ایران قصد دارد با تکمیل بخشهایی از جاده در قطعه ۴ جنوبی ایروان، مشکل ورود کامیونهای ایرانی به آذربایجان را حل کند.
خیرالله خادمی، معاون وزیر راه و شهرسازی ایران روز چهارشنبه با اعلام این مطلب تاکید کرد که دیدارهای موفقیت آمیزی میان مقامهای ایران و ارمنستان شکل گرفته تا مشکل تردد کامیونهای ایرانی برطرف شود.
آقای خادمی با اشاره به اینکه تصمیمات مناسبی برای رفع مشکل کامیونهای ایرانی گرفته شد، افزود: «در پی مشکلاتی که از سمت نوردوز به سمت ارمنستان ایجاد شد، مقررشد تا روسازی جاده جایگزینی -جاده تاتو- که مورد نظر مقامات کشور ارمنستان است به اتمام برسد. همچنین، حداکثر تا ۳ ماه آینده، گردنهها و نقاط حادثه خیز که در محور جایگزین به واسطه جاده فرعی بوده برطرف خواهد شد.»
این توافق میان و ارمنستان بعد از آن صورت میگیرد که در هفتههای اخیر جمهوری آذربایجان مشکلاتی را برای برخی از رانندگان کامیونهای ایرانی ایجاد کرده بود. به دلیل در هم تنیدگی جادههای محلی، رانندگان ایرانی که قصد دارند خود را به ارمنستان و ایروان برسانند، در برخی از نقاط باید وارد بخشهایی از خاک آذربایجان میشدند. باکو اخیرا با تعیین تعرفه ۱۳۰ دلاری برای رانندگان ایرانی، موجبات نارضایتی تهران را فراهم ساخته بود.
توافق ایران و ارمنستان برای تکمیل مسیر جاده منتهی به ایروان در حالی صورت میگیرد که تنشهای میان ایران و جمهوری آذربایجان در روزهای اخیر به اوج رسیده است.
بعد از برگزاری رزمایش نظامی مشترک میان ترکیه، جمهوری آذربایجان و پاکستان، ایران در نزدیکی مرز خود با جمهوری آذربایجان دست به برگزاری رزمایش نظامی زد؛ اتفاقی که ناخرسندی جمهوری آذربایجان را با خود به همراه داشت. بعد از آن باکو و آنکارا تصمیم گرفتند بار دیگر یک رزمایش نظامی مشترک اینبار بدون پاکستان برگزار کنند.
در همین حال روز سهشنبه ۵ اکتبر، وزرای دفاع ترکیه، گرجستان و آذربایجان در نشستی در تفلیس با یکدیگر دیدار و بر تقویت همکاریهای مشترک تاکید کردند.
وزیر دفاع گرجستان همچنین از برنامهریزی برای برگزاری رزمایشی با نام «روح عقاب» در آینده نزدیک در گرجستان و با حضور آنکارا و باکو خبر داد.
با بالا گرفتن روند تنشهای منطقهای، حسین امیرعبداللهیان، سهشنبه ۵ اکتبر وزیر امور خارجه ایران هم به روسیه سفر کرد. آقای امیرعبداللهیان در بدو ورود به مسکو در گفتگو با خبرنگاران گفت: «ما انتظار داریم روسیه نسبت به تغییرات احتمالی در مرزهای کشورهای منطقه حساسیت و واکنش به خرج دهد.»
اشاره آقای امیرعبداللهیان به برنامههایی است که جمهوری آذربایجان برای تغییر مرزهای جنوبی ارمنستان و قطع ارتباط میان ایران و ارمنستان در دست دارد. وزیر امور خارجه ایران همچنین بار دیگر نسبت به حساسیت ایران در خصوص حضور نیروهای اسرائيلی در مرزهای منطقه ابراز نگرانی کرد و افزود: «انتظار میرود مسکو نسبت به حضور تروریستها و تحرکات اسرائيل در منطقه که علیه صلح و امنیت است حساس باشد.»