در حالیکه نگرانی ها از شیوع موج پنجم کرونا در ایران افزایش یافته، مقامات استانی سیستان و بلوچستان درباره وخامت وضعیت کرونا به دلیل گسترش ویروس نوع دلتا هشدار داده و از وزارت بهداشت درخواست کمک فوری و تسریع در روند واکسیناسیون کرده اند. استانداری هرمزگان شرایط این استان را «بحرانی» اعلام کرده و نماینده چابهار نیز از احتمال وقوع «فاجعه انسانی» در سیستان و بلوچستان خبر داده است.
سیستان و بلوچستان در آستانۀ فاجعۀ انسانی ؛ آمار واقعی چند برابر آمار رسمی است
معینالدین سعیدی نماینده چابهار، اعلام کرد که «وضعیت کرونا در سیستان و بلوچستان بسیار بحرانی است و در مناطق جنوبی استان، روزانه بالغ بر هزار نفر به کرونا مبتلا می شوند». وی افزود: «موارد فوتی مشکوک به کرونا در استان بسیار زیاد شده اما به صورت رسمی اعلام نمی شوند و آمارهای اعلام شده غیرواقعی است و به همین خاطر فردا در سیستان و بلوچستان تعطیلی اعلام شده است».
وی ادامه داد: «در استان سیستان و بلوچستان با کم کاری وزارت بهداشت روبه رو هستیم. این وزارت اعلام می کند که این قابلیت را دارد برای کشورهای فقیر واکسن تهیه کند و خواهش ما از مسئولان وزارت بهداشت این است که استان فقیر سیستان و بلوچستان را هم جزو همین کشورها تلقی کنند.»
نماینده چابهار در مجلس ادامه داد: «روند واکسیناسیون کرونا به شدت دچار چالش است. زیر ساخت های حوزه سلامت در سیستان و بلوچستان و مخصوصا در جنوب استان از نصف شاخص کشور هم پایینتر است. اگر به موقع وزارت بهداشت اقدام نکند بحرانی را که هم اکنون شاهدیم به یک فاجعه انسانی تبدیل خواهد شد. »
وی با اشاره به شیوع ویروس نوع دلتا در استان گفت: «در چنین شرایطی حضرات وزارت بهداشت به جای فرافکنی و فرار به جلو باید پاسخگو باشند و بگویند که چرا وضعیت واکسیناسیون کشور در این وضعیت قرار دارد».
رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز روز پنجشنبه از شناسایی ۱۱۹۰ مورد جدید ابتلا به کرونا در شبانهروز گذشته خبر داده و گفته است که مجموع قربانیان رسمی کرونا در سیستان و بلوچستان به ۱۶۰۹ نفر میرسد. مهدی شمسآبادی دادستان زاهدان نی گفته است که «آمار واقعی احتمالا چند برابر است».
حضور تیم واکنش سریع وزارت بهداشت در سیستان و بلوچستان
بر اساس گزارش ها، مردم محروم سیستان و بلوچستان در حالی با کرونا مقابله میکنند که به گفته استاندار کمترین امکانات را در اختیار دارند به نحوی که ١۰ شهر این استان بیمارستان ندارند. به گفته حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و نماینده مردم زاهدان، «تعداد مبتلایان جدید کرونا در این استان ۳ تا ۴ برابر موج قبلی است».
چند روز پس از انتقاد گسترده مسئولان استانی از بحران کرونا در سیستان و بلوچستان، ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، از حضور «تیم واکنش سریع» برای ارزیابی بحران در این استان خبر داد.
حمید سوری مشاور وزیر بهداشت ایران، روز پنجشنبه گفت که «این تیم با هدف ارزیابی دقیقتر اوضاع و به اشتراکگذاری تجارب قبلی» در این استان حضور پیدا کرده است. وی افزود: «از ابتدای بحران کرونا تاکنون تجربه همهگیری سنگینی همچون شرایط فعلی در استان سیستان و بلوچستان وجود نداشته» و شیوع ویروسهای جهشیافته هندی و آفریقایی را دلیل بحران در این استان عنوان کرد.
قدرت سرایت کرونای دلتا ۴٠ درصد بیشتر از کرونای انگلیسی است؛ تکمیل ظرفیت بیمارستان مشهد
رزیتا خداشاهیرئیس بخش عفونی بیمارستان امام رضا در مشهد گفت: «سرایت جهش کرونا دلتا نسبت به کرونای انگلیسی ۴۰ درصد بیشتر و فاصله زمانی آن بسیار کمتر است». وی افزود: « با توجه به سرعت انتقال کرونای دلتا، سویه غالب این بیماری در شهر همین نوع کروناست و ظرفیت بستریها در بیمارستان امام رضا نیز تقریبا تکمیل است».
وی با اشاره به اینکه در تمام کشورهای اطراف کرونای دلتا مشاهده میشود، در خصوص علائم جهش دلتای کرونا بیان کرد: «علامتهای کرونای دلتا با کرونای قبلی فرق میکند. علائم کرونای دلتا با آبریزش بینی، تب و گلو درد آغاز میشود و شبیه سرماخوردگی است که در کمتر از ۴۸ ساعت علائم آن بروز میکند. سه تا چهار روز این علائم وجود دارد و سپس به درگیری ریه میانجامد. درگیری ریه این نوع جهش یافته از ویروس تاکنون مانند ویروس انگلیسی بوده است».
وی افزود: «حتی افرادی که واکسن زدهاند نیز در معرض خطر این ویروس قرار دارند و ممکن است آن را به دیگران منتقل کنند؛ بنابراین باید پروتکلهای بهداشتی بهطور کامل رعایت شود. توصیه میشود اگر کسی علائم کرونای دلتا را دارد، ۴۸ تا ۷۲ ساعت در خانه بماند و از طریق تماس تلفنی با پزشکان در تماس باشد».
وضعیت شیوع کرونا در هرمزگان فوق بحرانی است
علی رئوفی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری هرمزگان گفت: «وضعیت شیوع کرونا در هرمزگان حاد و بحرانی است و ضروری است مردم به هشدارهای دانشگاه علوم پزشکی به صورت جدی توجه ویژه کنند».
وی خواستار افزایش سهم هرمزگان از واکسن برای افراد ۶۰ تا ۷۰ سال استان و بیماران زمینه ای که در معرض خطر هستند، شد و گفت: «عادی انگاری ویروس کرونا آثار مخربی دارد و بسیاری تا هنوز در جامعه مهلک بودن این ویروس را باور نکرده اند و از رعایت شیوه نامه های بهداشتی خودداری می کنند.»
وی افزود: «دانشگاه علوم پزشکی استان با محدودیت های شدید منابع مالی و به سختی امور مربوط به بیماری کرونا را پیش می برند وهزینه های سنگین داروهای مرتبط با درمان کرونا بدهی بالای ۱۴۰ میلیارد تومانی را برای دانشگاه علوم پزشکی استان در پی داشته و مدیریت دانشگاه در تامین مالی برای خرید اقلام دارویی درمان بیماران کرونایی در مضیقه بسر می برد».
آمار رسمی کرونا در ایران؛ ابتلای بیش از ۱۴ هزار نفر در شبانه روز گذشته
بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، تاکنون ۴ میلیون و ۴۴۲ هزار و ۴۱۹ نفر دُوز اول واکسن کرونا و یک میلیون و ۷۰۷ هزار و ۶۳۴ نفر نیز دُوز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۶ میلیون و ۱۵۰ هزار و ۵۳ دوُز رسید.
از دیروز تا امروز ۱۰ تیرماه و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۴ هزار و ۳۰۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۱۵۶۰ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به سه میلیون و ۲۱۸ هزار و ۸۶۰ نفر رسیده و در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۲۵ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۸۴ هزار و ۳۸۹ نفر رسیده است.
همچنین ۳۱۸٧ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
تا کنون ۲۳ میلیون و ۷۲۲ هزار و ۹۱ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است. در حال حاضر ۶۳ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۸۴ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۰۱ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.