جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کرد مذاکرات بر سر برنامه هستهای ایران در وین هرچه سریعتر پی گرفته شود.
آقای بورل که به قطر سفر کرده روز پنجشنبه ۳۰ سپتامبر در دیدار با محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، وزیر خارجه این کشور ضمن بیان این مطلب تاکید کرد که اتحادیه اروپا نقشی میانجی در این مذاکرات برعهده دارد و انتظار دارد گفتگوها بر سر برنامه هستهای ایران که بعد از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی در ایران متوقف شده، به زودی از سر گرفته شود.
مسئول دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین با اشاره به اینکه ایران تمایل خود را برای بازگشت به مذاکرات اعلام کرده از تهران خواست هرچه سریعتر این اتفاق رخ دهد و گفتگوها بار دیگر دنبال شود.
از زمان پیروی ابراهیم رئيسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران، مسئولان دولتی بارها اعلام کردهاند که تهران مشکلی با ادامه گفتگوها ندارد اما اروپا و آمریکا معتقدند ایران باید به صورت عملی گامهایی برای بازگشت به مذاکرات بردارد. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران پیشتر گفته بود طرف غربی طبیعتا باید درک کند که دولت به یک بازه زمانی ۲ الی ۳ ماهه برای شکلگیری خود نیاز دارد و پس از آن مذاکرات هستهای بار دیگر میتواند از سر گرفته شود.
آقای بورل در نشست خبری مشترک خود با وزیر امور خارجه قطر همچنین تاکید کرد که اروپا به همکاریهای خود برای آغاز دوباره گفتگوهای هستهای در وین ادامه خواهد داد. آقای بورل قرار است پس از قطر به کشورهای امارات و عربستان سعودی نیز سفر کند.
او همچنین در صفحه شخصی خود در توییتر با اشاره به دیدارش با تمیم بن حمد، تاکید کرد که در این ملاقات در خصوص موضوعات مختلفی از جمله روابط اتحادیه اروپا و قطر، چالشهای جاری در افغانستان، برجام، موضوعات منطقهای و همچنین مسائل مربوط به حوزه انرژی بحث و تبادل نظر کرده است.
محمد بن عبدالرحمان هم از پیگیری مذاکرات هستهای استقبال کرد و از کشورهای منطقه خاورمیانه خواست با یکدیگر گفتگو کنند تا از تنشها کاسته شود. آقای عبدالرحمان با اشاره به اینکه قطر تمایلی به مشاهده یک مسابقه هستهای در منطقه ندارد تاکید کرد که دوحه نقش میانجی را در مذاکرات هستهای ایران ایفا نمیکند اما از پیگیری گفتگوها استقبال میکند.
وزارت خارجه ایران: گفتگوها حتما از سر گرفته خواهد شد
روز پنجشنبه سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در گفتگو با روزنامه لوموند فرانسه در رابطه با ادامه مذاکرات تاکید کرد که گفتگوها حتما از سر گرفته خواهد شد اما در عین حال این دیپلمات ایرانی زمان مشخصی در این خصوص ذکر نکرد. آقای خطیب زاده با اشاره به اینکه دولت جدیدی در ایران روی کار آمده و برای بررسی روند مذاکرات انجام شده زمان لازم است، ادامه داد: «تاکنون ۶ دور مذاکره انجام شده و باید یک آسیب شناسی صورت گیرد تا مشخص شود چرا در این ۶ دور مذاکرات به نتیجه نرسیده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین ضمن انتقاد از اروپا به دلیل آنچه او «عمل نکردن به تعهدات برجامی» خواند تاکید کرد که تیم مذاکره کننده هستهای آمریکا در دولت جدید هم با منطق دولت ترامپ در مذاکرات وین حضور داشته است.
امید اروپا به قطر برای اصلاحِ طالبان
در این دیدار همچنین وزیر خارجه قطر ضمن استقبال از مسئله افغانستان و نقش این کشور در تحولات مربوط به افغانستان از کشورهای «دوست» خواست در شرایط کنونی افغانستان را منزوی نکنند. او همچنین ضمن ابراز تاسف از اقداماتی که اخیرا در افغانستان رخ داده از طالبان خواست برای اداره یک سیستم اسلامی قطر را الگوی خود قرار دهد.
آقای آل ثانی همچنین با اشاره به اتفاقات اخیر در افغانستان تاکید کرد برخی از گامهایی که طالبان برداشته ناامیدکننده و نوعی بازگشت به عقب به شمار میرود. او در ادامه افزود: «ما باید از طالبان بخواهیم که دست به چنین رفتارهایی نزند. ما سعی کردهایم به آنها نشان دهیم که چگونه کشورهای مسلمان میتوانند قوانین خود را بدون مشکل اجرا کنند و چگونه میتوان با مسائل مربوط به زنان برخورد کرد.»
وزیر خارجه قطر همچنین با تاکید بر اینکه این کشور هم یک نظام اسلامی دارد اضافه کرد که با این حال زنان در قطر چه در دستگاههای دولتی و چه در آموزش عالی حضور فعالی دارند.
جوزپ بورل، هم با ابراز تاسف از برخی اتفاقات اخیر در افغانستان، آنها را «بسیار ناامیدکننده» خواند. آقای بورل همچنین ابراز امیدواری کرد قطر از نفوذ قوی خود برای اثرگذاری بر طالبان استفاده کند و این گروه را تشویق نماید که رفتار بهتری با غیرنظامیان داشته باشد.