ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت ایران با اشاره به روند بیماری کرونا در کشور و انتقاد از کاهش رعایت پروتکلها، گفت: پیشبینی چندین مرجع بینالمللی این است که تا یک ماه آینده تعداد موارد ابتلاء بالا خواهد رفت و تا یک ماه و نیم آینده موارد مرگ صعودی خواهد بود. این در حالی است که در کشور عامل تشدید کننده تجمع نداشته باشیم.
ایرج حریرچی، درباره رعایت شیوهنامههای بهداشتی، گفت: رعایت دستورالعملهای بهداشتی به ۳۸ درصد سقوط کرده است و ۶۲ درصد دستورالعملها رعایت نمیشود. در ۴ استان رعایت پروتکلها به زیر ۲۵ درصد رسیده است و در ۲۳ استان پوشش ماسک در اماکن عمومی کمتر از ۵۰ درصد است.
او تاکید کرد که با توجه به اندازهگیری میزان تحرک مردم در جامعه نسبت به شرایط عادی در تابستان ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ اکنون ۱۷ درصد میزان رفتوآمدها افزایش یافته است اما نمیتوان همه مسئولیتها را متوجه مردم دانست.
به گفته این مقام دولتی، «اگر در واکسیناسیون دچار بد عهدی خارجیان، مسائل مالی و… نمیشدیم و زودتر آن را انجام میدادیم قاعدتا دچار چنین وضعی نمیشدیم. اگر اعمال قانون و حمایت مالی از اقشار آسیب پذیر هم بیشتر صورت میگرفت دچار مشکل نمیشدیم.»
او گفت: روز یکشنبه ۱۷ مرداد از ۱۵۳ هزار تخت موجود در کشور، ۵۱ هزار و ۵۰۰ مریض کرونا مثبت داشتیم. قبلا بیمارستانهای اصلی کشور وضعیت اشغال تخت نزدیک به ۱۰۰ درصد داشتند و الان با اضافه شدن این بار یک سومی شدیدا از نظر امکانات و نیرو دچار مشکل هستیم.
سخنگویی سازمان غذا و دارو با انتشار توییتی با تاکید بر عدم رایگیری برای تعطیلی دو هفتهای در جلسه ستاد ملی کرونا، نوشت: در این جلسه نظر وزارت بهداشت مقبول نیفتاد.
کیانوش جهانپور در این پیام توییتری نوشته است: « پیشنهاد وزارت بهداشت مبنی بر تعطیلی دوهفته ای در ستاد مقابله با کرونا پذیرفته نشد، در ستاد، رای گیری و رای شماری انجام نشده، دستگاهها نظرات و پیشنهاد خود را مطرح میکنند و نظر وزارت بهداشت که قبل از این هم در نامه به مقام معظم رهبری و رئیس محترم جمهوری آمده است، مقبول نیفتاده است!»
همچنین سیما لاری، سخنگوی وزارت بهداشت و آموزش پزشکی در گفتوگو با ایلنا، در مورد درخواست مدیرعامل کیش مبنی بر تعطیلی جزیره برای کنترل اپیدمی کرونا بیان کرد: موارد مثبت ابتلا به ویروس کرونا در جزیره کیش در دو هفته اخیر روند افزایشی داشته است. همچنین موارد بستری به علت ابتلا به کووید ۱۹ نیز در کیش بیشتر شده است و بیمارستان کیش ۵۰ بیمار کرونایی دارد که تا به حال سابقه نداشته است.
وی ادامه داد: اقدام به تعطیلی در این جزیره اگر واقعی باشد و تمام پروتکلهای بهداشتی و محدودیتها رعایت شود، یکی از راههای خوب برای شکستن زنجیره انتقال ویروس کرونا در کیش خواهد بود.
لاری افزود: به هر حال مهمترین راه انتقال ویروس کرونا، تجمعها و حضور افراد در کنار هم بدون رعایت فاصله فیزیکی است. در پاساژها و بازارها و مکانهای مختلف، امکان رعایت فاصله گذاری کم است و در نتیجه منجر به افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا و شیوع بیشتر میشود.
وی در مورد تعطیلی کیش، گفت: اجرای محدودیتها و تعطیلیها بر عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیست و در این زمینه ستاد ملی مقابله با کرونا و قرارگاه علمیاتی این ستاد باید تصمیمگیری کند.
لاری افزود: از طرفی نظارت بر اجرای محدودیتها بسیار مهم است و اگر فقط روی کاغذ محدودیتی وضع شده و اجرایی نشود یا نظارت مناسبی بر اجرا نباشد، تاثیری نخواهد داشت.همان طور که تاکنون در مقاطعی تعطیلی یا محدودیتی پیشنهاد یا اعلام شده، اما در عمل اجرایی نشده یا نظارت مناسبی بر اجرا وجود نداشته است.
وی افزود: بنابراین هرگونه تعطیلی یا محدودیت کرونایی نیازمند همکاری همه دستگاههای اجرایی است و باید با افرادی که محدودیتها را نقض میکنند، بر اساس قانون برخورد کرد، زیرا نقض محدودیت، نتیجهای جز به خطر انداختن جان سایر افراد جامعه نخواهد داشت.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، در شبانه روز گذشته ۵۰۸ تن دیگر از بیماران کووید۱۹ در کشور جان باختند.
همچنین در شبانه روز گذشته، از دیروز تا امروز ۱۹ مردادماه ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۹ هزار و ۱۳۹ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۴ هزار و ۶۳۶ نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۴ میلیون و ۲۳۸ هزار و ۶۷۶ نفر رسید و مجموع جان باختگان این بیماری به ۹۵ هزار و ۱۱۱ نفر رسید.
۶ هزار و ۷۴۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
در حال حاضر ۳۳۶ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۸۴ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۸ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.