محمود عباس که در میان گروههای فلسطینی به مماشت بر سر حق فلسطینان و فساد متهم است؛ گفته اگر اسرائیل از مناطق اشغالی خارج نشود، تشکیلات خودگردان دیگر این رژیم را به رسمیت نمیشناسد. نماینده اسرائیل به سخنان او واکنش نشان داد.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین یکسال به اسرائیل مهلت داد تا از سرزمینهای اشغالی خارج شود و تهدید کرد که در صورت عدم انجام این کار دیگر اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد.
عباس روز جمعه ۲۴ سپتامبر/ ۲ مهر در سخنرانی مجازی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت که در صورت امتناع اسرائیل از خروج از سرزمینهای فلسطینی، دیگر اسرائیل را بر اساس مرزهای قبل از ۱۹۶۷-سنگ بنای سه دهه تلاشهای ناموفق صلح- به رسمیت نمیشناسد.
عباس گفت: «ما باید اعلام کنیم که اسرائیل، قدرت اشغالگر، یک سال فرصت دارد تا از خاک فلسطین اشغالی در ۱۹۶۷، از جمله قدس شرقی خارج شود. اگر این امر محقق نشد، چرا باید به رسمیت شناختن اسرائیل بر اساس مرزهای ۱۹۶۷ ادامه یابد؟»
رئیس تشکیلات خودگردان همچنین از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل خواست تا «کنفرانس بین المللی صلح» تشکیل دهد و آمادگی خود را برای یافتن راهحل نهایی برای بحران «کشورهای اسرائیل و فلسطین» مطابق با قطعنامههای سازمان ملل متحد اعلام کرد.
عباس در سخنانی با یادآوری توسعهطلبی اسرائیل در چند دهه گذشته و اشغال بخشهای بیشتری از سرزمین فلسطین، اسرائیل را متهم به «آپارتاید» و «پاکسازی قومی» کرد و از اصطلاحاتی استفاده می کرد که به ندرت به خاطر مذاکرات جاری در مورد راه حل دو کشور مورد استفاده قرار میگرفت.
وی گفت: «فلسطینیان آماده هستند تا «در مورد غیر قانونی بودن اشغال سرزمین فلسطین» به دیوان بین المللی دادگستری مراجعه کنند.»
اسرائیل بلافاصله با خواستههای محمود عباس مخالفت کرد. گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، گفت: «کسانی که واقعاً از صلح و مذاکرات حمایت میکنند، در سخنرانی خود از تریبون سازمان ملل توهمات واهیشان را به صورت تهدید بیان نمیکنند.»
اردان گفت که سخنرانی عباس «بار دیگر ثابت کرد که او دیگر فرد معتبری نیست.»
روند صلح برای دستیابی به راه حل دو دولتی سالهاست که به بنبست رسیده است.
فلسطینیها می گویند که اسرائیل راهحلی برای چگونگی تشکیل دولت فلسطینی و یا حل سایر مسائل اساسی، از جمله سرنوشت پناهندگان فلسطینی و وضعیت قدس، ندارد.
اسرائیل کرانه باختری، قدس شرقی و غزه را در جنگ ۱۹۶۷ تصرف کرد و به اشغال غیرقانونی مناطق تحت تصرف خود که فلسطینیها آن را بخشی از کشور آینده خود میدانند، پایان نداد.
به رسمیت شناختن اسرائیل توسط فلسطین، پایه و اساس توافق اسلو در سال ۱۹۹۳ بوده است. نفتالی بنت، نخست وزیر رژیم صهیونیستی با ایجاد یک کشور فلسطینی در کنار اسرائیل مخالف است و جامعه بینالمللی آن را تنها راهحل ختم درگیریها میداند.
عباس نیز در فلسطین اعتبار گذشته را ندارد. گروههای فلسطینی او را به همراهی با دولت اسرائیل در سرکوب فلسطینیها متهم میکنند. هشتم شهریور خبرگزاری فرانسه از دیدار عباس با بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل خبر داده بود.
پیش از این دیدار در تیرماه به دنبال قتل نزار خلیل محمد بنات، منتقد دولت محمود عباس، صدها نفر در شهرهای تحت کنترل تشکیلات خودگران فلسطین علیه عباس تظاهرات کردند و خواستار کنارهگیری او شدند.