دهها تن از زنان فعال افغان در شهر کابل، پایتخت افغانستان، به خیابان آمدند و در مقابل افراد طالبان خواهان حقوق برابر و مشارکت سیاسی خود در حکومت جدید این کشور شدند.
به گزارش منابع خبری، این زنان فعال افغان روز جمعه ۱۲ شهریور/۳ سپتامبر، با راه اندازی یک گردهمایی در مقابل ارگ ریاست جمهوری افغانستان، علیه محدودیتهای طالبان برای زنان افغان اعتراض کردند و خواهان حق تحصیل، کار، آزادی و تأمین حقوق شان شدند.
این زنان فعال افغان شعارهای «حقوق زنان با مردان برابر است. تحصیل، کار، آزادی- پیش به سوی آبادی. کابینۀ قهرمان با حضور زنان» سر دادند.
این زنان افغان از جامعه جهانی و گروه طالبان خواستند به مشارکت سیاسی زنان و حضور زنان افغان در کابینه احترام بگذارند و از دستآوردهای بیست سال گذشته محافظت کنند.
در همین حال، ویدئویی در شبکههای اجتماعی همرسانی شده که درگیری میان افراد طالبان با معترضین را در شهر کابل نشان میدهد، اما رهبران طالبان هنوز در مورد این درگیری چیزی نگفته اند.
این گردهمایی زنان فعال در شهر کابل در شرایطی رخ داده که یک روز پیش، زنان شهر هرات در غرب افغانستان در مقابل دفتر والی این ولایت یک گردهمایی را راه اندازی کردند و خواهان تحقق حقوق شان شدند.
زنان هراتی با نشر بیانیهای حق تحصیل، کار، آزادی، حضور در عرصهها و فعالیتهای سیاسی و اجتماعی و هدایت و رهبری جامعه را از جمله حقوق اساسی خود اعلام کرده و افزودند که برای به دست آوردن این حقوق سالها تلاش کردهاند و حاضر نیستند از آنها چشم بپوشند.
آنها تاکید کردند که حذف زنان تنها به سقوط جامعه و حکومت منجر میشود و سرکوب زنان نماد و سرآغاز تبعیض و استبداد و خشونت علیه کل جامعه است.
از سوی دیگر، شیرمحمد عباس استانکزی، معاون دفتر سیاسی طالبان در قطر اخیراً اعلام کرد که زنان در کابینه جدید افغانستان حضور نخواهند داشت، اما در پستهای پائین دولتی زنان میتوانند کار کنند.
نگرانیها از ادامه درگیری طالبان با جبهه مقاومت
رهبران طالبان گفته اند به زودی حکومت جدید افغانستان را اعلام خواهند کرد، اما درگیری میان افراد طالبان و نیروهای «جبهه مقاومت ضد طالبان» در ولایت پنجشیر این کشور ادامه دارد.
امرالله صالح، معاون پیشین رئیس جمهوری افغانستان و عضو رهبری «جبهه مقاومت ضد طالبان» در ولایت پنجشیر در صفحه فیسبوک خود نوشت: «هموطن : پنجشیر برای افغانستان ایستاده است. پس با پنجشیر بایستید و همصدا شوید. طالبان دسترسی بشردوستانه را به دره بسته اند و این عملکرد آنها مطابق به قانون بینالمللی، جنایت جنگی محسوب میگردد. آنها داکتر (پزشک)، دوا و آذوقه را اجازه ورود نمیدهند درحالیکه هزاران خانواده از ظلم آنها اینجا پناه آورده اند. خطوط تلفن کاملا قطع است و سه روز است جریان برق را نیز قطع نموده اند.»
صالح اضافه کرد: «از تاسیس شفاخانه امرجنسی () در افغانستان نزدیک به بیست وچهار سال میگذرد و ما هیچگاه دسترسی طالبان را به این شفاخانه قطع و یا ممانعت نکرده بودیم. آنها به شاخههای امرجنسی در کندز و هملند دسترسی داشتند. اما اکنون طالبان داکتران، منسوبین و مواد مورد ضرورت این شفاخانه را نیز مانع شده اند. مطابق به قانون بینالمللی بشردوستانه این عملکرد جنایت جنگی محسوب میگردد. ما بالای سازمان ملل متحد و کشورهای جهان صدا میزنیم که این عملکرد را تقبیح نمایند.»
او مدعی است: «در بعضی از نقاط طالبان دست به تفکیک قومی و منطقوی مسافران میزنند. دارایی و پول مردمی مشخص را مصادره مینمایند و در چندین مورد تا کنون از جوانان به عنوان وسایل ماین روبی (مینزدایی) استفاده کرده اند که بازهم جنایت جنگی محسوب میگردد. ثبت این جنایات و بلندسازی صدای ما جز مقاومت است. با ما همصدا باشید. مقاومت تسلیم نمیشود و نخواهد شد و تنها حاضر است روی خواستهای مشروع سیاسی خودش مذاکره کند. من دسترسی به اینترنت ستلایتی (ماهوارهای) دارم و طالب صدایم را تا زنده ام خموش کرده نخواهد توانست.»
گروه طالبان هنوز دراین مورد چیزی نگفته است.
اما شرکت ملی برق افغانستان(برشنا) با نشر اعلامیهای نوشت: «در ادامه درگیریها در راه ورودی ولایت پنجشیر دو پایهی برق ۲٠ کیلوولت تخریب، و در نتیجه برق این ولایت قطع شده است.»
شایان ذکر است به جز ولایت پنجشیر، ولایتهای دیگر افغانستان به شمول شهر کابل در کنترل طالبان است و اخیراً نمایندگان طالبان و «جبهه مقاومت ضد طالبان» ولایت پنجشیر وارد مذاکره شدند، اما این مذاکرات نتیجه نداد.
حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان نیز با نشر اعلامیهای از درگیری میان طالبان و نیروهای «جبهه مقاومت ضد طالبان» در ولایت پنجشیر ابراز نگرانی کرده و گفته است که هر دو طرف باید موضوع خود را از راه گفتوگو حل کنند تا به وطن و مردم آسیبی نرسد.