با ادامه اختلافات گسترده میان ایالات متحده و ایران پیرامون برنامه اتمی تهران، وزیر خارجه آمریکا خروج کشورش ازمذاکرات اتمی وین را امکانپذیر دانست.
آنتونی بلینکن، در گفتگو با روزنامه «نیویورک تایمز» خروج آمریکا از مذاکرات وین که بیش از یک ماه از آغاز آن میگذرد را بسیار قریب الوقوع دانست و افزود: «اگر ایران به گسترش برنامه اتمی خود ادامه دهد، بهزودی این برنامه به نقطهای میرسد که امکان کنترل و مهار آن غیرممکن میشود.» بلینکن با اشاره به موانع بازگشت به توافق هستهای گفت: «اگر آنها به چرخش سانتریفیوژهای پیشرفته با سطح بالاتر ادامه دهند ما به نقطهای میرسیم که بهصورت عملی بازگشت به توافق هستهای را بسیار سخت میکند.» وزیر امور خارجه آمریکا درباره زمان احتمالی خروج دولت بایدن از گفتوگوهای هستهای گفت که «نمیتوانم زمانی برای آن تعیین کنم اما این تاریخ دارد نزدیکتر میشود.» او تاکید کرد که ممانعت از دستیابی ایران به تواناییهای نظامی هستهای در چارچوب منافع ملی ایالات متحده است.
گفتنی است که بلینکن روز جمعه در جریان یک نشست خبری مشترک با همتای فرانسوی خود از وجود «اختلافات مهم و اساسی» با ایران درباره احیای توافق هستهای موسوم به «برجام» خبر داده بود. وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد: «تنها زمانی با ایران توافق میکنیم که به خوبی به تعهداتش در برجام عمل کند.» او همچنین ابزار داشت که «در صورت طولانی شدن مذاکرات، بازگشت به توافق هستهای بسیار مشکل خواهد شد.» گفتنی است که شش دور از مذاکرات اتمی وین میان ایران و کشورهای باقی مانده در برجام (بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه) انجام شده اما این گفتوگوها تاکنون به توافقی منتهی نشده است.
عدم لغو همه تحریمهای ترامپ
رابرت مالی، نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، در مصاحبهای تاکید کرد که واشینگتن تمامی تحریمهای اعمال شده در دوره ترامپ را لغو نخواهد کرد و اگر توافقی که تهران میخواهد به نفع ایالات متحده نباشد، آمریکا از مذاکرات وین خارج میشود. رابرت مالی، در گفتوگو با رادیوی دولتی ملی آمریکا «اِنپیآر»، درباره تاثیر احتمالی رئیسجمهور شدن ابراهیم رئیسی، بر مذاکرات برجام، تاکید کرد که «طبق ارزیابی ما، هیچ فرقی نمیکند که چه کسی در ایران بر سر کار باشد. دقیقاً به این دلیل که ما به هیچکس در ایران اعتماد نداریم، میخواهیم توافقی حاصل کنیم که حداقل یکی از فوریترین مشکلات، یعنی خطر دستیابی ایران به بمب اتم را رفع کند.» وزارت امور خارجه آمریکا، روز جمعه، ادعاهای مقامات ارشد ایران، مبنی بر لغو تحریمهای این کشور علیه مقامات و شرکتهای ایرانی را تکذیب کرد و گفت: «تا زمانیکه درباره همه چیز موافقت نشود، هیچ توافقی صورت نخواهد گرفت.»
واکنش جمهوری اسلامی ایران
احمد خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه درپاسخ به سوالی درباره موضع اعلام شده از سوی وزرای خارجه آمریکا و فرانسه مبنی بر اینکه منتظر تصمیم ایران در زمینه بازگشت به برجام هستند: جمهوری اسلامی ایران هیچ وقت برجام را ترک نکرده که بخواهد به برجام برگردد، بلکه این آمریکاست که باید تصمیم خود را بگیرد و با لغو تحریم های غیرقانونی و اجرای موثر تعهدات قطعی خود، به برجام بازگردد. آمریکا و اروپاییها بهتر از همه میدانند که ایران تصمیم خود را زمانی گرفت که به رغم خروج یکجانبه آمریکا از برجام و وضع تحریم های غیرقانونی و ظالمانه علیه مردم ایران، و به رغم بیعملی اروپا، در توافق باقی ماند و برجام را زنده نگه داشت. در خلال مذاکرات وین بارها اعلام شد که این آمریکا است که توازن برجام را برهم زده و در یک عدم پایبندی کامل، عملا مانع اجرای برجام شده است. کما اینکه مکرر تاکید شد که جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل برای توقف اقدامات جبرانی و از سرگیری اجرای تعهدات خود ذیل برجام را به شرط اجرای کامل آن از سوی آمریکا دارد و سایر طرف ها نیز به خوبی از موضع ایران مطلع هستند. روشن است که اگر آمریکا تصمیم خود را بگیرد، آماده اجرای کامل تعهدات خود گردد و از استفاده از تحریمها به عنوان اهرم مذاکراتی دست بردارد، توافق ممکن خواهد بود. موضع ما از ابتدای مذاکرات وین تا الان تغییری نکرده است، ما خواستار لغو تحریم های آمریکا، راستی آزمایی آنها و سپس توقف اقدامات جبرانی و از سرگیری اجرای تعهدات ایران هستیم. این طرف های مقابل هستند که باید تصمیم خود را بگیرند.