نماینده آمریکا در سازمان میگوید در آخرین دور گفتوگوهای وین گزینههای تصمیمگیری ایران و ایالات متحده مشخص شدهاند. نماینده ایران اما میگوید، آمریکا باید تضمین دهد که دولتهای آینده این کشور از این توافق خارج نشوند.
در پی گزارش نیمساله آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در باره اجرای قطعنامه ۲۰۱۵ در مورد توافق برجام میان ایران و شش قدرت جهانی، شورای امنیت در روز چهارشنبه ۳۰ ژوئن در باره به مشورت نشست.
جفری دلائورنتیس، معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل در این رابطه گفت: «در آخرین دور گفتوگوهای وین مشخص شد که ایران و ایالات متحده چه تصمیماتی باید اتخاذ کنند تا بتوان به طور مشترک به توافق بازگشت.»
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در سخنان خود آمریکا را فراخواند تحریمها علیه ایران را لغو کند و از ایران خواست به طور کامل به مفاد برجام بازگردد.
مجید تختروانچی، سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل در سخنان خود در نشست شورای امنیت گفت: «کسانی که تعهدات خود را زیر پا گذاشتهاند، باید تصمیمات سخت بگیرند.» او خواستار آن شد که آمریکا تضمین دهد که دولتهای آتی تصمیمات دولت کنونی را لغو نکنند و از توافق هستهای خارج نشوند.
سفیر چین نیز از ایالات متحده خواست تضمین دهد که در آینده از برجام خارج نخواهد شد.
به گفته کارشناسان، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا فاقد اختیارات حقوقی در این زمینه است و نمیتواند برای رئیسجمهوریهای آینده ایالات متحده تصمیم بگیرد. از سوی دیگر فرایند تصمیمگیریهای کلان در ایالات متحده متفاوت از کشورهایی مانند ایران و چین است.
در حال حاضر جمهوری اسلامی اورانیوم را با غلظت ۶۰ درصد غنیسازی میکند؛ در حالی که مطابق برجام تنها مجاز به غنیسازی اورانیوم تا ۳،۶۷ درصد است. برای ساخت بمب اتمی، نیاز به اورانیوم ۹۰ درصد غنیشده هست.
جمهوری اسلامی میگوید در پی ساخت سلاح اتمی نیست و در صورت برداشتن تحریمهای آمریکا به سرعت به توافق سال ۲۰۱۵ باز خواهد گشت.
دبیرکل سازمان ملل گفته است: «من همچنان معتقدم که احیای کامل برجام بهترین راه برای اطمینان از این است که برنامه اتمی جمهوری اسلامی ایران همواره صلحآمیز میماند.»