد کرد و نه موارد دیگر”.
مذاکرات کمیسیون مشترک برجام پس از پایان دور ششم در ۳۰ خرداد متوقف شد. روزنامه “جروزالم پست” پیشتر به نقل از جوزپ بورل، هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوشته بود که اتحادیه اروپا به “پلان بی” (طرح بدیل) درباره احتمال شکست دیپلماسی در مناقشه هستهای با ایران نمیاندیشد.
خبر از سرگیری مذاکرات احیای برجام در حالی منتشر شده که نشریه “پولیتیکو” از قول مقامات اروپایی گزارش داده بود که انریکه مورا در سفر به تهران نتوانسته مقامات دولت سیزدهم را برای بازگشت به مذاکرات متعهد کند.
هشدار مشاور امنیتی دولت اسرائیل
همزمان، یک مشاور امنیتی بلندپایه در اسرائیل گفته است که اگر ایران به فناوری ساخت بمب اتمی دست یابد، خطر مسابقه تسلیحات هستهای منطقه را تهدید خواهد کرد. او عنوان کرده که تهران بیش از هر زمان دیگر به تولید مواد شکافپذیر لازم برای سلاح اتمی نزدیک شده؛ امری که تاثیر قابل توجهی بر امنیت اسرائیل دارد. این مقام افزوده است: «تل آویو علاقهای به جنگ با ایران ندارد اما ما نخواهیم گذاشت جمهوری اسلامی به سلاح اتمی مجهز شود.»
خبرگزاری آلمان به نقل از این مشاور امنیتی نوشت، به دلیل پیشرفتهای اخیر ایران، اسرائیل خود را برای هر رویکردی از جمله گزینه نظامی آماده کرده است.
اسرائیل خود یک قدرت هستهای است و طبق برآورد موسسه تحقیقات صلح استکهلم (سیری) در ژانویه ۲۰۲۱ تعداد ۹۰ کلاهک هستهای دارد. تل آویو در عین حال هیچگاه در باره برنامه اتمی خود توضیحی نمیدهد و تنها بر مشی پیشگیرانه و باز دارندگی آن تاکید میکند.